петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    837 прочитания

    САЩ инвестира над $1 млрд. за улавяне на въглерод

    Стартират и инициативи за намаляване цената на технологията
    15 август 2023, 15:45 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Департаментът на енергетиката на САЩ съобщи, че проекти в Тексас и Луизиана за премахване на повече от 2 милиона метрични тона въглеродни емисии годишно ще получат над $1 милиард федерални субсидии, ключова стъпка в разширяването на технологията за директно улавяне на въздух (DAC).

    Департамемтът на енергетиката (DOE) избра Project Cypress в Луизиана, ръководен от Battelle, Climeworks Corporation и Heirloom Carbon Technologies; и южно тексаския DAC Hub в окръг Клеберг, Тексас, предложен от дъщерното дружество 1PointFive на Occidental Petroleum (Oxy) и партньорите Carbon Engineering Ltd и Worley.

    Агенцията стартира и няколко нови инициативи, насочени към намаляване на цената на технологията до по-малко от $100 за нетен метричен тон CO2-еквивалент през това десетилетие. Това включва програма за правителствени поръчки на стойност $35 млн. за кредити за премахване на въглерода и финансиране за 14 проучвания за осъществимост и 5 инженерни и дизайнерски проучвания за проекти за центрове на по-ранен етап.

    Влошаването на изменението на климата и неадекватните усилия за намаляване на емисиите поставиха премахването на въглерода в светлината на прожекторите, отбелязва „Ройтерс“. Учени от ООН изчисляват, че милиарди тонове въглерод трябва да бъдат изсмуквани от атмосферата годишно, за да се поддържа глобалната цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

    Според Департаментът по енергетиката, ако DAC бъде разгърнат в мащаб, може да помогне на САЩ да постигне целта си за неутрализиране на емисиите на парникови газове до 2050 г. Но младата технология трябва бързо да стане много по-евтина, за да се разгърне в мащаба, необходим за въздействие върху планетата.

    „Ако внедрим това в мащаб, тази технология може да ни помогне да постигнем сериозен напредък към нашите цели за нулеви нетни емисии, докато все още сме фокусирани върху внедряването, внедряването, внедряването на повече чиста енергия в същото време“, каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм пред репортери.

    Безвъзмездните средства, които ще изискват известни преговори преди изплащане, са първите, предоставени от Департамента по енергетиката, който получи $3,5 млрд. от Конгреса, за да инвестира в регионални центрове за DAC от приемането на двупартийния законопроект за инфраструктурата.

    Вики Холуб, главен изпълнителен директор на Oxy, каза пред репортери, че проектът има потенциала да премахне до 30 млн. тона CO2 годишно, когато е напълно оперативен и „потвърждава нашата готовност, техническа зрялост и способността ни да използваме опита на Oxy в големи проекти“.

    DAC използва химични реакции за отстраняване на CO2 от въздуха, който след това може да се съхранява под земята или да се използва в продукти като бетон или авиационно гориво.

    Climeworks каза, че неговият център ще бъде изграден на няколко етапа с евентуален капацитет от 1 млн. тона годишно до 2030 г., а строителството ще започне възможно най-скоро.

    „Зависи от множество фактори, но бих искал първото улавяне да е през 2025/2026 г.“, каза пред „Ройтерс“ Ян Вурцбахер, директор и основател на Climeworks. Главният изпълнителен директор на Heirloom Шашанк Самала каза, че се надява да достигне милион тона годишно до 2029 или 2030 г.

    „Само преди 2 години бяхме в петри, където премахвахме грамове CO2 от въздуха“, каза Самала. Сега компанията премахва тонове и се стреми скоро към стотици и хиляди тонове годишно. „Ако продължим с това темпо на експоненциален растеж всяка година, мисля, че милиард тона годишно е определено, определено постижимо.“

    И двамата изпълнителни директори казаха, че фактори като графика на процеса на издаване на разрешителни ще бъдат ключови за процеса.

    Въпреки че повечето екологични активисти признават, че премахването на въглерода ще бъде необходимо за постигане на глобалните климатични цели, те са загрижени, че компаниите биха могли да използват разработката за премахване на въглерода, за да осигурят на компаниите за изкопаеми горива покритие за поддържане на производството, особено в райони с малцинства и ниски доходи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 18 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 20 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 22 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 24 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19