петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    698 прочитания

    Все повече служители в САЩ използват ChatGPT за ежедневни дейности

    Регулациите в различните компании варират
    15 август 2023, 08:04 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Много работници в САЩ се обръщат към ChatGPT, за да им помогне с основни задачи, установи проучване на Reuters/Ipsos, въпреки страховете, които накараха работодатели като Microsoft и Google да ограничат използването му.

    Компании по целия свят обмислят как най-добре да използват ChatGPT, чатбот програма, която използва генеративен изкуствен интелект (ИИ/AI), за да поддържа разговори с потребителите и да отговаря на безброй подкани. Охранителни фирми и компании обаче изразиха опасения, че това може да доведе до изтичане на интелектуална собственост и стратегии.

    Примери за хора, които използват ChatGPT за помощ в ежедневната си работа, включват изготвяне на имейли, обобщаване на документи и извършване на предварителни проучвания. Около 28% от анкетираните в онлайн анкетата за AI между 11 и 17 юли казват, че редовно използват ChatGPT в работата си, а 22% казват, че техните работодатели изрично са разрешили подобни външни инструменти.

    Около 10% от анкетираните казват, че шефовете им изрично са забранили външни инструменти, базирани на изкуствен интелект, докато около 25% не знаят дали тяхната компания разрешава използването на технологията.

    ChatGPT стана най-бързо развиващото се приложение в историята след стартирането му през ноември. Това предизвика едновременно вълнение и тревога, вкарвайки своя разработчик OpenAI в конфликт с регулаторите, особено в Европа, където масовото събиране на данни от компанията предизвика критики от наблюдателите на поверителността, припомня „Ройтерс“.

    Рецензенти от други компании могат да четат всеки от генерираните чатове, а изследователи установиха, че подобен ИИ може да възпроизвежда данни, които е усвоил по време на обучение, създавайки потенциален риск за личната информация.

    OpenAI отказа да коментира последиците от това отделни служители да използват ChatGPT, но подчерта скорошна публикация в блога на компанията, уверяваща корпоративните партньори, че техните данни няма да бъдат използвани за по-нататъшно обучение на чатбота, освен ако не дадат изрично разрешение.

    Когато хората използват Bard на Google, той събира данни като текст, местоположение и друга информация за употреба. Компанията позволява на потребителите да изтриват предишна дейност от своите акаунти и да поискат съдържанието, въведено в AI, да бъде премахнато. Google, собственост на Alphabet, отказа коментар за повече подробности по темата. Microsoft също не отговори веднага на искане за коментар, пише „Ройтерс“.

    Базиран в САЩ служител на Tinder каза, че служителите в приложението за запознанства са използвали ChatGPT за „безобидни задачи“ като писане на имейли, въпреки че компанията официално не го разрешава.

    През май Samsung Electronics забрани на персонала в световен мащаб да използва ChatGPT и подобни AI инструменти, след като откри, че служител е качил чувствителен код в платформата.

    През юни „Ройтерс“ съобщи, че Alphabet е предупредила служителите си за това как използват чатботове, включително Bard на Google, докато рекламира програмата в световен мащаб. Google каза, че въпреки че Bard може да прави нежелани предложения за код, това помага на програмистите. Той също така каза, че има за цел да бъде прозрачен относно ограниченията на своята технология.

    Някои компании като Coca-Cola например възприемат ChatGPT и подобни на него технологии, но имат едно на ум по отношение на сигурността.

    Други компании са въвели тотална забрана за подобни технологии на работното място. Така например служителите в Procter & Gamble нямат никакъв достъп до ChatGPT на служебните си компютри.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19