петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1121 прочитания

    Проектобюджетът на Байдън има за цел да намали дълга

    Според разчетите той би намалил дефицитите с близо $3 трлн. за 10 години
    09 март 2023, 09:26 a+ a- a

    Снимка: Белия дом

    Предстоящото бюджетно предложение на президента Джо Байдън има за цел да намали дефицитите с близо $3 трилиона през следващото десетилетие, съобщи Белият дом. Тази цел за намаляване на дефицита е значително по-висока от $2 трилиона, които Байдън обеща в речта си за състоянието на Съюза миналия месец. Това също е в рязък контраст с републиканците в Камарата на представителите, които призоваха за път към балансиран бюджет, но все още не са предложили план, отбелязва AP.

    Белият дом последователно поставя под въпрос ангажимента на републиканците към това, което смята за устойчив федерален бюджет. Представители на администрацията отбелязаха, че различните данъчни планове и други политики, подкрепени преди това от законодателите на Републиканската партия, биха добавили приблизително $3 трилиона към държавния дълг за 10 години.

    Като част от бюджета президентът вече каза, че иска да увеличи данъка Medicare върху заплатите на хора, които изкарват повече от 400 000 долара годишно, и да наложи данък върху притежанията на милиардери и други с изключителна степен на богатство.

    Предложението има за цел да затвори вратичката за „пренесени лихви“, която позволява на богатите мениджъри на хедж фондове и други да плащат данъците си на по-ниска ставка, и ще попречи на милиардерите да могат да заделят големи суми от своите притежания в облекчени от данъци пенсионни сметки, обясняват представител на администрацията. Планът също предвижда спестяване на $24 млрд. за 10 години чрез премахване на данъчна субсидия за трансакции с криптовалута.

    Служителят, предоставил подробностите, говори при условие за анонимност, уточнява AP.

    Планът също така включва:
    - Разширяване на възможностите на Medicare да преговаря за цените на фармацевтичните лекарства, с прогнозно съкращаване на разходите от $160 млрд. за десетилетие.
    - Продаване на търг на права върху радиочестотния спектър, което би генерирало $50 млрд.
    - Предприемане на стъпки за намаляване на кражбата на самоличност и измамите с обезщетения за безработица.
    - Насочване към застрахователни компании, които таксуват Medicaid с много голяма надценка, с очаквани спестявания от $20 млрд. чрез плащания към правителството.
    - Прекратяване на субсидиите, оценени на $31 млрд. за петролни и газови компании.
    - Отмяна на данъчни облекчения от $19 млрд. за инвеститорите в недвижими имоти.

    Моментът е деликатен, а икономиката на САЩ е на ръба заради високата инфлация. Вероятно е през лятото правителството да изчерпи спешните мерки, които позволяват на Вашингтон да продължи да работи, създавайки риск от неизпълнение на плащанията заедно с катаклизмична поредица от загуби на работни места, които биха могли да сринат икономиката.

    Бюджетното предложение на Байдън ще отмени част от закона от 2017 г. , приет от администрацията на Тръмп, който осигуряваше данъчни облекчения, облагодетелстващибогатите. Това ще увеличи най-високата пределна данъчна ставка до 39,6% върху доход над $400 000. За домакинства с доход от $1 милион печалбите от капиталови печалби (като акции или продажби на имоти) вече няма да се ползват с намалена данъчна ставка в сравнение със заплатите.

    Президентът ще увеличи ставката на корпоративния данък до 28% и данъчната ставка върху чуждестранните приходи на американските мултинационални компании от 10,5% на 21%.

    През февруари безпартийната бюджетна служба на Конгреса изчисли, че държавният дълг, дължим от обществеността, ще нарасне с повече от $20 трилиона през следващото десетилетие. Публичният дълг, който отразява кумулативното въздействие на годишните дефицити, ще бъде равен на 118% от брутния вътрешен продукт на САЩ, спрямо 98% тази година. Бюджетът на Байдън би намалил дълга, въпреки че той все още ще бъде висок спрямо историческите нива.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 35 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits