събота, 28 януари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  420 прочитания

  САЩ съди Google за злоупотреба с цифрова реклама

  За последните 3 години това е второ федерално антитръстово дело
  25 януари 2023, 09:20 a+ a- a

  Снимка: Google

  Правителството на САЩ съди Google, твърдейки, че компанията е злоупотребила с монополната си власт в цифровата реклама, за да постави в неравностойно положение конкурентите. Министерството на правосъдието на САЩ и 8 главни прокурори заведоха делото във федералния окръжен съд в Северна Вирджиния, съобщи Quartz.

  „Антиконкурентното поведение на Google повиши бариерите за навлизане до изкуствено високи нива, принуди ключовите конкуренти да изоставят пазара за инструменти за рекламни технологии, разубеди потенциалните конкуренти да се присъединят към пазара и остави малкото останали конкуренти на Google маргинализирани и несправедливо в неравностойно положение“, пише правителството в жалбата си.

  Това е второто федерално антитръстово дело, заведено срещу Google през последните 3 години. През 2020 г. Министерството на правосъдието на бившия президент Доналд Тръмп съди компанията за злоупотреба с монополна власт при търсене в интернет и реклама, базирана на търсене. Делото ще бъде гледано през септември.

  Новото дело изисква „структурно облекчение“, което означава, че федерален съдия ще обмисли разделянето на рекламния отдел на Google, ако делото бъде успешно.

  Google е една от най-важните компании в света на дигиталната реклама. Само през третото тримесечие на 2022 г. Google има $54 млрд. приходи от реклама. Google и Facebook – до голяма степен смятани за „дуопол“ в онлайн рекламата – съставляват около 50% от пазара, според Insider Intelligence, фирма за пазарни проучвания. Само Google контролира 28%, въпреки че този брой се очаква да спадне до 26% до 2024 г., воден отчасти от възхода на Amazon и TikTok.

  Министерството на правосъдието заяви в прессъобщение, че пакетът от рекламни технологии на Google, неговите инструменти за купувачи и продавачи на реклами, е практически неизбежен за бизнеса, работещ в интернет. Google прекара 15 години в „прогонване на съперници, намаляване на конкуренцията, надуване на разходите за реклама, намаляване на приходите за издателите на новини и създателите на съдържание, потушаване на иновациите и вреда на обмена на информация и идеи в обществената сфера“, каза в изявление Джонатан Кантър, най-добрият адвокат по правоприлагането на антитръстовите правила на президента Джо Байдън.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Близо 100 хил. ученици ще получат подкрепа по проект на МОН
  Предвижда се аналогична процедура и за детските градини
  преди 9 часа
  САЩ се движат към въвеждане на ежегодна Covid ваксина
  FDA поиска мнение от своите съветници как да стане промяната и какво точно да включва
  преди 10 часа
  70% от офис площите на София са извън центъра на града
  Търсенето на офис площи може да се свие заради съкращаването на разходи в някои от най-големите ИТ компании в света, създавайки ефект на доминото и при местните компании, прогнозира MBL
  преди 11 часа
  преди 13 часа
  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро
  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България