петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    828 прочитания

    Федералният резерв ще забави увеличението на лихвите

    Въпреки това американската централна банка не отслабва ангажимента си да овладее инфлацията до 2%
    06 януари 2023, 11:47 a+ a- a

    Снимка: Фед

    Всички длъжностни лица на политическата среща на американския Федерален резерв (Фед) на 13-14 декември са се обединили около мнението, че централната банка на САЩ трябва да забави темпото на своите агресивни увеличения на лихвените проценти, което им позволява да продължат да увеличават цената на кредита, за да контролират инфлацията, но постепенно, за да ограничат рискове за икономическия растеж.

    Протоколът от срещата, който беше публикуван в сряда (4 януари), показва, че политиците все още са съсредоточени върху контролирането на темпа на увеличенията на цените, които заплашваха да станат по-високи от очакваното, и се притесняват от всяко „погрешно схващане“ на финансовите пазари, че техният ангажимент за борба с инфлацията намалява.

    Но те също така признават, че са постигнали „значителен напредък“ през последната година в повишаването на лихвите достатъчно, за да намалят инфлацията. В резултат на това сега централната банка трябва да балансира борбата си срещу нарастващите цени с рисковете от твърде много забавяне на икономиката и „потенциално поставяне на най-голяма тежест върху най-уязвимите групи“ чрез по-висока от необходимата безработица.

    „Повечето участници подчертаха необходимостта от запазване на гъвкавостта и избора при преминаване на политиката към по-рестриктивна позиция“, се казва в протокола, което показва, че служителите може да са готови да намалят увеличението до 0,25% на срещата 31 януари-1февруари, но също така остават отворени за дори по-висока от очакваната „крайна“ ставка, ако високата инфлация продължи.

    В протокола се подчертава, че решението за преминаване към по-малки увеличения на лихвените проценти не трябва да се тълкува от инвеститорите или широката общественост като отслабване на ангажимента на Фед да върне инфлацията до целта от 2%.

    „Участниците потвърдиха силния си ангажимент за връщане на инфлацията към целта на Комитета (на Федералния отворен пазар) от 2%“, се казва в протокола. „Редица участници подчертаха, че би било важно ясно да се съобщи, че забавянето на темпа на повишаване на лихвите не е индикация за отслабване на решимостта на Комитета да постигне целта си за ценова стабилност.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 60 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 1 час
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate