понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    892 прочитания

    Китай деактивира националното Covid-приложение

    Въпреки разхлабването на мерките, страната все още поддържа едни от най-строгите анти Covid мерки в света
    13 декември 2022, 09:09 a+ a- a

    Снимка: Apple

    Китай деактивира телефонно приложение, което проследяваше движението на хората по време на пандемията, съобщи BBC. Националното приложение, което работи от три години, бе изключено в края на деня в понеделник (12 декември). Това е последната промяна в политиката, която сигнализира, че Пекин се отказва от спорната си стратегия за нулев Covid.

    Ходът е много символичен, но няма да окаже голямо влияние върху ежедневието на хората поради местните приложения, които все още се използват в градовете в Китай.

    Държавното приложение Communications Itinerary Card, което използва телефонни сигнали, за да проследи дали някой е пътувал до район, считан за високорисков, се разглежда като централна част от политиката на Китай за нулев Covid.

    От хората се изискваше да въвеждат телефонни номера в приложението, за да се покаже зелена стрелка, показваща, че могат да пътуват между провинции и да посещават събития.

    Сега, когато пътуването между провинциите е облекчено с премахването на ограниченията за превенция на Covid, националното приложение се счита за остаряло от властите.

    Но това е само едно от няколкото приложения за проследяване, които управляват ежедневието в Китай, като много хора все още използват системи за сканиране, управлявани от техния град или провинция, за достъп до местни удобства и обществени сгради.

    В момента Китай преживява увеличение на случаите на Covid, като властите в Пекин казват, че повече от 22 000 пациенти са посетили болници в града в неделя (11 декември) - 16 пъти повече спрямо седмица по-рано. Китай съобщи за 8626 домашни случая в неделя, но тъй като тестването вече не е широко разпространено, се смята, че броят е много по-голям.

    Въпреки разхлабването на мерките, Китай все още се смята за една от страните с най-твърдите Covid ограничения в света.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата