вторник, 27 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  823 прочитания

  Китай облекчава мерките срещу Covid

  Страната постепенно се отдалечава от политиката си за „нулев ковид“
  02 декември 2022, 08:52 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Пекин ще позволи на някои заразени с коронавируса хора да се изолират у дома, като се започне с жителите на най-населения квартал на града, забележителна промяна, която отразява натиска, под който са подложени властите от рекордна за страната обществена съпротива срещу политиката „нулев ковид“, коментира Bloomberg.

  Пациентите с нисък риск могат да се подложат на домашна изолация за една седмица, ако решат, казаха хора, запознати с плановете, отменяйки национална политика, според която всички с Covid се изпращат в правителствени карантинни центрове, независимо от тежестта на заболяването, за да спрат веригите на предаване.

  Промяната вече е започнала в област Чаоянг, дом на около 3,5 милиона души, както и чуждестранни посолства и фирмени офиси, и ще послужи като пример за други области, казаха хората, пожелали анонимност, обсъждайки заповед, която все още не е публична.

  Оскъдните ресурси и необходимостта от предотвратяване на социално недоволство стоят зад промяната, според хората. Тези, които участват, трябва да подпишат писмо, с което се ангажират да не излизат извън домовете си по време на карантинния период, а вратите им ще бъдат снабдени с магнитен сензор, който изпраща сигнал до властите, когато се отвори, каза един от хората.

  Тези, на които е позволено да бъдат под домашна карантина, включват хора със специални физически или жизнени условия, като бременни жени, както и тези, които силно се противопоставят на изолацията, управлявана от правителството, според хората.

  Ходът, който намалява нивото на контрол на властите върху заразените хора, идва в момент, когато Пекин преживява най-голямото си огнище на пандемия, като в сряда (30 ноември) са докладвани над 5000 случая. Временните карантинни центрове, изградени за настаняване на заразени хора, изчерпват капацитета си, казаха хората.

  През последните дни Китай сигнализира за преход от най-суровите ограничения на Covid, наблягайки отново на преработен наръчник, който разчита повече на целенасочени мерки за контрол на вируса, отколкото на широкообхватните блокировки и общите режими на тестване, които се превърнаха в норма през последните три години. Този подход, който проработи при потушаването на първоначалното огнище на Ухан, стана по-труден за поддържане след пристигането на по-заразния вариант омикрон и нанася все по-големи вреди върху втората по големина икономика в света, коментира още Bloomberg.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Йоловски: 47 млн. е-рецепти, 80 млн. е-прегледа и 45 млн. е-направления са регистрирани у нас
  Дигитализацията в българското здравеопазване е над средноевропейското ниво, отчете министърът на електронното управление
  преди 7 часа
  Schneider Electric инвестира 107 млн. лв. в нова производствена база в Пловдив
  По проекта, за който компанията получи сертификат за инвестиция клас А, се предвиждат 110 нови работни места
  преди 9 часа
  United Group финализира придобиването на Булсатком
  Компанията стъпи на българския пазар през 2020 с придобиването на Vivacom
  преди 11 часа
  Луксозно жилище с отстъпка? Такива са 22% от сделките
  Пазарът на жилища от средно висок и висок клас у нас се очаква да продължи да бъде стабилен, сочи проучване на Colliers
  преди 12 часа
  Проучване: С 1/3 ще се стопи трудоспособното население у нас до 2050
  Трудовият пазар в България е с най-лошата прогноза в ЕС, сочи доклад на Allianz Trade