петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  671 прочитания

  Китай облекчи анти-ковид мерките

  Постепенно страната се отдалечава от политиката си за „нулев ковид“
  08 декември 2022, 09:03 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Китай обяви най-широкомащабните промени в своя решителен анти-ковид режим от началото на пандемията преди 3 години, разхлабвайки правилата, които ограничиха разпространението на вируса, но предизвикаха протести и попречиха на развитието втората по големина икономика в света, отбеляза „Ройтерс“.

  Облекчаването на правилата, което включва позволяване на заразени хора с леки симптоми да се карантинират у дома и премахване на тестването за хора, пътуващи в страната, е най-ясният знак, че Пекин се отклонява от политиката си за нулева Covid, за да позволи на хората да живеят с болестта.

  Зоните с висок риск трябва да бъдат точно дефинирани по сграда, единица, етаж и домакинство и не трябва произволно да се разширяват до цели жилищни комплекси и общности, съобщи Националната здравна комисия (НЗК).

  Здравните власти призоваха местните власти „решително да коригират опростените, универсални и да добавят допълнителни мерки“ за превенция на Covid и да отхвърлят и преодолеят „формализма и бюрокрацията“. НЗК изброи общо 10 нови насоки, които следват 20 мерки, публикувани на 11 ноември, насочени към „оптимизиране“ на протоколите за превенция и контрол на Covid.

  Последната версия на протоколите, публикувана в края на юни, се основава на предотвратяване на вноса на инфекции от чужбина и ограничаване на вътрешните инфекции, като същевременно „динамично“ свежда случаите до нула, както и когато се появят.

  Въпреки че НЗК не спомена подхода на нулева толерантност към Covid, органът каза, че трябва да се спазва последното издание на протоколите за контрол на епидемията, като се прилагат най-новите мерки и насоки.

  Въпреки това здравните служители предупреждават, че ще продължат да наблюдават внимателно тенденциите в смъртните случаи и адекватността на медицинските ресурси, в случай че е необходимо връщане към по-строги мерки.

  Много от промените, обявени от НЗК, отразяват вече предприетите стъпки в различни градове и региони през последните дни, след протести срещу контрола, свързан с Covid, които бяха най-голямата демонстрация на обществено недоволство, откакто президентът Си Дзинпин дойде на власт през 2012 г.

  Гражданите приветстваха перспективата за промяна, която може да накара Китай бавно да се върне в света 3 години след като вирусът беше идентифициран за първи път в централния град Ухан в края на 2019 г. Съобщението от сряда (7 декември) се издигна до най-гледаната тема в китайската платформа Weibo, като мнозина се надяват на нормалност след политиките, които донесоха психически страдания на десетки милиони. 

  В продължение на почти 3 години Китай управлява Covid като болест, равна на бубонната чума и холерата, и тъй като имаше разпространение на инфекцията по-рано тази година, цели общности бяха изолирани, понякога за месеци.

  Шанхай беше сред първите, които обявиха, че ще въведат новите указания за домашна карантина и също така ще премахнат правилата за влизане на пътници в града. Тематичният парк Дисниленд в Шанхай ще отвори отново за посетители в четвъртък (8 декември).

  Някои инвеститори също приветстваха промяната, която би могла да съживи провисналата китайска икономика и валута и да засили глобалния растеж.

  Говорителят на НЗК Ми Фенг каза на пресконференция, че всички промени в мерките относно входящите пътувания ще бъдат „постепенни“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 1 час
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 2 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 3 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.
  преди 3 часа
  133 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 299 057