понеделник, 28 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  482 прочитания

  МАЕ: ЕС трябва да намали потреблението си на газ

  Допълнителното намаляване на консумацията е необходимо, за да има Европа енергийна сигурност в случай на късно застудяване
  04 октомври 2022, 12:32 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Продължаващото ограничаване на потоците на природен газ от Русия към Европа тласна международните цени до нови болезнени върхове, наруши търговските потоци и доведе до остър недостиг на гориво в някои нововъзникващи и развиващи се икономики, като напрежението на пазара се очаква да продължи и през 2023 г., според последните данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикувани в отчета на агенцията за пазара на газ за тримесечието. 

  В новия доклад МАЕ проведе анализ на устойчивостта на газовия пазар на ЕС в случай на пълно спиране на руските доставки от 1 ноември 2022 г. Анализът показва, че без намаляване на търсенето и ако руските доставки бъдат напълно прекъснати, газохранилищата в ЕС ще бъдат запълнени с по-малко от 20% през февруари. Това е в случай, че се приеме на високо ниво на доставка на LNG.

  Ако обаче нивото на доставка на LNG е ниско, тогава газовите хранилища ще са пълни едва на 5% в края на февруари. Падането на съхранението до тези нива би увеличило риска от прекъсване на доставките в случай на късно застудяване. 

  Намаляване на търсенето на газ в ЕС през зимния период от 9% спрямо средното ниво от последните 5 години би било необходимо, за да се поддържат нивата на съхранение на газ над 25% в случай на по-ниски потоци на LNG. Намаляване на търсенето от 13% от средното за 5 години би било необходимо през зимния период, за да се поддържат нивата на съхранение над 33% в случай на ниски потоци на LNG. 

  Следователно мерките за пестене на газ ще бъдат от решаващо значение за минимизиране на изтеглянията от хранилища и поддържане на запасите на подходящи нива до края на отоплителния сезон, пише МАЕ.

  Мерките за пестене на енергия в домакинствата включват намаляване на термостатите с 1°C и понижаване на температурите на бойлерите. Те биха помогнали за увеличаване нивата на съхранение на газ в Европа. Тези мерки трябва да бъдат координирани с минимизиране на изгарянето на газ в енергийния сектор на ЕС и намаляване на използването на газ в сградите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  25 ноември 2022, 16:40
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  25 ноември 2022, 16:23
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  25 ноември 2022, 16:09
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  25 ноември 2022, 14:42
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023