петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1847 прочитания

    Китай сложи под карантина 65 млн. души

    33 града, сред които 7 столици на провинции са под пълен или частичен локдаун
    05 септември 2022, 16:26 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Китай е затворил 65 милиона свои граждани под строги ограничения заради Covid-19 и не препоръчва пътувания в страната по време на предстоящите национални празници, съобщи AP.

    В цялата страна 33 града, включително 7 столици на провинции, са под пълно или частично блокиране, обхващащи повече от 65 милиона души, според данни, публикувани от китайското бизнес списание Caixin. В него се казва, че са докладвани огнища в 103 града, най-голям брой от първите дни на пандемията в началото на 2020 г.

    Въпреки сравнително ниския брой инфекции, властите се придържат към политика за „нулев Covid“, изискваща блокиране, карантина и затваряне на хора, за които се подозира, че са в близък контакт с всеки потвърден случай.

    Китай, който е с население от 1,4 милиарда души, регистрира 1552 нови случая през последния 24-часов период, според данни на Националната здравна комисия в понеделник (5 септември).

    Повечето от 21-те милиона души в югозападния град Чънду са затворени в своите апартаменти или жилищни комплекси, докато в източния пристанищен град Тиендзин учебните занятия са преместени онлайн, след като бяха установени 14 нови случая, като всички освен двама не показват симптоми.

    Чънду премахна блокирането за около 1 милион души в град Кионглай и област Синжин, две области в югозападната му част. До сряда (7 септември) ще се проведат още три кръга масово тестване, а училищата остават затворени като всички часове са онлайн.

    От 10 до 12 септември е фестивалът в средата на есента, вторият най-важен празник в Китай след лунната Нова година. Антивирусните мерки нанесоха сериозен удар върху икономиката, пътуванията и обществото като цяло, но управляващата комунистическа партия твърди, че те са необходими, за да се предотврати по-широкото разпространение на вируса, открит за първи път в централния китайски град Ухан в края на 2019 г. .

    Страхът да не бъдат изпратени в изолация или карантинно съоръжение дори за близост с човек, който е дал положителен тест, сериозно ограничава работата, общуването и навиците за пътуване на хората.

    От началото на епидемията Китай постави десетки милиони хора в изолация, която беше стриктно прилагана, понякога пречейки на жителите да получат храна, здравни грижи и основни нужди.

    Затварянето на Шанхай, най-големият град в Китай и ключов финансов център за повече от 5 седмици през пролетта преобърна местната икономика, предизвика протести и доведе до изселване на чужденци.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 15 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 19 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 20 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 21 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам