сряда, 05 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  849 прочитания

  СЗО обяви глобална здравна извънредна ситуация във връзка с маймунската шарка

  Рискът е умерен в глобален мащаб и висок в Европа
  25 юли 2022, 10:06 a+ a- a

  Тедрос Аданом Гебрейесус (Снимка: СЗО)

  Епидемията от маймунска шарка е обявена от Световната здравна организация (СЗО) за извънредна ситуация в световен мащаб. Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която СЗО може да издаде и следва нарастването на случаите в световен мащаб. Това стана в края на второто заседание на спешния комитет на СЗО за вируса.

  Вече са докладвани повече от 16 000 случая от 75 страни, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. Досега е имало 5 смъртни случая в резултат на епидемията, добави той.

  В момента има само две други подобни спешни здравни ситуации - пандемията от коронавирус и продължаващите усилия за изкореняване на полиомиелита.

  Гебрейесус уточни, че извънредната комисия не е успяла да постигне консенсус дали епидемията от маймунска шарка трябва да се класифицира като глобална спешна ситуация в здравеопазването. Според него обаче епидемията се е разпространила бързо по света и той е решил, че наистина е от международно значение.

  „Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския регион, където оценяваме риска като висок“, добави той.

  Съществува и ясен риск от по-нататъшно международно разпространение, въпреки че рискът от намеса в международния трафик остава нисък за момента.

  Обявяването на вируса за спешна медицинска ситуация ще помогне за ускоряване на разработването на ваксини и прилагането на мерки за ограничаване разпространението му, уточни генералният директор на СЗО.

  СЗО също издава препоръки, които се надява да насърчат страните да предприемат действия за спиране на предаването на вируса и за защита на най-застрашените.

  По данни на СЗО от началото на май 2022 г. са докладвани случаи на маймунска шарка от страни, където болестта не е ендемична, и продължават да се съобщават в няколко ендемични страни. Повечето потвърдени случаи с история на пътуване съобщават за пътуване до страни в Европа и Северна Америка, а не в Западна или Централна Африка, където вирусът на маймунската шарка е ендемичен. Това е първият път, когато много случаи и клъстери на маймунска шарка са докладвани едновременно в неендемични и ендемични страни в много различни географски области. Повечето докладвани досега случаи са идентифицирани чрез сексуално здраве или други здравни услуги в първични или вторични здравни заведения и са включвали главно, но не изключително, мъже, които правят секс с мъже.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  БНБ: Електронните пари стават все по-популярни у нас
  Картовите плащания са се увеличили с близо 32% през първото полугодие, отчича централната банка
  преди 1 час
  Британските инвестиции в България възлизат на близо 2,3 млрд. евро
  Търговията между двете страни възлиза на близо 930 млн. евро, като от тях 2/3 заема българският експорт
  преди 2 часа
  Наследникът на Alitalia с полети до София
  ITA Airways ще лети между София и Рим три пъти седмично
  преди 4 часа
  DataArt открива офис в Румъния с придобиването на Lola Tech
  Офисът на компанията в Клуж вече работи активно, като процесът по наемате ще продължи
  преди 6 часа
  eMAG Ventures инвестира още €6,5 млн. във Flip
  Flip ще продължи ускореното си разширяване на международния пазар