петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1171 прочитания

    Великобритания отчете 40 градуса за първи път в историята си

    Гореща вълна предизвика много пожари в цяла Западна Европа
    20 юли 2022, 08:41 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Великобритания отчете температури над 40 градуса по Целзий за първи път в историята си вчера (19 юли), предаде BBC. Термометрите достигнаха 40,3C в Конингсбъри в Линкълншир, докато 33 други места надхвърлиха предишната най-висока температура в Обединеното кралство от 38,7C, измерена през 2019 г.

    Летище Хийтроу беше първото място, което преодоля границата от 40C, достигайки 40,2C в 12:50 BST (британско лятно време), но няколко други места също преминаха 40C в следобедните часове, включително Грингли на хълма в Нотингамшир и Сейнт Джеймс Парк, Кю Гардънс и Нортолт - всички в Лондон. В понеделник (18 юли) част от пистата на летище Хийтроу се разтопи, което доведе до временно пренасочване на полетите към други летища.

    Голяма част от източна Англия, от Съри до Южен Йоркшир, отчете температури между 39C и 40C, а най-малко 34 метеорологични станции надхвърлиха предишния температурен рекорд в Обединеното кралство.

    Шотландия също отбеляза нов рекорд, според временните данни на Met Office, с 34,8C, регистрирани в Чартърхол, в шотландските граници - надминавайки предишния рекорд от 32,9C, регистриран през 2003 г.

    В Уелс Хауардън във Флинтшър бяха регистрирани 36,2C, временно втората най-висока регистрирана температура в Уелс, но под 37,1C в понеделник.

    Ръководителят на отдела за наука и технологии в Метеорологичната служба проф. Стивън Белчър каза, че надвишаването на 40°C е „на практика невъзможно“ при ненарушен климат, но поради изменението на климата, „движено от парниковите газове“, такива екстремни температури са станали реалност. Той каза, че ако продължи да има високи емисии, „можем да видим температури като тази на всеки три години“.

    На фона на екстремните горещини Network Rail предупреди да не се пътува, пътните настилки се изкривиха и бяха съобщени редица прекъсвания на електрозахранването. Железопътните услуги в сряда сутринта може да имат известни смущения, тъй като проблемите се коригират, а няколко железопътни компании предупредиха за косвен ефект върху услугите.

    Двата дни на екстремни температури накараха Met Office да издаде червено предупреждение за екстремни горещини за първи път, което изтече в полунощ във вторник. Горещото време започна да отстъпва, като в няколко части на страната започна да вали дъжд и в сряда се очакват по-ниски температури.

    Междувременно в Западна Европа на много места температурните рекорди паднаха, а пожарникарите се борят с нови и нови пожари.

    Смъртоносни горски пожари обхванаха континента. Световната метеорологична организация на ООН (СМО) предупреди, че предстои по-лошо. Горещите вълни са станали по-чести и по-интензивни и продължават по-дълго поради климатичните промени, предизвикани от човека.

    „В бъдеще този вид горещи вълни ще бъдат нормални и ще има още по-големи крайности“, каза шефът на СМО Петери Таалас.

    Във Франция 64 различни области регистрираха рекордно високи температури в понеделник (18 юли). Въпреки че рекордът за всички времена за континентална Франция не е достигнат, югозападната част на страната преживя най-големите си горски пожари от повече от 30 години. От 12 юли насам пожарите са обхванали повече от 20 300 хектара от лозарския регион Жиронда. Близо 37 000 души трябваше да бъдат евакуирани от домовете си.

    В Белгия пожар избухна в дюни в белгийския курорт Де Хаан, запалвайки няколко автомобила. Но след свирепите жеги страната сега се подготвя за гръмотевични бури, които могат да доведат до 20-30 мм дъжд в някои региони, съобщава вестник Le Soir.

    Предупрежденията за времето все още са в сила в Германия, тъй като горещата вълна продължава да се придвижва на север и изток. Във вторник страната преживя най-горещия си ден за 2022 г. Националната метеорологична служба регистрира 39,5C в западния град Дуисбург. Нидерландия достигна същия връх от 39,5C в Маастрихт, казаха синоптиците.

    Температурите в Португалия се понижиха значително. От миналата седмица обаче са регистрирани повече от 1000 смъртни случая, свързани с горещи вълни.

    Горските пожари се превърнаха в често срещана последица от тези екстремни температури в цяла Европа.

    Централна и северозападна Испания също е опустошена от горски пожари. Службата за наблюдение на Коперник - част от програмата на ЕС за наблюдение на Земята - съобщи, че общите въглеродни емисии от горски пожари между юни и юли са най-високите, наблюдавани в Испания за периода от 2003 г. насам.

    В Гърция горски пожар, подхранван от бурни ветрове, бушува в планинския район Пентели, близо до Атина. Той нанесе щети на домове и накара местните власти да евакуират най-малко четири района и една болница.

    Синоптиците в Италия предупреждават за температури до 40-42C между сряда и петък. В страната вече има съобщения за няколко горски пожара, а пожарите, които избухнаха в понеделник вечерта в Тоскана, продължиха да бушуват във вторник следобед.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 13 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 15 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 17 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 18 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19