петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2035 прочитания

    Летище Хийтроу ограничава изходящите полети до 100 000 дневно

    Причината: Недостиг на персонал
    13 юли 2022, 10:43 a+ a- a

    Снимка: Heathrow Airports Limited

    Лондон Хийтроу, едно от най-натоварените летища в света, предприе необичаен ход, като поиска от авиокомпаниите да спрат да продават билети за изходящи пътувания това лято. Летището ще ограничи пътническия трафик до само 100 000 заминавания на ден до 11 септември, предаде CNN.

    Подобно на много летища по света, Хийтроу се бори да се справи с недостига на персонал и скока в търсенето от страна на пътниците след две години на прекъсване заради пандемията. Главният изпълнителен директор на Хийтроу Джон Холанд-Кей каза в отворено писмо до пътниците на 12 юли, че „през последните няколко седмици, тъй като броят на заминаващите пътници редовно надвишава 100 000 на ден, започнахме да имаме периоди, в които услугата пада до ниво, което не е приемливо.“

    Тази временна мярка е въведена като опит да се сведат до минимум по-нататъшните прекъсвания. Ограничението влиза в сила незабавно от 12 юли и ще продължи поне до 11 септември.

    Холанд-Кей обясни, че дори с ограничението от 100 000 пътници дневно летището пак ще е натоварено и помоли пътуващите да имат търпение и да съдействат. Те не бива да пристига по-рано от 3 часа преди своя полет, трябва да съдействат за проверките като предварително са извадили своите лаптопи от чантите и са опаковали всички течности, гелове и аерозоли до 100 мл. в запечатани пластмасови торбички и да използват автоматизираните гейтове, където това е възможно. Той призова пътниците за търпение, ако се наложи да почакат малко по-дълго за чек ин и проверка на багажа или взимане на багажа след полет.

    За хората, които вече са закупили билети, промяна не би следвало да има, освен ако такава не им бъде съобщена от авиолинията, чийто услуги използват.

    Според CNN по-нататъшни проблеми с полетите ще продължи да има, като някои пътници ще имат отменени полети или полети изместени за нов час, ден или за друго летище.

    Отмяната на полети в последния момент е голям проблем това лято. През юни 2022 г. те са се увеличили със 188% при изходящите полети от Обединеното кралство в сравнение с юни 2019 г., според компанията за авиационни анализи Cirium – и това е въпреки че редовните полети са намалели с 22% миналия месец.

    Холан-Кай обяснява, че набирането на персонал за летния сезон е започнало миналия ноември, „новите колеги се учат бързо, но все още не са на пълна скорост“. Особено наземните оператори са със значителен недостиг на ресурси, каза Холанд-Кей, обяснявайки, че те са работниците, които „са наети от авиокомпаниите да осигурят персонал за чекиране, товарене и разтоварване на багаж и обръщане на самолети“.

    Летище Шипхол в Амстердам миналия месец стана първото в света, което ограничи полетите, но този ход беше в опит да се ограничат емисиите. Анализът на онлайн туристическата агенция Hopper установи, че Брюксел, Франкфурт Интернешънъл и Айндховен са сред европейските летища, които в момента изпитват най-много закъснения, но това е широко разпространен проблем в западния свят, тъй като пътуванията се увеличават.

    Според Холан-Кей „Подобни мерки за контрол на търсенето на пътници са приложени на други летища както в Обединеното кралство, така и по света“. Този ход може да насърчи други центрове също да предприемат по-решителни действия, отбелязва CNN.

    Миналия месец беше приложена амнистия на слотовете, за да насърчи авиокомпаниите да премахнат полетите от разписанията, без да бъдат санкционирани. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate