понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8129 прочитания

    Криза с булките надувала китайския имотен балон

    Самотни китайци масово купуват имоти, за да подобрят шансовете си за намиране на спътница в живота, разказва списание Foreign Policy
    01 октомври 2012, 14:19 a+ a- a

    Как един пазар за трилиони долари се движи от....жените или по-скоро от това, че са кът. Млади китайци надуват опасно пазара на имоти в страната в опит да наберат повече точки в конкуренцията за малкото жени в страната, разказва списание Foreign Policy.

    В момента на 120 момчета в страната се падат 100 момичета. Прогнозите за 2020 също не изглеждат обещаващи. След 8 години 15% от китайските мъже на възраст за женене няма да могат да си намерят булка. Това полово неравновесие се дължи на политиката на „едно дете” в Китай и традиционната любов на китайците към мъжките отрочета, която доведе до множеството аборти на момичета.

    На този фон конкуренцията за малкото дами в страната става особено оспорвана. И тъй като в Китай традиционно мъжът осигурява семейния дом, да имат в актива си къща или апартамент се превръща във важно предимство за китайците, търсещи булка.

    И наистина изследване показва, че 72% от дамите в Поднебесната империя предпочитат бъдещият им съпруг да има дом. За да ги спечелят, мъжете хвърлят всичките си спестявания в закупуването на дом.

    Повишеното търсене съответно надува цените на имотите в страната. В момента разходите за закупуването на средно голям имот в голям китайски град превишават с между 15 и 20% средната годишна заплата в страната, отбелязва Foreign Policy. За сравнение изданието посочва, че в повечето големи градове по света съотношението цена на имот към доходи е между 3:1 или 6:1.

    Експертите обаче се опасяват, че търсенето, което надува цените на имотите, не е обусловено от реална нужда от имот.

    Притеснителен е фактът, че много от новопостроените жилищни блокове остават празни. Веднъж използвани за примамването на бъдещите съпруги, повечето от апартаментите остават незаети, защото голяма част от двойките мигрират към по-големите градове, обяснява Foreign Policy. В момента в Китай има над 64.5 милиона празни къщи, допълва изданието.

    То цитира изследване, според което между 30 и 48% от ръста в цената на имотите в 35 големи китайски града е директно следствие от желанието на мъжете да придобият някакъв имот, за да си намерят по-лесно жена.

    Така излиза, че градовете, които са с най-голям дисбаланс на половете всъщност са и градовете с най-голямо поскъпване на имотите.

    Този тип търсене обаче поражда опасения за балон на имотния пазар в Китай. Ако пазарът се срине, това ще се отрази на цялата икономика, която вече показва признаци на отслабване. Евентуален колапс на китайската икономика пък би имал сериозни последици за целия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19