понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1947 прочитания

  СЗО: Случаите на Covid-19 по света се увеличават

  Това е „само върхът на айсберга“, заяви директорът на организацията Тедрос Гебрейесус
  17 март 2022, 11:35 a+ a- a

  След повече от месец на спад, случаите на Covid-19 отново се повишават от седмица насам. Повишението може да означава много по-голям проблем, тъй като някои държави съобщават за намаляване на тестването. Това заяви по време на брифинг директорът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

  Според данни на организацията увеличението се дължи на комбинация от фактори, включително силно заразния вариант Омикрон и подварианта BA.2, както и премахването на здравни и социални мерки на много места по света. Сред причините е и ниското ниво на ваксинация, предизвикано от „огромно количество дезинформация“.

  „Това увеличение се случва въпреки намаляване на тестването в някои държави, което означава, че случаите, които отчитаме са само върха на айсберга“, заяви Гебрейесус.

  Новите инфекции се увеличават с 8% в световен мащаб в сравнение с предходната седмица, с 11 милиона нови случая и малко над 43 000 нови смъртни случая, съобщени от 7 до 13 март. Това е първото покачване от края на януари. Най-големият скок е регистриран в региона на СЗО в Западния Тихи океан, който включва Южна Корея и Китай, където случаите нараснаха с 25%, а смъртните случаи - с 27%.

  Африка също отбеляза 12% ръст на новите случаи и 14% ръст на смъртните случаи, а Европа - 2% ръст на случаите, но без скок в смъртните случаи. Други региони съобщават за намаляване на случаите, включително региона на източното Средиземноморие, въпреки че в тази област се наблюдава 38% ръст на смъртните случаи, свързан с предишен скок на инфекциите.

  Редица експерти изразиха загриженост, че Европа е изправена пред нова вълна от коронавирус, като случаите се увеличават от началото на март в Австрия, Германия, Швейцария, Нидерландия и Обединеното кралство.

  Мария Ван Керхове от СЗО каза на брифинга, че BA.2 изглежда е най-преносимият вариант досега. Въпреки това, няма признаци, че причинява по-тежко заболяване, и няма доказателства, че други нови варианти водят до увеличаване на случаите.

  Картината в Европа също не е универсална. Дания, например, отбеляза кратък пик на случаите през първата половина на февруари, задвижван от BA.2, който бързо отшумя. Но експертите започнаха да предупреждават, че САЩ скоро могат да се окажат в пик, подобен на този в Европа, потенциално предизвикана от BA.2, премахването на ограниченията и потенциалното намаляване на имунитета от ваксините, дадени преди няколко месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  преди 56 минути
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 2 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 2 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани
  преди 4 часа
  "Историческо": ЕС договори правила за регулиране на AI
  Колкото по-висок е рискът от AI системите, толкова по-строги ще са правилата, предвижда споразумението