петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6740 прочитания

  Дойде ли краят на ерата на евтината храна?

  Как светът може да задоволи растящото потребление, пита Guardian
  03 септември 2012, 11:55 a+ a- a

  Рекордните цени на зърнените култури това лято предполагат, че краят на ерата на евтината храна може би вече е дошъл, отбелязва британският вестник Guardian. Това е третото за последните пет години поскъпване на зърнените храни, припомня изданието.

  Според данни на Световната банка цените на храните са нараснали с близо 10% само между юни и юли тази година. Като причини за скока на цените на зърното най-често се посочват растящото търсене и лошата реколта тази година, породена от лошите климатични условия в редица страни.

  Прогнозите за бъдещето също не изглеждат оптимистични. Световната банка очаква търсенето на хранителни продукти до 2030 да скочи с 50%. Данните на банката показват, че през следващите две десетилетия ще трябва да се изхранват допълнително 70 милиона гърла на година. Същевременно обработваемата земя на човек от населението ще продължи да намалява.

  Освен увеличаването на световното население влияние върху растящото търсене оказват и променените хранителни вкусове на редица развиващи се страни. С подобряването на жизнения стандарт в страни като Китай нараства и търсенето на месо, което от своя страна повишава и търсенето на зърнени култури, посочва Guardian.

  И макар фермерите да стават все по-ефективни, като успяват да увеличат продукцията от обработваемата земя, това се компенсира от два негативна фактора: правителствени квоти в САЩ и ЕС за биогорива, най-вече етанол, който се прави основно от царевица, и слаба реколта заради лошите климатични условия. Доклад на Oxfam сочи, че САЩ трябва да се подготвят за сериозно засушаване и през следващите десетилетия.

  На този фон Guardian пита дали не е дошло време за преосмисляне на правителствената политика по отношение на производството на биогорива. ООН вече отправи призив към САЩ да ограничи производство на етанол за сметка на хранителни продукти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 9 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния