четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9298 прочитания

  Как ще изглежда храната на бъдещето?

  Насекоми, водорасли и месо от стволови клетки може да станат част от менюто ни, посочва BBC
  31 юли 2012, 14:10 a+ a- a

  Повишаващите се цени на храните и нарастващото население карат правителствата по света и организации като ООН да се замислят как ще се изхранваме в бъдеще. Много продукти, сред които месото, в близките години могат да се превърнат в деликатес. Затова учени от цял свят се опитват трескаво да им намерят заместители, разказва BBC.

  И ако в момента някои от предложенията им ни карат да отвръщаме поглед, след 20 години те могат да станат част от обичайното ни меню, отбелязва BBC.

  Вижте какво ще присъства на масите ни след 20 години?

  Насекоми
  Насекомите ще станат основна част от менюто ни, прогнозира хранителният футуролог Морган Гей. Според холандски изследователи те са много по-хранителни от обикновеното месо и са отличен източник на протеини. Предимство е, че те са по-евтини за отглеждане от традиционния добитък, консумират по-малко вода и не отделят толкова много въглерод в атмосферата.
  Освен това, според оценките на учените, има около 1400 вида насекоми, които стават за консумация от хора.
  За успокоение на хората експертите смятат, че едва ли ще ги употребяваме в чист вид. Основна част от менюто ни ще станат бургери и наденици от насекоми, смятат футуролозите.
  Холандското правителство възприема сериозно идеята. Страната вече инвестира 1 милион евро в проучвания и подготвяне на законодателство за управление на ферми за насекоми.
  Учените припомнят, че в много части на света насекомите отдавна са част от менюто. За да бъдат възприети обаче навсякъде футуролозите считат, че инсектите ще имат нужда от нов имидж. Вместо „насекоми” експертите предлагат те да бъдат назовавани като „мини добитък”.

  Звуци ще подобряват свойствата на храната
  Освен видът и ароматът на храната, оказва се, че и звуците играят важна роля за това как я възприемаме. Ново изследване показа, че определени звуци могат да направят храната по-сладка или съответно по-горчива.
  Много ресторанти вече експериментират с връзката между звука и вкуса на храната. BBC дава пример с ястие, наречено „Звукът на морето”. То се сервира на фона на музика, пресъздаваща звука на морски вълни. Така клиентите усещали храната като по-свежа.
  Музиката може да се използва и при премахването на вредни съставки в храната, без хората да усещат разликата във вкуса.
  Много компании изпробват и влиянието на звука на опаковката върху хранителните продукти. Производител на чипс например сменил материала на опаковката, за да може той да издава „по-хрупкав” звук, с което продуктът да изглежда по-пресен.

  „Ин витро” месо
  По-рано тази година холандски учени успешно създадоха „ин витро” месо в лабораторни условия. Използвайки стволови клетки от крави, те успяха да „отгледат” мускулна тъкан. Учените се надяват до края на тази година да създадат първия „бургер в епруветка”.
  Произведеното в лаборатория месо има няколко предимства. Според ново изследване отглеждането на по-малко добитък ще намали значително отделянето на вредни газове, потреблението на енергия и вода, както и нуждата от земя за паша на животните.
  Освен това при „ин витро” месото учените ще могат да отстранят съдържанието на мазнини и да добавят други полезни съставки.

  Водорасли
  Въпреки че водораслите са на дъното на хранителната верига, те могат да допринесат съществено за решаването на продоволствения проблем, посочва BBC. Те могат да изхранват както хора, така и животни. Освен това те могат да бъдат отглеждани в океана, което ще реши проблема с недостига на вода и земя, подчертават изследователи.
  Учените съзират и още един плюс – биогоривата от водорасли могат да помогнат за решаване на проблема с недостига на традиционни горива. Водораслите могат да бъдат ползвани и като заместител на солта, отбелязва BBC.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 1 час
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 17 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 18 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация
  преди 22 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените