събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9510 прочитания

    Как ще изглежда храната на бъдещето?

    Насекоми, водорасли и месо от стволови клетки може да станат част от менюто ни, посочва BBC
    31 юли 2012, 14:10 a+ a- a

    Повишаващите се цени на храните и нарастващото население карат правителствата по света и организации като ООН да се замислят как ще се изхранваме в бъдеще. Много продукти, сред които месото, в близките години могат да се превърнат в деликатес. Затова учени от цял свят се опитват трескаво да им намерят заместители, разказва BBC.

    И ако в момента някои от предложенията им ни карат да отвръщаме поглед, след 20 години те могат да станат част от обичайното ни меню, отбелязва BBC.

    Вижте какво ще присъства на масите ни след 20 години?

    Насекоми
    Насекомите ще станат основна част от менюто ни, прогнозира хранителният футуролог Морган Гей. Според холандски изследователи те са много по-хранителни от обикновеното месо и са отличен източник на протеини. Предимство е, че те са по-евтини за отглеждане от традиционния добитък, консумират по-малко вода и не отделят толкова много въглерод в атмосферата.
    Освен това, според оценките на учените, има около 1400 вида насекоми, които стават за консумация от хора.
    За успокоение на хората експертите смятат, че едва ли ще ги употребяваме в чист вид. Основна част от менюто ни ще станат бургери и наденици от насекоми, смятат футуролозите.
    Холандското правителство възприема сериозно идеята. Страната вече инвестира 1 милион евро в проучвания и подготвяне на законодателство за управление на ферми за насекоми.
    Учените припомнят, че в много части на света насекомите отдавна са част от менюто. За да бъдат възприети обаче навсякъде футуролозите считат, че инсектите ще имат нужда от нов имидж. Вместо „насекоми” експертите предлагат те да бъдат назовавани като „мини добитък”.

    Звуци ще подобряват свойствата на храната
    Освен видът и ароматът на храната, оказва се, че и звуците играят важна роля за това как я възприемаме. Ново изследване показа, че определени звуци могат да направят храната по-сладка или съответно по-горчива.
    Много ресторанти вече експериментират с връзката между звука и вкуса на храната. BBC дава пример с ястие, наречено „Звукът на морето”. То се сервира на фона на музика, пресъздаваща звука на морски вълни. Така клиентите усещали храната като по-свежа.
    Музиката може да се използва и при премахването на вредни съставки в храната, без хората да усещат разликата във вкуса.
    Много компании изпробват и влиянието на звука на опаковката върху хранителните продукти. Производител на чипс например сменил материала на опаковката, за да може той да издава „по-хрупкав” звук, с което продуктът да изглежда по-пресен.

    „Ин витро” месо
    По-рано тази година холандски учени успешно създадоха „ин витро” месо в лабораторни условия. Използвайки стволови клетки от крави, те успяха да „отгледат” мускулна тъкан. Учените се надяват до края на тази година да създадат първия „бургер в епруветка”.
    Произведеното в лаборатория месо има няколко предимства. Според ново изследване отглеждането на по-малко добитък ще намали значително отделянето на вредни газове, потреблението на енергия и вода, както и нуждата от земя за паша на животните.
    Освен това при „ин витро” месото учените ще могат да отстранят съдържанието на мазнини и да добавят други полезни съставки.

    Водорасли
    Въпреки че водораслите са на дъното на хранителната верига, те могат да допринесат съществено за решаването на продоволствения проблем, посочва BBC. Те могат да изхранват както хора, така и животни. Освен това те могат да бъдат отглеждани в океана, което ще реши проблема с недостига на вода и земя, подчертават изследователи.
    Учените съзират и още един плюс – биогоривата от водорасли могат да помогнат за решаване на проблема с недостига на традиционни горива. Водораслите могат да бъдат ползвани и като заместител на солта, отбелязва BBC.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години