неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1176 прочитания

    Израел стартира кампания за имунизация на 5-11-годишните

    57% от населението на страната има трета доза, или не са минали 5 месеца от поставянето на втората
    23 ноември 2021, 13:50 a+ a- a

    Израел започна да имунизира срещу Covid-19 децата от 5 до 11 години с ваксината на Pfizer/BioNtech в понеделник (22 ноември), надявайки се да ограничи новия ръст на коронавирусните инфекции.

    Четвърта вълна от инфекции, която удари Израел през юни, започна да отшумява през септември. Но през последните две седмици R, или степента на възпроизвеждане на вируса, която беше под 1 в продължение на два месеца, започна да се повишава и сега премина прага от 1, което показва, че вирусът може отново да се разпространява експоненциално.

    Ежедневните случаи също се увеличиха през последните няколко дни, като половината от потвърдените инфекции в момента са сред децата на възраст 11 и по-малки, предава „Ройтерс“.

    Кампанията за имунизация на деца започна в понеделник на площад в Тел Авив, където малък брой родители се наредиха с децата си, за да получат ваксини. Кампанията ще се разпространи в цялата страна във вторник.

    Населението на Израел от 9,4 милиона е сравнително младо, с около 1,2 милиона деца във възрастовата група от 5 до 11 години. До ноември тази група включваше повече от една трета от новите случаи, според данни на здравното министерство. Учените и служителите се съмняват, че страната може да достигне „стаден имунитет“, освен ако децата не бъдат ваксинирани.

    Политиците също така казват, че ваксинацията на по-малките деца има за цел преди всичко да защити тяхното индивидуално здраве, а не само да спре предаването на вируса. През последната седмица те подчертаха, че въпреки че Covid-19 рядко протича тежко сред малките деца и много от тях не показват изобщо симптоми, той може да носи рискове в дългосрочен план.

    Министерството на здравеопазването на Израел изчислява, че едно на всеки 3500 деца, заразени с коронавируса, по-късно ще развие мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C), при който се възпаляват части на тялото, включително сърцето, белите дробове, бъбреците, мозъка, кожата и стомашно-чревните органи. Повечето деца, които страдат от това състояние, се нуждаят от интензивно лечение и 1-2% умират. Длъжностните лица също отбелязват риска от продължителни симптоми, като нарушаване на съня, мускулни болки, загуба на обоняние и вкус, главоболие и кашлица, известни като „дълъг ковид“.

    Проучване на здравното министерство на повече от 13 000 деца показа, че около 11% са имали продължителни симптоми, като около 1,8% до 4,6%, в зависимост от възрастта им, продължават да изпитват симптоми шест месеца след като са се разболели.

    Проучване на израелския доставчик на здравни услуги Maccabi установи, че 41% от родителите на деца на възраст от 5 до 11 години са заявили, че ще ваксинират децата си, 21% все още не са решили, а 38% няма да ги ваксинират.

    Израел е регистрирал общо 1,3 милиона потвърдени случаи и повече от 8000 починали от началото на пандемията.

    Около 57% от населението на Израел е напълно ваксинирано, според министерството на здравеопазването, което означава, че или са получили трета доза ваксина, или все още не са минали пет месеца, откакто са получили втората.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19