неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1060 прочитания

    CDC одобри ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години

    Кампанията по имунизиране за тази възрастова група в САЩ започва още тази седмица
    03 ноември 2021, 10:08 a+ a- a

    Деца на възраст от 5 до 11 години могат да започнат да се ваксинират срещу Covid-19 в рамките на следващия ден или два, след като експертна група, съветваща Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), препоръча педиатричната ваксина на Pfizer да се използва в тази възрастова група. Препоръката, която се прие с 14:0 гласа, беше одобрена няколко часа по-късно от директора на CDC д-р Рошел Валенски, съобщи STAT.

    „Заедно, с науката като водеща сила, ние направихме още една важна стъпка напред в борбата на нашата нация срещу вируса, който причинява Covid-19“, каза Валенски в изявление. „Знаем, че милиони родители са нетърпеливи да ваксинират децата си и с това решение сега препоръчахме на около 28 милиона деца да получат ваксина срещу Covid-19... Като майка насърчавам родителите с въпроси да говорят със своя педиатър, училищна медицинска сестра или местен фармацевт, за да научат повече за ваксината и важността на ваксинирането на децата си“, каза Валенски.

    Ваксината на Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години е първата педиатрична ваксина срещу Covid, разрешена за употреба в САЩ. Ваксината е една трета от количеството на дозите за възрастни; децата ще получат две инжекции, съдържащи 10 микрограма, приложени в интервал от 21 дни.

    Вероника Макнали, представител на потребителите в Консултативния комитет по имунизационни практики (ACIP) и майка на дете, което вече отговаря на условията за ваксинация, отбеляза, че родителите на 94 деца е трябвало да погребат дете, убито от Covid-19. „Наистина правя това, за да предотвратя номер 95. 95-ата смърт“, каза тя.

    Препоръката беше одобрена от Американската академия по педиатрия.

    Голяма част от американските родители са чакали с нетърпение това развитие, нетърпеливи да помогнат на децата си да се върнат към по-безопасно и по-предвидимо бъдеще. Тяхната надежда е, че бързото приемане на ваксина в тази възрастова група драстично ще намали количеството смущения, с които се сблъскват децата в ежедневния си живот.

    Колко родители ще ваксинират децата си в този момент, предстои да видим. Анкетите варират, като между 34% и 57% от запитаните родители казват, че планират да имунизират децата си в тази възрастова група, каза епидемиологът Сара Оливър от CDC на членовете на ACIP по време на презентацията.

    Въпреки че някои дози ще бъдат налични тази седмица, „програмата ще се разраства до пълната си сила, с още милиони дози, опаковани, изпратени и доставени, и хиляди допълнителни места за ваксинация, излизащи онлайн всеки ден“, заяви Джеф Зиентс, координатор на Белия дом за реагиране на Covid-19. Той каза, че кампанията за ваксинация на децата ще бъде напълно задействана следващата седмица и че администрацията е осигурила достатъчно доставки на Pfizer за 28 милиона деца във възрастовата група.

    Covid-19 причинява по-малко тежка инфекция, като цяло, при по-малките деца. Но през последната година и половина децата бяха местени от присъствено до онлайн обучение и страдат от ограничения на дейностите им поради опасения относно предаването на Covid, припомня STAT.

    Въпреки че вирусът SARS-CoV-2, който причинява Covid, не засяга малките деца толкова зле, колкото възрастните, те не са се отървали невредими от пандемията. Към днешна дата 745 деца на възраст под 18 години са починали от Covid, откакто заболяването присъства в САЩ; 94 от тях са във възрастовата група от 5 до 11 години. Този брой смъртни случаи далеч надхвърля броя на смъртните случаи, които причинява грипът при деца всяка година. Смъртните случаи от грип при деца варират от година на година, но често са в диапазона от 150 до 200.

    Малките деца също могат да развият продължителен Covid, персистиращи симптоми след възстановяване от острата инфекция, въпреки че го правят в по-ниски проценти, отколкото при възрастните хора. Освен това те могат да развият мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C), тревожна констелация от симптоми, които могат да се развият след инфекция. От 19 февруари 2020 г. до 23 септември 2021 г. 5417 деца в САЩ са развили MIS-C. От тях 2316, или 44%, са на възраст от 5 до 11 години; 9 са починали.

    Въпреки това има опасения дали децата в тази възрастова група ще бъдат изложени на риск от развитие на миокардит или перикардит - възпаление на сърцето или тъканта около сърцето - нежелано събитие, което е свързано с ваксините с информационна РНК като тази на Pfizer. Рискът е най-висок при мъжете на възраст от 12 до 29 години.

    Голяма част от дискусията в ACIP беше посветена на въпроса за миокардита, който членовете на комисията очевидно очакват да бъде ключов фактор, когато родителите преценяват дали да ваксинират децата си. Мат Остър, детски кардиолог, който работи за CDC, каза на групата, че повечето случаи на миокардит след ваксинация са леки и с кратка продължителност. Остер каза, че към днешна дата няма потвърдени смъртни случаи при деца, които са развили миокардит, свързан с ваксината.

    Рискът от миокардит при по-младата възрастова група вероятно ще бъде по-нисък, каза Остър, въпреки че очакванията се основават на това, което е известно за риска от класически миокардит - случаи, които не са свързани с получаването на ваксините срещу Covid. Той подчерта, че инфекцията с Covid е по-вероятно да предизвика миокардит, отколкото ваксината. „Заразяването с Covid е много по-рисково за сърцето“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19