събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2121 прочитания

    Израел одобри 3-а доза за хората с компрометиран имунитет

    Обсъжда се дали този режим да бъде одобрен за широката общественост
    14 юли 2021, 11:30 a+ a- a

    Израел съобщи, че ще започне да предлага трета доза от ваксината на Pfizer Inc на възрастни със слаба имунна система, но все още преценява дали да направи бустера достъпен за широката публика, предаде „Ройтерс“.

    Бързото разпространение на вариант Делта доведе до увеличаване на нивата на ваксинация в Израел, тъй като новите инфекции се увеличиха през последния месец от едноцифрени до около 450 на ден, а страната изтегли следващата доставка на Pfizer по-рано.

    Министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц каза, че възрастни с увредена имунна система, които са получили две дози от ваксината на Pfizer, могат да получат бустер. Новото правило влиза в сила незабавно, а решението предстои да бъде обсъдено и за по-широко разпространение.

    Pfizer и партньорът им BioNTech SE, основните доставчици, отговорни за бързото ваксиниране в страната, започнало през декември, заявиха, че ще поискат от американските и европейските регулатори до седмици да разрешат бустерни дози. Двете компании се позоваха на повишен риск от инфекция шест месеца след завършване на пълния цикъл имунизация при искането на разрешение за трета доза.

    „Ние разглеждаме този въпрос и все още нямаме окончателен отговор“, каза Хоровиц пред общественото радио Кан. „Във всеки случай ние прилагаме към момента трета доза на хора, страдащи от имунна недостатъчност.“

    Около половината от 46 пациенти, които в момента са хоспитализирани в Израел в тежко състояние, са ваксинирани, а по-голямата част са от рискови групи, според здравните власти. Около 5,7 милиона от 9,3-милионното население на Израел са получили поне една доза.

    „Доста сложно е. В момента наблюдаваме огнища предимно сред деца и техните родители, които не са били задължително ваксинирани през януари и февруари и трябва да идентифицираме (статистическите) отклонения“, каза Шарън Алрой-Прейс, ръководител на общественото здраве в здравното министерство пред Кан.

    Все още не е ясно, добави Алрой Прейс, дали ваксината е просто по-малко ефективна срещу вариант делта и дали заболеваемостта сред ваксинираните през януари и февруари е по-висока, отколкото при тези, които са били имунизирани по-късно.

    Хоровиц каза, че здравното министерство ще използва ваксината на Moderna, за да продължи двудозовите имунизации на възрастното население, тъй като в момента няма Pfizer в наличност. Премиерът Нафтали Бенет заяви пред кабинета си, че се е договорил с Pfizer да изтегли следващата доставка на 1 август. Очакваше се пратката да пристигне през септември.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 23 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 23 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години