понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1967 прочитания

    ЕП прие директивата относно работата през платформа

    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    24 април 2024, 15:54 a+ a- a

    Снимка: ЕП (© Adobe Stock/oneinchpunchl)

    Евродепутатите одобриха нови правила, насочени към подобряване на условията на труд на работещите през платформи. Новите правила, договорени от Парламента и Съвета през февруари и приети с 554 гласа „за“, 56 „против“ и 24 „въздържал се“, имат за цел да гарантират, че трудовият статус на работниците през платформи е класифициран правилно, и да коригират фиктивната самостоятелна заетост. Те също така регулират за първи път в ЕС използването на алгоритми на работното място.

    Трудов статус
    С новия закон се въвежда презумпция за трудово правоотношение (за разлика от самостоятелната заетост), която се задейства, когато са налице факти, сочещи контрол и ръководство, съгласно националното право и колективните трудови договори, и като се взема предвид съдебната практика на ЕС.

    Директивата задължава държавите от ЕС да установят оборима законова презумпция за заетост на национално равнище с цел коригиране на дисбаланса на силите между цифровата трудова платформа и лицето, извършващо работа през платформа. Тежестта на доказване се носи от платформата, което означава, че тя трябва да докаже, че няма трудово правоотношение.

    Нови правила за алгоритмичното управление
    Новите правила гарантират, че лице, извършващо работа през платформа, не може да бъде уволнено въз основа на решение, взето от алгоритъм или автоматизирана система за вземане на решения. Вместо това цифровите трудови платформи трябва да гарантират човешки надзор върху важните решения, които засягат пряко лицата, извършващи работа през платформа.

    Прозрачност и защита на данните
    С директивата се въвеждат правила, които защитават по- стриктно данните на работещите през платформи. На цифровите трудови платформи ще бъде забранено да обработват определени видове лични данни, като например данни за емоционалното или психологическото състояние и личните убеждения на дадено лице.

    Следващи стъпки
    Договореният текст трябва да бъде официално приет и от Съвета. След публикуването му в Официален вестник на ЕС държавите членки ще разполагат с 2 години, за да включат разпоредбите на директивата в националното си законодателство.

    Контекст
    Анализ на Европейската комисия от 2021 г. установява, че има повече от 500 активни цифрови трудови платформи, а в сектора са заети над 28 милиона души — брой, който се очаква да достигне 43 милиона до 2025 г. Цифровите трудови платформи присъстват в различни икономически сектори, било то „на място“, като например наемането на автомобили с шофьор и доставката на храна, или онлайн с услуги като кодиране на данни и превод.

    Въпреки че повечето работници през платформи официално са самостоятелно заети лица, около 5,5 милиона души може погрешно да бъдат класифицирани като самостоятелно заети лица.

    С приемането на това законодателство Парламентът отговаря на очакванията на гражданите относно приобщаващите пазари на труда и цифровите иновации за укрепване на социалната и устойчивата икономика, както е посочено в предложения 13, 13, параграф 5 и 35, параграф 1, точка 3 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19