понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1013 прочитания

  ЕК препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидати за членство в ЕС

  Грузия може да получи европейска перспектива
  17 юни 2022, 15:08 a+ a- a

  "Днес Европейската комисия прие своите становища относно молбите за членство на Украйна, Молдова и Грузия, след като ги оцени според нашите строги стандарти". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

  ЕК днес дава положително становище по молбите на Украйна и на Молдова за получаване на статут на кандидати за присъединяване към ЕС. Еврокомисията препоръчва Грузия да получи европейска перспектива, като допълнително бъде оценено как изпълнява изискванията за получаване на същия статут.

  "Препоръчваме да се даде на Украйна статут на кандидат с условието, че страната ще извърши редица важни реформи. Украйна ясно показа готовност да живее в съответствие с европейските ценности и стандарти. И пое, преди войната, по пътя си към ЕС", отбеляза Фон дер Лайен.

  "Украйна вече е приложила приблизително 70% от европейските правила, норми и стандарти. Остава да се свърши важна работа по отношение на върховенството на закона, олигарсите, борбата с корупцията и основните права. Процесът се основава на заслуги, така че напредъкът зависи изцяло от Украйна", допълни председателят на ЕК. 

  Що се отнася до Молдова, ЕК посочва, че страната има солидна основа за постигане на стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и зачитането и защитата на малцинствата; макроикономическите политики са били разумно стабилни и е постигнат напредък в укрепването на финансовия сектор и бизнес средата, но остава да бъдат предприети ключови икономически реформи.

  По отношение на Грузия тя коментира, че "сега тя трябва да се обедини политически, за да начертае ясен път към структурната реформа и към ЕС. Затова препоръчваме да бъде предоставена европейска перспектива на Грузия, но да се оцени как отговаря на редица условия, преди да й бъде предоставен статут на кандидат".

  "Това е исторически ден за народите на Украйна, Молдова и Грузия. Ние потвърждаваме, че те принадлежат към Европейския съюз. Следващите стъпки сега са в ръцете на нашите държави членки", подчерта Фон дер Лайен.

  Въз основа на становищата на ЕК държавите членки на ЕС сега ще трябва да вземат единодушно решение за следващите стъпки. Молбите за членство ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Европейския съвет на 23 и 24 юни.
   
  Украйна представи молбата си за членство в ЕС на 28 февруари 2022, а а 3 март 2022 Грузия и Молдова представиха своите молби за членство в ЕС.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 38 минути
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 1 час
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 1 час
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  12 август 2022, 16:15
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии