петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    914 прочитания

    Василев: Готви се общо закупуване на енергийни източници и газ

    Финансвоият министър обсъди с германския си колега присъединяването на България към еврозоната
    15 юни 2022, 09:36 a+ a- a

     

    сн: МФ

    Имахме много добра дискусия, като първата тема, която обсъдихме е възможността Германия да подпомогне нашите усилия на граничния пункт „Капитан Андреево“ с персонал от немските митници“. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев след срещата си с германския министър на финансите Кристиан Линднер, който беше на визита у нас.

    „Втората тема на разговорите беше присъединяването на България към еврозоната на 01.01.2024  и подкрепата на нашите германски колеги в тази посока. Обсъдихме и споразумението между България и Германия за подпомагане на развитието на двете администрации, особено с фокус върху процедурите, които са свързани с обществените поръчки. Говорихме и за възможността Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, както е Германия“, посочи Василев.

    „Ние изключително много ценим подкрепата на нашите немски колеги както конкретно по теми от двустранната област, така и нашето взаимодействие в Съвета на Европа и в европейските институции, където работим доста усилено по няколко теми, като едната е възможността за общо закупуване на енергийни източници и газ, а другата е общоевропейски отговор на потенциалната криза, свързана с храните и зърното, която се очертава в световен план“, добави вицепремиерът.

    Кристиан Линднер от своя страна изтъкна конструктивния обмен, които имат двете страни. “Много често имаме възможност да се срещаме в Брюксел и да обменяме опит на двустранно ниво, винаги имаме общи стратегически цели и стратегически перспективи, които се опитваме заедно да постигнем, свързани с актуалните политически събития и мисля, че това е от взаимна изгода както за България, така и за Германия“, заяви Линднер. „Оценяваме изключително високо усилията на България като партньор, подкрепяме България и я поздравяваме за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас. Изключително впечатляващо е постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност, ние можем само да се учим от български опит и от прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост“, изтъкна германският финансов министър.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 21 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 22 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам