сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1378 прочитания

  Отворен е приемът за Годишната докторантска стипендия на Фондация Карол знание

  Тя е в размер на 10 000 лв., а крайният срок за кандидатстване е 30 ноември
  09 ноември 2023, 08:42 a+ a- a

  (л) Цветомир Гечев, Станимир Каролев, Моника Праматарова със специална награда за иновация, и Радослав Симеонов с награда за принос в науката (Снимки: Фондация Карол знание)

  Започна прием на кандидатури в конкурса за Годишна докторантска стипендия в размер на 10 000 лв. на Фондация Карол Знание.

  Кандидатите трябва да са редовни докторанти, които не са в последна година на обучението си и да работят в областта на:
   • Техническите науки;
   • Естествените науки;
   • Медицинските науки.

  Крайният срок за кандидатстване е 30 ноември, финалът на конкурса пред жури ще бъде през януари.

  През 2024 г. фондацията ще връчи отличието на седмия си лауреат в конкурса, наследник на годишната докторантска стипендия на финансова група Карол. През 2016 г. признанието беше за астронома Никола Каравасилев и от тогава наградените докторанти се определят като съзвездие лауреати. Сред тях са трима млади учени от Софийския университет, по двама от Технически университет – София, БАН, УАСГ, Медицински университет – София.

  Талантливите докторанти в различни области на науката досега са подкрепени с общо 90 000 лв. от фондация Карол Знание. Със средства от стипендията Никола Каравасилев оборудва лаборатория за експериментална физика във Физическия факултет за подготовка на изявени ученици, които той подготвя за международни състезания по експериментална физика и астрономия.

  Някои от докторантите използват средствата от стипендията за финансиране на работата си на терен. Носителят на стипендията за 2020 година Владимир Николов отдели средства за няколко поредни палеонтологични експедиции до находището на динозаври и други къснокредни гръбначни животни край град Трън. Докторантът от Национален природонаучен музей при БАН е първият български учен, който работи в областта на палеохистологията и изследва динозавърски кости на 83 млн. години.

  В последното издание на конкурса бяха връчени две специални награди – за иновация и за принос в науката. И двете награди са за докторанти на Софийски университет.
  Иновативната работа е на Моника Праматарова от Биологически факултет, която регистрира биоакустични сигнали на редица видове за първи път в науката. Признанието за принос в науката е за Радослав Симеонов от Физическия факултет, който изследва тъмната материя и работи за експерименти на CERN.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Какво да очакваме за банките и икономиката на България през 2024?
  Очакват се редица предизвикателства на различни фронтове, но и възможности за развитие на финансовия сектор, коментира Петър Чобанов, подуправител на БНБ
  преди 15 часа
  преди 14 часа
  преди 16 часа
  Какво е бъдещето на хибридната работа?
  Наред с многобройните предимства дистанционната работа има и редица недостатъци, отчита доклад на Colliers
  преди 16 часа
  Siemens и българската Nasekomo обявиха стратегическо партньорство по време на COP 28
  Двете компании ще си сътрудничат в дигитализацията на биопреобразуването чрез насекоми – новозараждаща се индустрия с потенциал за устойчиво развитие
  преди 16 часа
  АИКБ: Близо 80% от българската икономика вече е на светло
  Делът на сивата икономика у нас остава относително висок на фона на средните нива в ЕС