понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1641 прочитания

    Отворен е приемът за Годишната докторантска стипендия на Фондация Карол знание

    Тя е в размер на 10 000 лв., а крайният срок за кандидатстване е 30 ноември
    09 ноември 2023, 08:42 a+ a- a

    (л) Цветомир Гечев, Станимир Каролев, Моника Праматарова със специална награда за иновация, и Радослав Симеонов с награда за принос в науката (Снимки: Фондация Карол знание)

    Започна прием на кандидатури в конкурса за Годишна докторантска стипендия в размер на 10 000 лв. на Фондация Карол Знание.

    Кандидатите трябва да са редовни докторанти, които не са в последна година на обучението си и да работят в областта на:
     • Техническите науки;
     • Естествените науки;
     • Медицинските науки.

    Крайният срок за кандидатстване е 30 ноември, финалът на конкурса пред жури ще бъде през януари.

    През 2024 г. фондацията ще връчи отличието на седмия си лауреат в конкурса, наследник на годишната докторантска стипендия на финансова група Карол. През 2016 г. признанието беше за астронома Никола Каравасилев и от тогава наградените докторанти се определят като съзвездие лауреати. Сред тях са трима млади учени от Софийския университет, по двама от Технически университет – София, БАН, УАСГ, Медицински университет – София.

    Талантливите докторанти в различни области на науката досега са подкрепени с общо 90 000 лв. от фондация Карол Знание. Със средства от стипендията Никола Каравасилев оборудва лаборатория за експериментална физика във Физическия факултет за подготовка на изявени ученици, които той подготвя за международни състезания по експериментална физика и астрономия.

    Някои от докторантите използват средствата от стипендията за финансиране на работата си на терен. Носителят на стипендията за 2020 година Владимир Николов отдели средства за няколко поредни палеонтологични експедиции до находището на динозаври и други къснокредни гръбначни животни край град Трън. Докторантът от Национален природонаучен музей при БАН е първият български учен, който работи в областта на палеохистологията и изследва динозавърски кости на 83 млн. години.

    В последното издание на конкурса бяха връчени две специални награди – за иновация и за принос в науката. И двете награди са за докторанти на Софийски университет.
    Иновативната работа е на Моника Праматарова от Биологически факултет, която регистрира биоакустични сигнали на редица видове за първи път в науката. Признанието за принос в науката е за Радослав Симеонов от Физическия факултет, който изследва тъмната материя и работи за експерименти на CERN.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 1 час
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България
    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева