понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1075 прочитания

    Отворено е кандидатстването по програмата „Предприемачи в науката“

    Тази година в събитието ще има и реални инвеститори в лицето на CEO Angels Club
    19 юли 2023, 08:07 a+ a- a

    Изображения: Фондация Карол Знание

    Отворено е кандидатстването за шестото издание на програмата на фондация Карол Знание „Предприемачи в науката“. Лектори и ментори на програмата са водещи експерти, учени предприемачи, професори, стартъп консултанти, серийни предприемачи, ESG, SDG, Impact специалисти, финансисти, венчър капиталисти и бизнес ангели – вдъхновяващи личности, които подкрепят академичните предприемачи.

    Именно към тях е насочена единствената по рода си програма у нас. В нея могат да участват студенти, докторанти и млади учени, които искат да реализират идеи и разработки с позитивно въздействие върху околната среда или обществото.

    Форматът е безплатен, присъствен, провежда се всяка есен, а през декември, на финала, е конкурсът „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв., осигурена от фондация Карол Знание. Членове на журито са менторите и лекторите, които напътстват академичните предприемачи как да развият проектите си в бизнес концепции.

    Тази година партньорството на CEO Angels Club ще доведе на конкурса и реални инвеститори, които търсят подходящи бизнеси и ще го превърна в пичинг събитие. Лектор в програмата за ангелското инвестиране ще бъде Георги Брашнаров, съосновател на CEO Angels Club и член на борда на директорите. 

    Лектори и ментори ще има не само на място в София, но и в различни точки на света – Сингапур, Мюнхен, Брюксел, Лондон. 

    През няколко месечното обучение студентите и младите учени ще разберат как могат да трансферират технологиите си, как да направят бизнес план, какви са разликите между ESG и Impact Investing, какво е социално предприемачество и как да развиват зелени стъртъпи, как да защитят своите авторски права и да използват интелектуалната собственост като капитал в научни стартъпи и спинофи, да постигнат висока ESG оценка, която би вдигнала стойността на компанията им с до 10%, как да презентират пред инвеститори, какви са етапите на развитие на компаниите и какви са начините за финансиране.

    От досегашните пет издания на програмата има 7 наградени проекта – два пъти наградата беше поделена между два екипа. Един от тях започна именно с награда от 15 000 лв. и успя да завърши планетариум Андромеда в столицата. Докторантът от Физическия факултет на СУ инж. Недислав Веселинов за първи път представи идеята си за планетуриум през 2019 г. в „Предприемачи в науката“. На следващата година създаде един от първите стартъпи, вдъхновени от програмата и започна проектирането. По време на пандемията бяха произведени частите, а в края на миналата година планетариумът отвори врати за посетители в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

    Общо шест са досега компаниите, регистрирани със знания и мотивация от лекторите и менторите на „Предприемачи в науката“. Без стартъп, но с регистрирана търговска марка Oxymet, екологичната батерия на друг носител на наградата Предприемач в науката, заработи на Антарктида. Инж. Илиян Попов, който грабна другата половина от наградата през 2019 г., създаде специална станция за измервания по време на 31-ата Национална антарктическа експедиция.

    Последният победител в конкурса грабна наградата от 30 000 лв. и две седмици по-късно регистрира своя компания, с която да изгражда рехабилитационен робот.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19