четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    775 прочитания

    Обсъждат изграждане на Център за върхови постижения в биомедицината у нас

    Проектът е одобрен на първи етап от Европейската комисия
    23 октомври 2023, 14:58 a+ a- a

    сн: БАН

    Заместник-председателят на Българската академия на науките (БАН) чл.-кор. Евдокия Пашева и научният секретар на направление “Биомедицина и качество на живот” чл.-кор. Нина Атанасова се срещнаха с Дорти Никел, член на ръководството на Институт Кюри, Париж, отговаряща за международните връзки. Срещата се проведе в БАН във връзка с изграждането на BioMedRTC – Център за върхови постижения в областта на биомедицинските изследвания и технологии.

    BioMedRTC е съвместен проект на Института по молекулярна биология “Румен Цанев” на БАН, Институт Кюри и Макс Планк института по молекулярна клетъчна биология и генетика (MPI-CBG) в Дрезден. Проектът е одобрен на първи етап от Европейската комисия по програма “Teaming for Excellence”.

    Целта на проекта BioMedRTC е да създаде Център за върхови постижения в биомедицинските изследвания и технологии, който да допринесе за подобряване на здравето и качеството на живот в България и Европа.

    BioMedRTC ще използва най-съвременните подходи на молекулярната и клетъчната биология, както и подходи от математическите и физическите науки, за провеждане на изследвания, които трябва да подобрят начините за диагностика и лечение на редки болести и рак.

    Центърът ще бъде разположен в София и ще включва лаборатории, инфраструктура за изследвания и обучение, както и технологичен център.

    По време на срещата Никел изрази подкрепата на Институт Кюри за изграждането на BioMedRTC. Тя посочи, че Институт Кюри е готов да сподели своя опит и експертиза с българските учени. Чл.-кор. Пашева и чл.-кор. Атанасова благодариха на д-р Никел за подкрепата и изразиха увереност, че съвместните усилия на трите института ще доведат до спечелване на проекта и създаването на успешен център за биомедицински изследвания и технологии.

    Институт Кюри е световноизвестен институт за научни изследвания, основан през 1909 г. от Мария и Пиер Кюри. Институтът е водещ в областта на физиката, химията, биологията и медицината. Институт Кюри е водещ Европейски център за лечение на рака на гърдата и един от най-престижните във Франция, занимаващ се с изследвания върху клетъчните механизми на злокачествените заболявания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 4 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 5 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 7 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    преди 2 дни
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19