събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    827 прочитания

    Антиоксидантите могат да стимулират растежа на туморите

    Този тип добавки могат да бъдат вредни за пациенти с рак и хора с повишен риск от рак
    04 септември 2023, 09:46 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Хранителните добавки, съдържащи антиоксиданти, могат да стимулират образуването на нови кръвоносни съдове в туморите, които им помагат да растат и да се разпространяват, съобщиха изследователи след лабораторни експерименти.

    Антиоксидантите помагат за стабилизирането на силно реактивни молекули в тялото, които могат да увредят ДНК, понякога причинявайки мутации, които увеличават риска от рак и други заболявания, припомня „Ройтерс“. Чрез стабилизирането на тези молекули, наречени свободни радикали, антиоксидантите като витамините С и Е увеличават количеството използваем кислород в тялото. По-рано се смяташе, че повишаването на нивата на кислород предпазва от растежа на нови кръвоносни съдове в туморите – процес, известен като ангиогенеза.

    Сега изследователите откриха, че туморите могат да образуват нови кръвоносни съдове и в присъствието на нормални нива на кислород. В лабораторни експерименти със симулирани белодробни тумори те откриват, че когато антиоксидантите намаляват нивата на свободните радикали, като по този начин увеличават наличността на кислород, един резултат е активиране на протеин, наречен BACH1, който индуцира ангиогенеза. Проучването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.

    Допълнителни експерименти с човешки тумори на гърдата и бъбреците показват, че образуването на нови кръвоносни съдове в резултат на употребата на антиоксиданти може да бъде ограничено от лекарства, инхибиращи ангиогенезата.

    „Нашето проучване отваря вратата към по-ефективни начини за предотвратяване на ангиогенезата в туморите“, каза в изявление съавторът на изследването Тинг Уанг от Karolinska Institutet в Швеция. „Например, пациенти, чиито тумори показват високи нива на BACH1, могат да се възползват повече от анти-ангиогенезната терапия, отколкото при пациенти с ниски нива на BACH1.“

    Ръководителят на изследването Мартин Берго от Karolinska Institutet каза, че няма нужда хората да се притеснявате за антиоксидантите в нормалната храна. „Но повечето хора не се нуждаят от допълнителни количества от тях. Всъщност (антиоксидантните добавки) могат да бъдат вредни за пациенти с рак и хора с повишен риск от рак.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19