петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    950 прочитания

    Учени успяха да подмладят кожни клетки с 30 години

    Методът има потенциал да се използва за други тъкани и органи в тялото
    12 април 2022, 14:23 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Екип учени от Великобритания (Babraham Institute, Chronomics Limited, Altos Labs) и Португалия (Instituto Gulbenkian de Ciência) успяха да подмладят кожни клетки на 53-годишна жена до биологична възраст 23 години. Учените вярват, че същият метод може да бъде приложен върху други тъкани в тялото като крайната цел е е да се разработи лечение за болести, свързани с остаряването, каквито са диабетът и неврологичните дргрнеративни заболявания, отбелязва BBC.

    Технологията е разработена преди 25 години от Института Roslin и е използвана за създаването на клонираната овца Доли. Целта на екипа не е била да създава клонинги на овце или хора, а да я използва, за да създава т.нар. човешки ембрионални стволови клетки. Те са се надявали, че тези клетки ще могат да бъдат отгледани така, че да създадат конкретни тъкани като мускули, хрущяли и нервни клетки, с цел да се заменят износени части на човешкото тяло. По-късно през 2006 проф. Шиня Яманака усъвършенства метода в университета на Токио. Новият метод включва добавяне на химикали към възрастните клетки за около 50 дни, в следствие на което те се превръщат в стволови клетки.

    Ръководителят на екипа на новото проучване, проф. Волф Рейк от Института Babraham в Кеймбридж, каза пред BBC News, че се надява, че техниката в крайна сметка може да се използва, за да поддържат хората по-здрави за по-дълго, докато остаряват. „Мечтаем за подобно нещо. Много често срещани болести се влошават с възрастта и да мислим как да помогнем на хората по този начин е супер вълнуващо“, каза той.

    Проф. Рейк обаче подчерта, че работата, която е публикувана в списание eLife, е в много ранен етап. Той каза, че трябва да се преодолеят няколко научни проблема, преди да може да се премести от лабораторията му в клиничната практика. Но подчерта, че демонстрирането за първи път, че подмладяването на клетките е възможно, е критична стъпка напред.

    Екипът на проф. Рейк използва IPS техниката върху 53-годишни кожни клетки. Но съкращава химическата баня от 50 дни на около 12. Д-р Дилгит Гил е изненадан да открие, че клетките не са се превърнали в ембрионални стволови клетки, а са се подмладили в кожни клетки, които изглеждат и се държат така, сякаш идват от 23-годишен индивид.

    Техниката не може да бъде незабавно преведена в клиничната практика, тъй като методът IPS увеличава риска от рак. Но проф. Рейк е уверен, че сега, когато е известно, че е възможно да се подмладят клетките, неговият екип може да намери алтернативен, по-безопасен метод.

    „Дългосрочната цел е да се удължи продължителността на човешкото здраве, а не продължителността на живота, така че хората да остаряват по по-здравословен начин“, каза той.

    Проф. Рейк казва, че някои от първите приложения биха могли да бъдат разработването на лекарства за подмладяване на кожата при възрастни хора в части от тялото, където са били изрязани или изгорени - като начин за ускоряване на заздравяването. Изследователите демонстрират, че това е възможно по принцип, като показват, че техните подмладени кожни клетки се движат по-бързо в експерименти, симулиращи рана.

    Следващата стъпка е да се види дали технологията ще работи върху други тъкани като мускули, черен дроб и кръвни клетки.

    Но проф. Робин Ловел-Бадж от Института Crick в Лондон вярва, че научните пречки между резултатите на проф. Рейк в лабораторията и дори най-простите клинични приложения са значителни. Той също така смята, че процесът по прилагане на техниката върху други видове тъкани няма да е толкова лесен. „Ако откриете други химикали, които правят същото, това би било добре, но може да са също толкова лоши. Така че е амбициозно да мислим, че ще намерите тези химикали лесно и че те ще бъдат по-безопасни. Също така е напълно възможно други видове клетки да изискват различни условия, които може да са трудни за контролиране. А дали бихте могли да го направите с цялото тяло безопасно, би било толкова далеч, че бих си помислил, че ще бъде чиста спекулация.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам