понеделник, 08 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1789 прочитания

  Млад учен от БАН разработва иновативно решение за съхранение на зелена енергия

  Проектът на д-р Мария Калъпсъзова е фокусиран върху изобретяването на по-ефективни натриево-йонни батерии
  18 март 2022, 12:29 a+ a- a

  Екип от учени от Българската академия на науките (БАН), водени от д-р Мария Калъпсъзова, разработват проект за по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия. Основният фокус на проекта е върху алтернативни методи за оптимизирано съхранение на енергията, произведена от възобновяеми източници. За тази цел екипът работи върху създаването на по-устойчиви и безопасни електродни материали, които да се използват за направата на натриево-йонни батерии.

  Към настоящия момент в рамките на проекта са синтезирани модифицирани електродни материали с моделирана структура. Модифицираните материали показват подобрени в пъти свойства спрямо немодифицираните. Предстоят задълбочени изследвания на подобрените електрохимични свойства на материалите, както и установяване на механизмите на реакциите, протичащи в електрохимичните клетки. Резултатите от изпълнението на проекта ще са от полза както на научната общност, така и на обществото. Иновациите ще ускорят процеса на изследванията на натриеви електродни материали и съответно ще съкратят времето за реализиране и практическо внедряване на натриево-йонната технология. Това от своя страна ще доведе до ускоряване на мащабното внедряване на зелена енергия, каквато е и мечтата на д-р Калъпсъзова.

  Изначалният интерес на д-р Калъпсъзова към науката пък идва от нейната баба и се заражда още в детството. Отдава се на научна дейност с постъпването си на работа в Института по обща и неорганична химия към БАН, където завършва докторантура и впоследствие става главен асистент. Кариерният ѝ път включва още редица специализации във водещи световни изследователски организации в Испания и Германия. В момента тя е част от екипите на няколко изследователски и инфраструктурни проекта. С работата си, посветена на създаване на по-ефективни, евтини и безопасни електродни материали за натриево-йонни батерии, д-р Калъпсъзова печели през 2021 г. престижната научна награда „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО.

  Относно приноса на БАН за развитието на науката в България младата изследователка споделя: „Избирайки работа в БАН, един млад учен печели възможността да бъде наставляван от най-добрите учени. Основният стимул за кариерно развитие в научната дейност е добрият ментор, а аз имах късмета да бъда напътствана от двама такива – проф. Радостина Стоянова и проф. Екатерина Жечева. Академията дава възможност на докторантите да участват в обменни програми и да специализират във водещи световни научно-изследователски центрове. Научават как се изготвят и управляват успешни проекти, а за реализацията на тези проекти институтите на БАН им предоставят разнообразна и високотехнологична апаратура. В допълнение, младите учени в БАН имат възможност да се потопят в дебрите на науката, с безкомпромисната подкрепа на висококвалифицирания колектив от професионалисти.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Присъединяването към Шенген и ОИСР сред основните приоритети на МВнР
  Основна задача е и организацията на изборите в чужбина, посочи служебният външен министър Николай Милков
  преди 7 часа
  Българската Dronamics започва карго полети в ЕС тази година
  Безпилотните самолети ще стартират в Малта и Италия, а догодина и у нас
  преди 8 часа
  Още 2 български университета влизат в европейски консорциуми
  Така университетите в България пълноправни партньори в европейски консорциуми стават общо 7
  преди 9 часа
  Lidl разширява складовата си база в Равно поле
  Изградени са 45 нови рампи, базата вече може да обслужва по 225 камиона дневно
  преди 9 часа
  Утре трябва да обяват кога приключва строителството на газовата връзка с Гърция
  От изпълнителите на проекта е поискано да бъдат изключително бързи, но без да нарушават качеството, съобщи служебният регионален министър