петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3381 прочитания

    Инфектираните с Covid-19 са заразни много по-рано отколкото се смяташе

    Какво установи първото проучване, в което здрави доброволци бяха нарочно изложени на вируса?
    03 февруари 2022, 15:55 a+ a- a

    Хората, които се инфектират с Covid-19 стават заразни много по-скоро отколкото се смяташе до момента. Това установи първото в света проучване на Covid-19, в което здрави доброволци се излагат умишлено на вируса в контролирана среда. Проучването се провежда от екип в Imperial College Лондон.

    36 доброволци на възраст между 18 и 36 години са били изложени на ниски дози SARS CoV-2 вирусът, който причинява Covid-19. Количествата са били малки – колкото се съдържа в една капка секрет от носа. Половината участници развиват симптоми на Covid-19 и стават заразни след 2 дни. Най-голяма концентрация инфектиращ вирус имат на 5-я ден. До момента се смяташе, че първи симптоми се появяват до 5 дни след като човек е бил изложен на вируса. Участниците в проучването са били заразни средно 9 дни, като все още са имали количества вирус, които могат да бъдат засечени от тестове, в носовете си 12 дни след първоначалното излагане на патогена.

    Проучването стартира и се провежда с първоначалния коронавирус от Ухан, преди да се появят вариантите алфа, бета, делта и омикрон. Почти всички участници са изгубили обонянието си и са имали симптоми, подобни на настинка като хрема и възпалено гърло. Нито един не е съобщил за сериозни симптоми. На някои от участниците е дадено антивирусното лекарство ремдесивир преди да бъдат инфектирани, но в хода на проучването не са установени чувствителни разлики между тези участници и останалите, които не са получили лекарството.

    Проучването е базирано на много малка група хора и все още не е рецензирано и публикувано в научно списание. Въпреки това осигурява важни данни за вируса, отбелязва MIT Technology Review. Фактът, че хората се заразяват толкова бързо и остават заразни толкова дълго, предполага, че препоръчителните периоди на изолация трябва да се поддържат на около 10 дни. Въпреки че вирусът е открит първо в гърлото, в крайна сметка той е в много по-големи количества в носа, подчертавайки необходимостта от правилно носене на маски за лице, така че да покриват носа.

    Изследването също така подкрепя редовното, широко разпространено използване на бързи антигенни тестове. Моделирането с помощта на данните от проучването установява, че редовните бързи тестове могат да диагностицират инфекцията, преди да са генерирани 70% до 80% от частиците инфекциозен вирус, което означава, че ако хората се тестват редовно и се изолират, когато са положителни, това може значително да намали предаването в общността. Фактът, че никой от участниците не се е разболял тежко, също предполага, че този метод на изпитване може да се използва за тестване на бъдещи варианти или лекарства.

    Майкъл Джейкъбс, консултант по инфекциозни заболявания в болницата Royal Free London, където е проведено проучването, каза в изявление: „Изпитването вече даде някои завладяващи нови прозрения за инфекцията със SARS-CoV-2, но може би най-големият му принос е да осигури нов начин за изучаване на инфекцията и имунния отговор към нея в огромни детайли и да помогне за тестването на нови ваксини и лечения.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 4 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 5 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate