четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1444 прочитания

    Moderna и Pfizer разработват стратегии за борба с вирусните варианти

    Pfizer тества до колко е ефективна 3-а доза, а Moderna разработва изцяло нова ваксина
    25 февруари 2021, 16:40 a+ a- a

    Производителите на ваксини Pfizer и Moderna се опитват да изпреварят някои от новите варианти на коронавирус, които предизвикват безпокойство по целия свят. Въпреки че няма доказателства, че хората, имунизирани с която и да е от ваксините, имат по-малка защита срещу вариантите, и двете компании заявиха, че са започнали да търсят начини да се справят с еволюиращите мутации, съобщи CNN.

    Особено тревожен е вариантът B.1.351, за пръв път установен в Южна Африка. Той носи мутация, която му помага да избегне имунния отговор на организма към инфекцията. Вариантът B.1.1.7, видян за пръв път в Обединеното кралство, също предизвиква безпокойство, тъй като изглежда, че мутациите му го правят по-заразен, така че се разпространява по-добре и може да причини и по-тежко заболяване. Изследователите установиха варианти, които са развили мутации, които им помагат да избегнат имунната система и в САЩ.

    Pfizer и неговият партньор BioNTech заявиха в четвъртък (25 февруари), че са започнали да тестват дали добавянето на трета доза от разрешената им ваксина може да предпази от нови варианти. Проучването ще разгледа безопасността и имунния отговор на бустерната доза при до 144 участници от по-ранното проучване Фаза 1 в САЩ, включително група възрастни хора до 85-годишна възраст. Ще включва и тестване на това колко добри са техните антитела в това да неутрализират „щамовете от интерес“ в лабораторията, казаха компаниите.

    Доброволците ще получат трета доза между 6 и 12 месеца след първите си две дози. Дозировката ще бъде идентична на разрешената в момента: 30 микрограма.

    „Това бустерно проучване е от решаващо значение за разбирането на безопасността на трета доза и ефикасността срещу циркулиращи щамове“, съобщи в изявление изпълнителният директор на Pfizer д-р Алберт Бурла.

    Отделно, Pfizer и BioNTech също са „в текущи дискусии с регулаторните органи“ относно потенциално тестване на ваксина, модифицирана да предпазва от съответните варианти в проучване Фаза 1/2. Бурла обаче отбеляза, че компаниите все още не са видели убедителни доказателства, че вариантите са устойчиви на ваксината, въпреки че предприемат стъпки, за да бъдат подготвени.

    Moderna заяви късно в сряда (24 февруари), че е произвела актуализирана версия на своята ваксина срещу Covid-19, за да ѝ помогне да се бори с варианта B.1.351, видян за първи път в Южна Африка. Първоначалните дози са изпратени до Националния здравен институт на САЩ за клинично проучване.

    Новата ваксина, наречена mRNA-1273.351, ще бъде бустер за хора, които вече са били ваксинирани срещу коронавирус и като основна ваксина за хора, които не са имали коронавирус и тепърва ще бъдат ваксинирани, уточняват от компанията.

    Moderna заяви, че ще направи оценка и на „многовалентен“ бустер, който комбинира новата формула на ваксината с настоящата ваксина. Освен това компанията заяви, че е започнала да тества дали трета, по-ниска доза от сегашната ваксина срещу Covid-19 може да повиши имунитета срещу коронавирусни варианти, които предизвикват загриженост, като някои участници в проучването вече получават трети дози.

    „Ние се придвижваме бързо, за да тестваме актуализации на ваксините, които адресират нововъзникващите варианти на вируса в клиниката. Moderna се ангажира да прави толкова актуализации на нашата ваксина, колкото е необходимо, докато пандемията бъде овладяна. Надяваме се да покажем, че бустерните дози, ако е необходимо, може да се направи при по-ниски дозови нива, което ще ни позволи да предоставим много повече дози на глобалната общност в края на 2021 и 2022 г., ако е необходимо“, заяви Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna, в изявление.

    Moderna не каза колко дълго очаква да продължат проучванията или кога ще бъде налична новата ваксина, ако бъде разрешена. Настоящата ваксина изисква две дози от 100 микрограма с интервал от около месец. Новите бустер дози се оценяват наполовина от това ниво и по-малко.

    В понеделник Американската администрация по храните и лекарствата обяви нови насоки, които ще рационализират и ускорят процеса на актуализиране на ваксините за конкретни варианти. Служител на агенцията изчисли, че това може да включва няколкостотин лица и да отнеме няколко месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 7 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 9 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 11 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 12 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19