понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1418 прочитания

    Ваксината на Novavax е 89% ефективна

    Резултатите са от ранни проучвания, които показват, че тя работи по-слабо спрямо новите вирусни варианти
    29 януари 2021, 09:43 a+ a- a

    Проучване в Обединеното кралство за коронавирусната ваксина на Novavax показва, че тя е 89% ефективна въз основа на ранни открития. Изглежда, че действа, но не съвсем добре, и срещу новите щамове на Covid-19, открити за първи път в Англия и Южна Африка, съобщава Euronews.

    Съобщението идва на фона на притеснения дали ваксините, които се разпространяват по целия свят, ще бъдат достатъчно силни, за да предпазят от новите варианти. Смята се, че вариантът от Обединеното кралство е около 70% по-заразен, а и по-смъртоносен, от оригиналния щам на коронавируса, който е стартирал глобалната пандемия.

    Проучването сред 15 000 души във Великобритания все още е в ход, но междинен анализ установява, че до момента 62 участници са диагностицирани с Covid-19. Само шестима от тях са в групата, получила ваксината, останалите са получили плацебо.

    Инфекциите са възникнали по време, когато Великобритания преживява увеличение на случаите, причинен от по-заразния вариант.

    Предварителен анализ установява, че над половината от участниците в процеса, които са се заразили, имат мутиралата версия. Числото е много малко, но Novavax заяви, че предполага, че ваксината е почти 96% ефективна срещу по-стария коронавирус и почти 86% ефективна срещу новия вариант.

    Учените са още по-притеснени от щам, открит за първи път в Южна Африка, който носи различни мутации. Резултатите от по-малко проучване на Novavax предполагат, че ваксината работи, но не толкова добре, колкото срещу варианта от Великобритания.

    Южноафриканското проучване включва някои доброволци с ХИВ. Сред ХИВ-отрицателните доброволци ваксината изглежда 60% ефективна.

    Когато се включат имунокомпрометираните доброволци, като цяло защитата намалява до 49%, казаха от компанията. Генетичните тестове все още са в ход, но досега около 90% от случаите на Covid-19, открити в южноафриканското проучване, са в резултат на новия щам.

    Предварителните констатации могат да помогнат на Novavax да спечели разрешение за своята ваксина във Великобритания, но правителството на САЩ финансира далеч по-голямо проучване, което все още набира доброволци.

    Ваксините срещу Covid-19 обучават тялото да разпознава новия коронавирус и най-вече протеина, който го покрива. Но кандидатът на Novavax е направен по различен начин от първите използвани препарати. Компанията от Мериленд създава рекомбинантна протеинова ваксина. Тя използва генно инженерство за отглеждане на безвредни копия на протеина на коронавирус в клетките на насекоми. След това учените извличат и пречистват протеина и го смесват с имуностимулиращ химикал.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19