понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1582 прочитания

  В София все по-устойчиво се търсят и купуват тристайни апартаменти

  Ценообразуването на жилища в сгради ново строителство в столицата трябва да отговаря на инвестицията в земя и в качествено строителство, показва анализ на GHome
  10 ноември 2023, 10:57 a+ a- a

  Detelina Residence (Снимки: Главболгарстрой)

  В последните 12 месеца купувачите на имоти ново строителство в София все повече предпочитат тристайни апартаменти. Най-продаваният и търсен апартамент ново строителство в столицата е тристаен, с поне едно сервизно помещение (килер), възможности за алтернативно отопление (ТЕЦ/газ/климатик), все още кухнята е в общо помещение с хола, а двете бани стават почти задължителни. Цената на такъв имот „на зелено“ средно е €170 000-180 000, в южните квартали, като основно изискване е да има бързи транспортни връзки и добра инфраструктура. Това обобщават като тенденция за потребителските предпочитания от GHome, бранд за жилищно строителство на Главболгарстрой, който обединява успешно реализирани жилищни и ваканционни сгради и комплекси.

  Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС инвест“ и управляващ GHome

  „При ценообразуването на жилищен имот в новострояща се сграда, инвеститорът взима предвид реални фактори: цената на земята, цената на материалите и труда, кредитни норми и печалба. В този смисъл цените на имотите в сградите ново строителство почиват на реални аргументи, докато ценообразуването на жилища в старо строителство е по-скоро субективно“, казва Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС инвест“ и управляващ GHome, бранд за жилищно строителство на Главболгарстрой. „Най-често цената на имот в стара сграда е плод на усещане на продавача или съвет от брокер, но не и на реална оценка на отделния имот в общия облик на сградата“, допълва той.

  Един жилищен имот, който е на реална за пазара цена и оправдава изискванията на купувача за цена-качество се продава за не повече от 3 месеца, обобщават още от GHome. Във факторите за качеството се включват квадратурата, местоположение, фасада, общ изглед и общи части на сградата. „При изпълнение на тези изисквания, това дава усещане у купувача за честност и изпълнени ангажименти от страна на строителя“, казва още Радослав Котларов и допълва, че един от признаците, че строителната компания заслужава доверието на даден клиент е, че в хода на реализация на проекта не променя цените от предавателно договорираните.

  Все по-рядко за пазара в София се случва даден проект да не бъде завършен. Такива казуси съществуват само при еднократни инвеститори в жилищно строителство, при които е по-вероятно да има забавяне или недовършена сграда. „Когато говорим за доказани компании с успешно портфолио, подобен риск не съществува. Покупката на имот „на зелено“ трябва да гарантира по-голям избор на жилищни имоти в една сграда, както и по-добра цена от строителя“, категоричен е Радослав Котларов.

  Наблюденията на GHome върху пазара на имоти в София показват още, че за покупка на нов имот с цел живеене, устойчиво клиентите предпочитат по-големи апартаменти. Квадратурата на избираните жилищата расте, като сделките с тристайни и двустайни апартаменти са почти изравнени като брой, а доскоро са се търсели приоритетно двустайни жилища. В пост-ковид средата прави впечатление и трендът да се търсят малки офиси на добра, централна локация.

  При покупка на имот в новостроящата се сграда се отличават няколко групи купувачи: търсещи първо собствено жилище, търсещи жилище с цел инвестиция за децата си в София, както и българи от чужбина, които търсят имот с цел инвестиция. Така например сграда DHome, под бранда GHome, която се намира в близост до Нов Български университет е предпочитана локация за покупка на имот от родител за бъдещ студент или от семейство с деца, което познава квартала и оценява преимуществата му. Средна цена на имот в DHome е €90 000 „на зелено“. Друг проект на GHome, сграда Detelina Residence, която се намира на детелината на бул. Цариградско шосе и бул. Брюксел е предпочитана от млади хора и семейства с деца, заради локацията, предстоящото изграждане на метро станция и цялостната визия за живот в градска среда, която може да осигурява и добра мобилност. Средната цена на жилище тук е €115 000 за двустаен апартамент.

  DHome

  Българите остават все още консервативни в идеите за инвестиции, а инвестицията в недвижим имот остава предпочитана в съзнанието им като нискорискова и с реални възможности за по-висока възвращаемост.

  Наблюдения върху тенденциите в сектора на строителството на нови жилища в Европа показват, че в повечето държави има спад на инфлацията и нормализиране на лихвените нива на банкови кредити с цел покупка на жилище, като не се очакват резки промени. Това сочат данните на съсловната организация Build Europe. Въпреки значителни спадове в продажбите на жилищни имоти на пазари като Франция, Люксембург и Норвегия в следствие на икономическата обстановка, цените на жилищните имоти продължават да се увеличават с плавни темпове.

  „Цените на жилищата във Франция са се увеличили с 6,4% за една година, споделят колегите, работещи на френски пазар“, обобщава Радослав Котларов и разказва за интересни подходи от страна на някои държави в Европа в посока на регулации. „С цел намаляване употребата на автомобили в Ирландия, държавата ограничава изграждането на паркоместа, вместо да изиска повече такива от строителите“, допълва Котларов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Основният лихвен процент у нас вече е 3.8%
  Това е 13-то поредно повишение
  преди 2 часа
  Очакват по-нисък от планирания бюджетен дефицит
  През ноември приходите изпревариха разходите и бюджетният дефицит падна до 0,6% от БВП
  преди 2 часа
  България подкрепи в Дубай утрояване на дела на ядрената енергетика до 2050
  Заедно с още 21 страни, сред които САЩ, Канада, Франция, ОАЕ, подкрепихме декларация на събитие в рамките на СОР-28
  преди 2 часа
  Започна изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Русе-Велико Търново“
  Денков: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния
  преди 3 часа
  В дигиталната раница има близо 30 000 електронни образователни ресурси
  Всички ресурси на MozaBook са на разположение на всички учители и ученици безплатно през Дигиталната раница
  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024