понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  22918 прочитания

  Ето защо новите жилища у нас ще поскъпнат още

  Какъв ще е ръстът и докога ще продължи - Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, пред Economy.bg
  13 септември 2021, 09:06 a+ a- a

   

  Жилищният пазар в София отбелязва сериозен ръст не само спрямо пандемичната 2020, но и спрямо 2019, сочи анализ на Cushman & Wakefield Forton. По данни на Агенцията по вписванията сключените сделки в София надхвърлят с 41% покупко-продажбите през същия период на 2020 и с 23% - за 2019.

  Докога ще продължи ръстът на цените на имотите, как поскъпването на строителните материали ще се отрази на пазара, кой и какво купува най-много в момента, каква ще бъде 2021 за жилищния, офис и логистичен пазар – тези и други въпроси коментирахме с Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

  Кoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния вече предлага посреднически услуги за сделки с жилищни имоти с фокус върху висок клас проекти в престижни райони.

  Защо въпреки кризата имаме ръст на сделките с имоти?

  Михаела, защо въпреки очакванията, че пандемията ще изкара извън релси пазара на имоти, имаме ръст на сделките? Каква е разликата с предишната криза от 2008?
  Доста по-различно е. Тогава беше финансова криза, докато в тази криза влязохме в много добро финансово състояние, със значителен ръст на приходите на компаниите и на доходите на населението. Сегашната криза има доста по-различни характеристики от предишната. Хората имат средства, голяма част от тях не са загубили работата си, има доста сериозен натиск, вкл. и недостиг на хора, което води до покачване на работната заплата. Работейки от вкъщи, хората имат нужда от по-добри условия и това води до търсене на по-голямо и по-удобно жилище, на по-добра локация.

  Казахте, че пазарът е станал по-достъпен, но за кого?
  Преценката за достъпност се базира на средна цена на кв.м за жилище в София и средната стойност на работната заплата в момента. В средната цена се включват и скъпи, и евтини проекти. Не говорим само за високия сегмент.

  Все пак трябва да се отчита и инфлацията, която изяжда част от заплатите на хората. В този смисъл, доколко наистина са достъпни имотите?
  Така е, но в момента банките предлагат много евтино финансиране. От друга страна, да си държиш спестяванията в банка вече струва пари. Това мотивира хората, за да запазят своите спестявания си и да инвестират в имоти. Като цяло българинът обича да бъде собственик, за разлика от доста западноевропейски страни. Това е един вид алтернативна инвестиция.

  Защо новостроящите се жилища ще поскъпват още и какъв ръст на цените да очакваме?

  Това ли е основният фактор зад ръста на сделките – инвестиция срещу инфлацията и като презастраховане в кризата?
  Да, това е. Както и фактът, че в момента има сериозен ръст на цените на строителните материали, т.е. себестойността на проектите се повишава. Все още не сме го усетили, тъй като това е процес от последните няколко месеца, а повечето от проектите, които са в процес на изграждане, са на фиксирани договори и започнати в предишни години. Вероятно в рамките на следващата година ще се усети как ръстът на цените на материалите и повишването на себестойността на имотите ще се отрази на продажните цени.

  Какви са Вашите очаквания? Как ще се отрази? Какъв ръст очаквате?
  Има сериозен ръст в себестойността на продукта и нашите очаквания са, че инвеститорите и банките ще търсят същата възвръщаемост и съответно цените ще бъдат по-високи. Смятаме, че добрите продукти, които са изградени на правилните локации и са с правилните характеристики, ще запазят своята стойност.

  И все пак какъв ръст на цените на имотите очаквате?
  Не бих се ангажирала с конкретна стойност. Ръстът в момента в статистиката е в порядъка на 7-8%, но реално ръстът на цените на строителните материали е далеч по-висок. И това как ще се балансира догодина, е въпрос на търсене и предлагане – дали купувачите ще могат да поемат тази разлика, или инвеститорът ще си намали печалбата.

  Т.е. около 10% ръст на продажните цени за догодина?
  Не бих се ангажирала с цифра.

  Докога очаквате ръстът да продължи? Чуха се прогнози за 2025.
  Ако сравним цените в София и в другите европейски столици, има голяма разлика. Цената на квадратен метър на апартамент в София и подобна локация напр. в Германия, във Франция, Чехия, е по-ниска.

  Но те и заплатите са по-различни.
  Така е, но ако заплатите продължат да вървят нагоре…

  Те обаче вървят нагоре само в определени сектори.
  Факт, но нашата извадка е в тези сектори.

  Все повече експерти коментират, че това е балон. Така ли е според Вас?
  Не бих го определила като балон. В момента в световен мащаб няма много алтернативи за инвестиции. И тъй като хората искат да инвестират, а няма в какво реално – трудно е да се прогнозира как ще се развият търговските центрове, офис площите, затова остава жилищният сегмент.

  „На зелено“ или готови апартаменти се купуват повече и кои са основните купувачи днес?

  Към кои квартали в София в момента има най-голям интерес и какви са средните цени?
  Център, южни квартали и извън околовръстното. Средните цени варират от проект на проект. В един и същи квартал може да видите доста предложения във висок и по-достъпен сегмент и разликите в цените са значителни. Така че е трудно да се каже обща средна цена за всички. Има проекти от 1500 евро до такива за 3500 на кв. м.

  Кои продажби преобладват – на готови жилища или на такива в строеж?
  Доста от проектите от утвърдени инвеститори, за които хората са уверени, че обещаните срок и качество ще бъдат спазени, се продават на зелено. Изключително голям процент от проектите се продават на зелено. Има и инвеститори, които се целят в много висок ценови клас и те не пускат проектите за продажба, преди да са напълно готови.

  Какъв е профилът на купувачите?
  Различен е. Има хора от провинцията, които искат да инвестират в София за своите деца, има и българи, живеещи в чужбина, които имат носталгия и искат да инвестират. Както и има много хора, които предпочитат да инвестират в имоти, вместо да си държат парите в банка.

  Има ли отлив на чужденци?
  От гледна точка на чужди инвеститори в бизнес имоти броят им е изключително ограничен. Преобладават българите, но това е логично при положение, че пътуванията са затруднени. На много от чужденците, които инвестираха предимно във ваканционни имоти, им е трудно да дойдат у нас и съответно пазарът става все по-български.

  Стигнали ли сме момента, в който трябва да се вземат административни мерки за охлаждане на пазара, както в някои страни?
  Мисля, че на този етап не сме там.

  Каква ще бъде 2021 за жилищния, офис и логистичен пазар?

  Споменахте, че в момента основно растат жилищният и логистичният пазар. Каква е ситуацията при офис пазара и този на търговските площи?
  При офис пазара в момента няма нови проекти, които сега се започват. Има такива, които се довършват. За нови потенциални офис проекти по-скоро инвеститорите биха били доста предпазливи и биха ги направили на принципа build to suit за конкретен наемател, за да са сигурни, че ще има заетост. Банките също са доста предпазливи в този сегмент.
  По отношение на търговските площи знаем, че молове отдавна не се сторят. Фокусът на всички сега е в ритейл парковете, тъй като те не бяха затворени по време на пандемията.

  Каква е прогнозата Ви за 2021 за отделните сегменти на пазара на имоти у нас?
  По отношение на офис сегмента очаквам тази година да бъде по-добра спрямо предишната и ще има сходни или по-добри нива на отдаваема квадратура в края на 2021. Може би и някои сделки.
  Що се отнася до инвестиционна активност, също смятам, че тази година ще бъде по-добра от предишната. Вече се случиха няколко сделки на пазара. Те биха довели до един по-добър обем от 2020.

  За кой сегмент очаквате по-добра активност?
  Във всеки. В логистичен, офисен. Има засилена активност в придобиване на терени за развитие.

  Нови копмпании, които сега стъпват, ли са това?
  Това са предимно български компании, които се разширяват. Те са както производствени, така и инвестиционни, предимно в жилищния сегмент.

  За жилищния пазар каква е прогнозата Ви?
  Прогнозата ми е, че добрите проекти ще запазят стойността си, може и да я повишат. Инвеститорите все повече ще подобряват качеството на своя продукт, за да отговорят на нуждите и желанията на купувачите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво
  преди 37 минути
  836 компании получават 85 млн. лв. за енергийна ефективност
  Става дума за сключени по процедура „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“ договори по ОПИК 2014-2020 г.
  преди 1 час
  Интерконекторът с Гърция стартира успешно търговска експлоатация
  Председателят на ЕК и редица държавни глави приветстваха приемането на първите количества природен газ по IGB по време на официално събитие в София
  преди 2 часа
  7 партии влизат в новия парламент
  При 99% обработени протоколи
  преди 3 часа
  179 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 259 948