четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12414 прочитания

  ИТ лидерите в България: Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine

  Може някой да е истински гений и да прави брилянтни неща сам, но ако не може да комуникира с останалите в екипа си, шансовете за успех на начинанието не са големи, убеден е Лальо
  09 април 2024, 11:54 a+ a- a

  Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine снимка: Economy.bg

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи.

  Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine.

  Лальо, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Завършил съм бакалавърската си степен в Нов български университет, специалност „Информатика“ и специализация „Приложна информатика“. След средното ми образование, което бе с хуманитарна насоченост в езикова гимназия, това беше рязък завой към друга област. Решението за тази стъпка взех на своя отговорност, след като установих, че това е сферата, в която искам да се развивам професионално. Налагаше се сам да финансирам следването си, което ме постави в интересен хибриден режим на работа и учене още от ранните ми години. Ситуацията, колкото и да беше трудна, придаде смисъл на всеки момент и от двете дейности. Сега, поглеждайки назад, разбирам, че този момент ми даде нещо много ценно – научи ме на самодисциплина и на умението ясно да формулирам целите си. Макар и до ден днешен да имам страст към ученето на нови езици, това е останало по-скоро на заден план и е в рамките на хоби.
  Не бих класирал различните етапи от образованието ми по степен на ценност, със сигурност в работата и в живота ми използвам различни умения в една или в друга степен в зависимост от ситуацията. От друга страна, със сигурност има учебен материал, който не съм използвал нито ден след завършването (надявам се учителката ми по химия да не чете тези думи). 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Вероятно като много хора от този бранш първите ми възнаграждения за извършен труд бяха за изработка на уеб сайтове на познати и приятели, както и за помощ със сглобяване, инсталация и настройки на компютри. Това се случваше още в гимназията, като нямам ясен спомен кой е бил първият „клиент“.
  Първият ми официален документ за трудово възнаграждение беше от БАН и беше по повод изработката на софтуер за визуализация на данни, събрани от космически апарати. Макар и да се отнасяше само за временен проект, регламентирането на работата ми в този момент ми създаде впечатлението, че това е интригуващ процес с видими резултати, което ме стимулира да продължа развитието си в тази насока.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Едва ли някой може да каже, че е забравил моментите, в които е сменил позицията си или мястото, където е работил и е изграждал кариерата си. Те по подразбиране би трябвало да са и най-важни, защото бележат приключването на един етап и започването на нов, който често е пълен с неизвестни и предизвикателства.
  Ключови моменти, които оставят ярка следа в паметта, са и първи пускания на софтуер към клиенти, което обикновено е придружено с много емоции и от двете страни. Друг не толкова приятен, но също толкова важен опит идва от проектите, които са били в един или друг стадий на разработка и са били спрени преди интеграцията си. Макар и от това да остава горчив привкус, преживяването води до преосмисляне на приоритетите.

  Как започнахте в настоящата компания?
  2021 година беше краят на няколко ери – Лионел Меси се раздели с Барселона, Ангела Меркел приключи последния си мандат като канцлер – всичко това кара човек да се замисли. След дълго пребиваване на предишната ми работа и смяна на няколко позиции установих, че усещането за застой няма как да се преодолее без генерално решение за действие. Започнах да споделям с близки и приятели намеренията си за промяна, без да търся конкретна позиция на дадено място. Един от приятелите ми по това време работеше в AXSMarine и направи връзка с HR и CTO. След няколко разговора с тях си допаднахме и трансферът стана реалност.

  Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine снимка: Economy.bg

  Какви са Вашите отговорности днес?
  В момента ръководя екип от програмисти, които разработват един от ключовите продукти за компанията. Основно координирам работата в самия екип, планирането на новите версии на продукта, както и съм основна фигура за комуникация на екипа с ръководството, останалата част от техническите екипи, Product Owner-ите и екипа по поддръжка.

  Какво Ви мотивира?
  За мен най-интересното на сегашната ми роля е синхронизацията на работата между екипите в компанията. Много често се изправяме пред предизвикателства, които искат добра координация между отделните мениджъри, тъй като често работата на различните модули от продуктите ни е свързана.
  Радвам се, когато всички са щастливи. Основната ми цел е всички в екипа да не се притесняват за странични проблеми и да могат да се концентрират върху конкретните им задачи.
  Разбира се, позитивната обратна връзка от клиентите, които винаги са на централно място, е добър мотиватор.

  С какво не бихте направили компромис?
  С истината. Хора, свикнали да работят с „алтернативна реалност“, са в пълен разрез с принципите ми. Другите негативни човешки черти сякаш подлежат на корекция.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Най-приятно е да се работи с хора, които обичат професията си. Много ценя и наличието на добри умения в общуването. Може някой да е истински гений и да прави брилянтни неща сам, но ако не може да комуникира с останалите в екипа си, шансовете за успех на начинанието не са големи.
  Слабост са ми хората, които имат високо ниво на отговорност към точността и качеството на работата си. Макар и да е тривиално, но за мен хора, които закъсняват „по традиция“, показват ниско ниво на уважение към колегите си.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологичен екип?
  Макар и на теория да има достатъчно опити да се уеднаквят разбиранията за технологичен екип и методите за управлението му, истината е, че всеки случай е различен от другия. Въпреки че екипът е технологичен, той е съставен от хора, всеки от които има своите специфики на работа и маниер на общуване и по време на престоя си в компанията преживява различни етапи от личния си живот. Мисля, че един мениджър на такъв екип трябва да е възможно най-адаптивен и според изискванията на поверените му проекти и към нуждите и качествата на колегите си да умее да балансира натоварването, така че хората от екипа му да предпочитат да работят с него.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Всяка промяна е предизвикателство, особено промяната на заеманата позиция. Технологиите търпят непрекъснато трансформации и ако човек разчита на „стари лаври“ и не се старае да е в течение с развитието на индустрията, той рискува да остане на позиция на „мъдрец“, който е тесен специалист по някой архаичен софтуер, ползван от малък брой потребители, и е въпрос на време да бъде заменен от по-актуален продукт.
  Голяма трудност преди години ми представляваше да спра да проектирам върху другите очакванията, които имам за себе си. Колкото и да си приличаме, всички имаме различни двигатели в живота си – прекрасно е, когато се съберете с хора с много близки ценностни системи, каквито смятам, че съм намерил в сегашния си екип. Невинаги е така и трябва да можем да се абстрахираме от емоциите си и да избегнем прибързаните реакции и заключения, за да няма напрежение и недоразумения

  Ако знаехте това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Ако по-рано знаех това, което знам днес, щях по-рано да се свържа с AXSMarine и да започна работа там дори и на друга позиция. Компанията ми допада доста и се надявам да сме си взаимно полезни и занапред.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Обвързването на технологиите с всеки аспект от живота ни според мен е необратим процес. България в това отношение е от добре развитите държави, тук хората лесно се адаптират към предимствата, които този процес им дава. С оглед на това нуждите от качествени кадри в индустрията ще стават все по-големи.
  Радва ме това, че в момента работя с хора от различни възрастови групи, които допринасят с опит и ентусиазъм за развитието на екипите около тях. Имаме и достатъчно примери за успешно преквалифицирали се колеги, което само идва да покаже, че стига човек да има желание и усърдие, може да се реализира в мечтаната сфера. Това е позитивен знак в днешната реалност, в която имаме все повече „изчезващи“ професии и такива, които тепърва се дефинират около всички процеси, обхващани от ИТ индустрията.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СОФИЯ МАРИН ЕООД в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Танер Илязов, Delta Source
  Владимир Видинлиев, Merkle Bulgaria
  Мариана Гостева, Ubisoft Sofia
  Пенка Бочева, EPAM Systems България

  Недко Пенев, Cognyte Bulgaria
  Явор Попов, PhoneArena
  Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
  Александър Джонгаров, Delta Source
  Владислав Янков, Equinix България
  Антон Ганев, Tek Experts
  Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
  Михаил Петров, Schwarz IT България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 5 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 6 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 9 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти