събота, 15 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6041 прочитания

  ИТ лидерите в България: Ваньо Ванев, VSG Bulgaria

  Осъзнаването, че всъщност нищо не знаеш и че твоите знания са просто капка в морето, е една от стъпките в израстването, казва Ваньо
  03 октомври 2022, 15:02 a+ a- a

  Ваньо Ванев - Ръководителна екипа от програмисти във VSG Bulgaria. Снимка: VSG

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Ваньо Ванев, който ръководи екипа от програмисти в българската софтуерна компания VSG Bulgaria.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  От дете съм силно привлечен от елекрониката и технологиите. Завършил съм Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Информатика“. Всъщност към информатиката като специалност се ориентирах около 11. клас, докато учех в ПМГ „Васил Друмев“,  гр. Велико Търново. Тогава бях ученик в паралелката по биология и химия, все пак съм син на медици и първоначално те ме тласнаха натам. Уви, осъзнах, че това не е моят път в живота, и смених  както училището, така и паралелката с математика и информатика. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Бих избрал същото. Да, разбира се, беше си предизвикателство, тъй като обемът от знания, които е нужно да натрупаш, не са никак малко, но това само ме мотивира повече.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата работа в живота ми беше като дистрибутор на хляб през лятото, след като завърших средното си образование.  Не се чувствах доволен, заплащането беше ниско, работата много, но беше нещото, което ми отвори очите и ме накара още по-силно да се занимавам с ИТ. Затова още в началото на втори курс започнах да работя по специалността като Junior .NET Developer и да уча паралелно. Всъщност точно работата по специалността ми помогна изключително много да се представя отлично по предметите, свързани с програмиране. Бях силно мотивиран, млад и вярващ, че знам всичко. Само след година вече отговарях за обучението на 3-ма души.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Смятам, че всеки един момент, в който съм се сблъсквал с предизвикателства и съм ги решавал, е важен. Опит се трупа с практика, а за последните 10 години не съм спирал да предизвиквам себе си. 

  Важен момент бе през 2015, когато напуснах първата си работа по специалността и започнах да работя на свободна практика в голяма freelance платформа. Още в първите седмици извадих изключително голям късмет  със страхотни клиенти от САЩ, на чийто проект попаднах. Беше софтуер с голям потенциал, затова инвестирах доста време в подобрения и подготовка, така че да го направим продаваем. Само шест месеца след това вече бях управител на фирма и набирах хора, които да работят за мен, макар че тъкмо бях навършил 23. Последваха близо 3 години в усилена работа, през които в немалко дни  съм работил между 10 и 16 часа на ден. За съжаление, в началото на 2018 година компанията се срина заради кризата в САЩ. Няколко грешни маркетинг решения доведоха до срив на продукта и буквално за един месец от близо 22 000 клиента останаха по-малко от 100 активни. Маркетингът се водеше изцяло от хората в САЩ и аз нямах думата, макар че предупреждавах какво би последвало. След над 3 месеца работа без никакво финансиране реших да сложа край и закрих офиса, който бяхме създали с много труд и любов. Чувствах се изцеден, предполагам съм бил на ръба на burn out-а, затова реших, че ми трябва почивка и се върнах към свободната практика. 

  След това работих малко повече от година за голяма американска корпорация, като Senior .NET Developer. Умишлено не исках да работя на лидерска позиция, трябваше да се отърся от тоновете отговорности, които бях поемал с години.

  Снимка: VSG Bulgaria

  Как започнахте в настоящата компания?
  Във VSG Bulgaria започнах в края на 2019 година. Рекрутър от компанията се свърза с мен и ми предложи да оглавя новооткриващ се офис в гр. Велико Търново. За компанията бях чувал няколко месеца по-рано, когато имаше организирано събитие в града, на което исках, но не успях да присъствам. Разбира се, направих и малко проучване, от което заключих, че екипът е много задружен, продуктът, който разработва, е стабилен – с над 10 години история. Трябваше ми време да обмисля дали искам отново да поема отговорността на ръководител, но в крайна сметка реших да рискувам и приех предложението. Още от първия ден разбрах, че не съм постъпил грешно. Екипът наистина е страхотен, изграден от добри професионалисти, отворени и позитивни хора. Продуктът е огромен, но точно наличието на предизвикателства в него събуди голям интерес в мен. Възможността да се развиваш в компанията също е един от най-важните критерии за мен, а тук наистина я има, хората се ценят, имат шанса да израстват в йерархията и затова не са нужни десетки години.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  В работата отговорностите ми са свързани с управлението на офиса на VSG Bulgaria във Велико Търново – с управлението на екип, грижите за офиса, участвам в процеса по подбор на кандидати, а също и в работата по продукта, който компанията разработва. Старая се да имам принос във всичко, с което съм наясно и бих могъл да помогна. Разпределям задачи, изготвям технически спецификации, планирам нови функционалности в домейна на екипа ми. 

  Основната част от екипа тук, влючително и аз, работим по доста интересен и сложен проект – изготвяне, калкулиране, обработка и анализ на риска при теглене на кредити, комплексно решение с множество различни интеграции. Имаме и колеги, които са част от екипите в Пловдив и работят по други проекти – дългосрочен анализ на кредитни рискове, доходност и оптимизации на загуби. Най-важно за мен е да поддържам весела приятелска атмосфера и да се опитвам да премахвам предпоставките за потенциални проблеми, преди още да са се появили. 

  Извън работата основна отговорност е семейството и двете ми деца. Със съпругата ми сме собственици на малък бизнес, свързан с търговия, за който тя отговаря до голяма степен, но в някои моменти се налага да помагам

  Какво Ви мотивира?
  Както по-горе споменах, оновният мотиватор за мен са предизвикателствата. Еднообразието определено сваля мотивацията ми. Неслучайно имам стотици малки тестови проекти на личния ми компютър, които съм създал само с идеята „дали това е възможно?“. Друг голям мотиватор е това да помагам на някого да научава нови неща или да разреши възникнал проблем.

  С какво не бихте направили компромис?
  Компромисите на са ми силна страна, но съм се научил да ги правя, когато се налага. Трудно обаче бих направил компромис с качеството на нещо, за което отговарям. 

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  На първо място търся хора, които имат желание да учат и да израстват. Мотивацията да се развиваш, е основното движещо колело в нашата сфера. Разбира се, да са позитивни и комуникативни, за да могат да се сработят добре с екипа. Добрата техническа основа също е ключов фактор.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  На първо място според мен е умението да комуникираш правилно с хората. Да успяваш да влезеш под кожата им, да ги мотивираш, да им вдъхнеш увереност.  Също е важно да можеш да вземаш правилните решения в критични ситуации и да се справяш добре с проблеми. Вече на следващо място бих поставил техническите знания и познаването на бизнес материята. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Всяко следващо предизвикателство е може би най-важното. Определено мениджърската или управленската позиция е една от големите, но вярвам, че животът тепърва ще ми предложи още много. Важно беше да осъзная, че цял живот ще уча. Също да знам, че не съм незаменим и да се старая, да не давам егото да взема превес над трезвата мисъл. Осъзнаването, че всъщност нищо не знаеш и че твоите знания са просто капка в морето, е една от стъпките в израстването. Човек трябва да се почувства доволен от себе си, но да не губи желанието за нови знания и да не се примирява, ако нещо не е по вкуса му. Не трябва да забравяме откъде сме започнали и че ние самите някога сме били без опит, без нужните знания. Трябва да подхождаме с разбиране към останалите и да си помагаме взаимно. 

  Снимка: Личен архив

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Бих променил това как управлявах финансите и инвестициите си. Също бих си оставил повече свободно време, което да прекарвам със семейството си. Годините, прекарани в работа през нощта, и досега продължават да дават отражение в режима на съня ми. 

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  Както в България, така и в целия свят ИТ индустрията ще продължи да се развива, и то с още по-големи темпове. Дигитализацията тепърва навлиза дълбоко във всички сфери от живота ни. Всеки помни и може да направи разликата между сега и преди 10-15 години. Сигурен съм, че тепърва предстои още по-мащабно развитие в нашата индустрия. Гладът за качествени кадри ще продължи и това ще наложи навлизането на още повече автоматизация в секторите, в които това е възможно. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на ВИ ЕС ДЖИ БЪЛГАРИЯ ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Александър Джонгаров, СЕО на Delta Source
  Владислав Янков, Equinix България
  Антон Ганев, Tek Experts
  Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев - Principal Software Development Engineer R&D, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 23 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 24 часа
  преди 1 ден
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 1 ден
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 1 ден
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители