неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2154 прочитания

    Women in IT: Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software

    Сред колегите си се чувствам като част от един екип, където сътрудничеството и знанието са по-важни от пола, казва Теодора
    18 септември 2023, 14:24 a+ a- a

    Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software. Снимка: Resolute

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Теодора Димитрова, Digital Transformation Lead в Resolute Software – технологичната компания за софтуерна модернизация, част от семейния инвестиционен холдинг Ocean Investments. Неговата бизнес насоченост е върху стартъпи в сферата на киберсигурността, дигиталното здраве и иновациите. Целта на Ocean е да създаде позитивно глобално влияние върху българската предприемаческа екосистема.

    Теодора, разкажете ни за Вашето образование.
    Средното си образование завърших в Национална природо-математическа гимназия, гр. София, където получих добра обща култура и тласък в живота. Стандартно пътят на учащите в НПМГ се разделя към Медицинска университет и УНСС, като аз поех пътя на икономиката. Там завърших бакалавърска степен по икономическа психология. Магистратурата ми е в сферата на управление на проекти. Непрекъснато се стремя да надграждам знанията и уменията си с курсове и сертификации в различни направления. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Попадането ми в ИТ сферата се случи някак естествено. Работех в групата на Ocean Investments на позиция „Координатор Проекти“, където голяма част от проектите ни бяха свързани с технологични решения. И аз като повечето млади хора имам изявен технологичен афинитет и в желанието си за оптимизиране и подобряване на процесите технологиите се превърнаха в неизменна част от кариерния ми път. Впоследствие се сформира звено „Дигитална трансформация“, от което станах част. След 6 месеца усилена работа и много интересни предизвикателства, които разрешихме успешно,  бях повишена и влязох в ролята на Digital Transformation Lead.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Кариерата си стартирах в колцентър, където развих уменията си за добра комуникация, планиране и организираност. Придобивах все повече знания и умения, необходими в корпоративния свят. За мен беше много важно клиентите ни да бъдат доволни, а интересът на компанията, в която работех – защитен. Семейството ми настояваше да съм фокусирана върху ученето, тъй като тогава бях редовен студент и имах предизвикателство да им докажа, че мога да съчетая двете неща. 

    През първата година станах служител на годината и имах най-висок резултат в компанията, а същевременно взех всички изпити в университета. Тогава разбрах за себе си, че работя добре под стрес. 

    Това, което ме мотивира, е да виждам как промяната се случва, категорична е Тедора. Снимка: Личен архив

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Влязох в IT сектора като Бизнес Анализатор. Това беше ролята ми в отдел Дигитална трансформация в Ocean Investments. Преходът за мен към тази сфера не беше труден, тъй като и до този момент активно бяхме работили в посока дигитализация и автоматизация на бизнеса. 

    Спомням си, че записах множество обучения, свързани с бизнес анализ и с изненада разбрах, че натурално сме работили спрямо тези правила. Надградих уменията си и вложих знания от методологии, които прилагахме в ежедневните ни задачи, получи се невероятно. 

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента съм Digital Transformation Lead в Resolute, софтуерна компания за дигитална трансформация, част от семейството на Ocean Investments. Ролята ми е свързана с управление на проекти за внедряване на нови системи и процеси, с цел подобряване на ефективността и конкурентоспособността на организацията. Работата ми включва анализ, стратегическо планиране и управление на екип, с който да постигнем целите на групата ни от компании.

    Лично за вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Това, което ме мотивира, е да виждам как промяната се случва. Стартирахме звеното като противници на репликата „Това няма как да стане“ и доказваме постоянно, че всичко е възможно. Мотивира ме, когато „берем“ плодовете на усилията си чрез генерирани оптимизации, повишена удовлетвореност у служителите и клиентите ни. Интересно е да формираме и анализираме различни пътища за достигане на крайните цели, а след това да изберем и реализираме най-правилния. 

    Всеки ден е различен, динамичен и интересен посвоему и не бих го заменила за друго! 

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Споменавайки думата ролеви модел, веднага се сещам за моя дядо. Прекарвах летата си с него, учеше ме да чета, пиша и смятам, преди да тръгна на училище. Освен да се развивам в повече от една насока, той ме научи да бъда любознателна, да уважавам всеки човек и неговата индивидуалност. До ден днешен той е моят пример за търпение и смиреност и насърчава развитието на тези качества и у мен. 

    Друг страхотен пример, който имам, са лидерите от мениджърския съвет в Ocean Investments. През годините във всеки от тях съм открила по нещо, което ме е вдъхновило или което съм „откраднала“ за личното си развитие. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Не мисля, че предизвикателствата ни се пораждат от полови белези, но за да отговоря на въпроса – интересно предизвикателство е програмист да ти обясни детайли около техническото задание с нужното търпение. Мозъците на мъжете и жените работят различно и често се смеем на въпроси, които никой не е помислил, че главата ми може да роди, а за мен са важен детайл. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Сред колегите си се чувствам като част от един екип, където сътрудничеството и знанието са по-важни от пола. Вярвам, че ИТ индустрията трябва да бъде за всички. Никога не съм била дискриминирана, мнението ми е било ценено и търсено, а шанс за развитие ни е даван на база желание и положени усилия.

    Аз съм активен човек и моята релаксация е в спорта, активностите и природата, казва Теодора. Снимка: Личен архив

    Кои са най-големите клишета, които Вие сте чували за жените в ИТ индустирята?
    Най-честите клишета, които съм чувала, включват убеждението, че жените са по-малко технически компетентни от мъжете, но съм категорична, че са победени от многото женски примери за успех в сферата. Считам, че клишетата в ИТ сферата не се различават от класическите такива в бизнес средите – „жените не са подходящи за ръководни позиции“, „жените са мекушави“, „жените трябва да се грижат само за семейството и децата си“. Истината е, че Resolute подкрепя всеки от нас в това да влагаме достатъчно внимание във важните неща от живота ни, докато се развиваме като експерти. 

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Аз съм активен човек и трудно мога да седя в покой и тишина. Моята релаксация е в спорта, активностите и природата. Обичам да бягам, да бъда в планината или в залата. Ценя високо времето, което прекарвам с приятелите и роднините си. 

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    ИТ секторът предоставя безгранични възможности за растеж и иновации. Това е сфера, в която можете да бъдете двигател на промяната и да работите по проекти, които са социалнозначими за света. В сферата няма ограничения и всички усилия и идеи са ценени. Така че, ако имат страст към технологиите и желание да сътворят нещо ново, ИТ сферата е страхотно място да развият своите умения и кариера.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години