петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1730 прочитания

    HR Jobs in BG: Какво е да работиш като Talent&Culture Lead в Resolute Software?

    За професията и възможностите разказва Антоана Александрова
    02 август 2023, 11:33 a+ a- a

    Антоана Александрова - Talent&Culture Lead в Resolute Software. Снимка: Личен архив

    Антоана Александрова е Talent&Culture Lead в Resolute Software – технологичната компания за софтуерна модернизация, част от семейния инвестиционен холдинг – Ocean Investments.  Неговата бизнес насоченост се фокусира върху стартъпи в сферата на киберсигурността, дигиталното здраве и иновациите. Целта на Ocean е да създаде позитивно глобално влияние върху българската предприемаческа екосистема.

    Пред Economy.bg Антоана разказва повече за настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Как стартира Вашата кариера?
    Кариерата ми стартира още в студентските ми години, в една адвокатска кантора. Опитът там ми помогна да добия представа за работата с различни институции, с които се сблъсквам доста често и като гражданин. След това прекарах едно лято в Щатите, бях на бригада в Аляска. Връщайки се обратно в София, започнах работа в една холандска компания, където встъпих и на първата ми HR позиция. Две години по-късно и с двойно повече придобит опит реших да се насоча към корпоративния свят. Кандидатствах за административна роля в Кока-Кола Хеленик БСО и бях наета в HR Services отдела. Бързо разбрах, че системните роли не са моето нещо и за 4 години, прекарани в организацията, успях да сменя три роли. Имах възможността да работя с професионалисти, от които научих много. Преминавайки и през CIPD сертификация, създадох добра основа, за да се убедя, че HR e попрището, в което искам да се развивам. 

    „В Resolute най-много ме спечели свободата, която ни се дава“, казва Антоана. Снимка: Личен архив

    Кога и как започнахте работа при настоящия си работодател?
    Присъединих се към екипа на Resolute през април 2021, още по време на пандемията. В един съдбоносен ден получих съобщение в Linkedin от CEO на IT компания, която не бях чувала, с мен се беше свързал Христо Георгиев от Resolute. Уговорихме си кратка опознавателна среща, която премина много добре. После доста бързо и нетърпеливо преминах  и през целия подбор. 

    Спомням си как малко преди да получа предложението за работа, от Resolute ми изпратиха покана за среща с още 10 души. Не можете да си представите колко бях изненадана, реших, че това е панелно интервю и ще бъда „изпитвана“ от всички тези хора. Срещата се оказа приятен разговор между колеги, свързан с ценностите (да, тогава бяхме едва 20-ина, Resolute тъкмо сформираше екипи). Макар и в онези така несигурни времена, в разгара на Covid, не се поколебах и приех офертата. След вече над 2 години като част от компанията все още смятам, че това е най-доброто професионално решение, което съм вземала.

    Истината е, че в Resolute най-много ме спечели свободата, която ни се дава. Много от нещата тук ми се случват за пръв път – предизвикателствата, разнообразието от проекти, възможностите да изразяваш творческия и професионалния си потенциал ежедневно.  Тук имаме огромно поле за развитие и изява на талантите и няма значение дали си в Resolute от 4 месеца, или от 4 години, възможности има за всеки.

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Ако мога да обобщя, отговорна съм за това хората да бъдат щастливи, да се чувстват добре и на място в компанията. Вече повече от 2 години съм в тази роля и с другите 2 дами, с които работим в HR екипа се грижим за това всеки да се чувства оценен, чут и разбран. Щастието и свободата са основни наши ценности и се стараем да си ги припомняме и следваме ежедневно. Активно се грижа и за развитието на хората, изграждането на нови обучителни програми и политики. Отговарям за реализирането на инициативи свързани с тиймбилдинги и други екипни активности.

    „Ако направиш така, че работата ти да изглежда за останалите сякаш се случва с лекота, значи се справяш отлично в тази роля“, вярва Антоана. Снимка: Личен архив

    Как типично протича един твой ден?
    При мен дните са изключително разнообразни. Нямам два еднакви и това е нещото, което много обичам в работата си. Да, календарът ми е разграфен, но мога балансирано да разпределям срещите и проектите си. Всеки ден общувам с много колеги, имаме puls check ups, правим брейнсторминги. Интересно е и когато има допълнителни предизвикателства. За мен удовлетворяващият работен ден е този, в който се фокусирам върху важните проекти, но същевременно съм имала времето да комуникирам с хората, да проверя дали нещата се движат в правилната посока и разбира се, да науча нещо ново. Ден, в който имам активна комуникация, е страхотен ден.

    Какви умения и качества са нужни за тази професия?
    Енергията и зарядът са много важни, трябва да можеш да ги разпръскваш към хората, да достигаш до всеки. В тази роля трябва да водиш хората, да ги разбираш и да спомагаш за това те да се припознават с ценностите на компанията. Комуникационните умения също са от ключово значение. Много е ценно умението да слушаш и да чуваш какво ти казват хората, само по този начин можеш да усещаш пулса на колегите си. Това е начин да спомогнеш за мотивацията и позитивното настроение на екипа. Нужно е винаги да следваш тренда, да си усмихнат по душа и да се чувстваш добре в обувките си. Креативността също е важна, желанието да генерираш идеи и да въвличаш околните в тях, е от огромно значение. Всичко това, разбира се, се отнася до личностните качества. Говорейки за знания и умения, е ясно, че обученията и сертификацията не са за подценяване. Те дават видимост на това, че човекът знае какво иска и работи за това да бъде все по-добър в работата си. Важно е да спомена обаче, че не е нужно да си готов, завършен специалист, по-важно е какво е желанието ти да трупаш знания. Това е принцип, който прилагаме и при подбора в Resolute. Важно е каква е нагласата на хората.  Необходимо е да са автономни, ние ги наричаме „A“ players, гъвкави и проактивни.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    За да поддържам знанията си, е водещо да имам вдъхновяващи лидери. Радвам се, че около мен има различни професионалисти в HR сферата и не само, които целенасочено развиват себе си, и успявам да получа от тях много знания. Обученията също не са за подценяване, те са част от пътя на развитие. Наскоро бях част от Leadership академия, в която се включиха голяма част от лидерите на Resolute. Това беше едно от най-интересните и полезни обучения, на които съм била, имаше много практически съвети и упражнения. 

    Също така притежавам и CIPD сертификат, което за мен е показател, че имам сериозен интерес към HR сферата и продължавам да следя доказали се личности в областта. Много харесвам една дама от Кеймбридж, Франческа Джино, тя е автор на книгата Rebel talent, отделно е TEDx лектор, много е вдъхновяваща и интересна. Препоръчвам също и Carow Dweck; Dave Ulrich; the podcast of #Worktrends with Meghan M. Biro, Alexander Kjerulf's “Happy Hour is 9 to 5″; Laszlo Bock.

    Какви са възможностите за развитие в сектора?
    Възможностите са индивидуални спрямо това накъде точно си се насочил. Някой като чуе HR и си представя човек, който сам обработва заплати или се занимава с документация. За себе си мога да кажа, че много бързо разбрах, че тази администрация не е моето нещо, въпреки че за да си добър HR, наистина трябва да си минал през всяка позиция, да си се докоснал до всяко звено и след това да вземеш информирано решение кое ти е най-интересно. Забелязвам, че в последните години нещата много се насочиха към това да се развива и влага в човешкия капитал и съм на мнение, че това е правилната посока. Вече има роли, които се занимават и пряко с щастието на колегите, с обучението, с партньорствата, така че възможностите са разнообразни.

    „Истината е, че когато работата ти харесва, балансът се постига натурално“, категорична е Антоана. Снимка: Личен архив

    Какви са най-големите заблуди за HR професията?
    Заблуди не знам, но със сигурност най-често срещаният въпрос според мен е: „Какво толкова работят HR-ите?“. Възприето е, че говорим за маловажни неща и просто се разхождаме из офиса. Хората често си мислят, че от точка А до точка Б се стига просто ей така, а истината е, че това изисква много фокус и работа. Все пак, изглеждайки толкова лесно отстрани, това може да се сметне за голям комплимент за един HR човек. Ако направиш така, че работата ти да изглежда за останалите сякаш се случва с лекота, значи се справяш отлично в тази роля.

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? Ако – да, как Вие го постигате?
    Напълно вярвам в това, че този баланс съществува, дори бих казала, че за мен той е лесно постижим. Истината е, че когато работата ти харесва, балансът се постига натурално. Има моменти например, в които по време на тиймбилдинг аз работя. Въпросът е, че личното ми възприятие не е като на работен ангажимент. В тези моменти удовлетворението за мен е огромно, защото прекарвам време с колегите и заедно се забавляваме. Виждам как допринасям за това да сформираме едно малко общество от резолютъри и съм изключително горда от този факт.

    Нагласата ми винаги е била свързана с това, че ако мога, ще откликна. Не възприемам работата като онова време от 9:00 до 18:00 ч. Все пак е важно да отбележа, че овъртаймът при нас не се толерира и самата ни бонусна система е структурирана по начин, който не го насърчава. Гъвкавостта в Resolute е от основно значение и това допринася допълнително да не се чувстваме в дисбаланс. Вече дори не говорим за work-life balance, a за work-life integration. Това е точно този хибриден модел на работа, който ти дава възможността да излезеш в работно време и да отсъстваш колкото е нужно, но после да останеш до по-късно или да доработиш в друг ден. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Leadership Development Facilitator в SoftServe
    Какво е да работиш като Talent Acquisition Eastern Europe в CERATIZIT Bulgaria?
    Какво е да работиш като Talent Sourcing Process Lead в Cargill?

    Какво е да работиш като Head of Recruitment and Resourcing в Questers?
    Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
    Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?

    Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
    Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
    Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
    Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
    Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
    Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
    Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
    Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
    Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19