вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5354 прочитания

  Women in IT: Силвия Александрова - Service Delivery Director в Resolute Software

  Вярвам, че отминава времето, когато, поставяйки „жена“ пред определени професии се приема като изненада – жена програмист, жена пилот, жена хирург, казва Силвия
  31 октомври 2022, 11:27 a+ a- a

  Силвия Александрова - Service Delivery Director в Resolute Software. Снимки: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се със Силвия Александрова - Service Delivery Director в Resolute Software. Resolute е част от Ocean Investments - семейна инвестиционна компания, фокусирана върху early-stage technology иноватори в сферата на киберсигурност, здраве и недвижими имоти.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Майка ми е преподавател и още от дете ме е научила да възприемам ученето и придобиването на нови знания като нещо обогатяващо и полезно за мен. Завършила съм Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в град Бургас и като малка много обичах да решавам трудни задачи до късно вечер. Математиката винаги ми е била интересна, карала ме е да „откривам“ решенията, задълбочавайки се в казуса. Впоследствие най-логичното бе да продължа образованието си в СУ,  Факултет по математика и информатика. Разширих знанията си с курсове и квалификации по бизнес мениджмънт и управление на проекти (CAPM, AIPMM и други.) 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи ви спечели?
  Още в университета осъзнах, че програмирането не е моята страст, а по-скоро ме влече възможността да анализирам и разбирам необходимостта от даден софтуерен продукт и каква полза носи той за потребителите. Любопитството ми към дигиталния свят и технологиите ме подтикнаха още в самото начало на кариерното ми развитие да търся възможности в ИТ сферата.  

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Тъй като родом съм от Бургас и израснах на морето, още като ученичка имах всякакви хрумвания и проявявах предприемачески дух. Като например да изработвам гердани и гривни и да ги продавам на туристите. Или пък да помагам на дядо ми с бране на грозде, което след това да продавам, за да „трупам“ джобни или да си купя компютър. Първата ми „истинска“ работа обаче беше в САЩ, на Work & Travel програма. Две лета поред работих като продавач-консултант на щанд за деликатеси в хипермаркет като сервитьорка и камериерка. За мен това бе уникална възможност да се сблъскам с мащабите на Щатите, да срещна много и разнообразни хора, както и да осъзная, че мога да разчитам на себе си, да се справям със ситуации, в които не бях изпадала дотогава. Не на последно място, успях да разбера, че най-голямата ми страст е да пътувам :)

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Преди да започна в ИТ сферата, стартирах кариерния си път в най-голямата онлайн медия в България, като първоначално се занимавах с дигитален маркетинг и продажба на рекламни услуги в уебсайтове. След това започнах да работя по-близо с колегите дизайнери и програмисти, които развиваха сайтовете на групата. Това реално беше моментът, в който осъзнах, че имам желанието и знанията да бъда и от „двете страни“ – тази на потребителите и клиентите, и тази на разработчиците на софтуерни продукти и консултантите. 

  Продължих развитието си в продуктова софтуерна компания, като консултант и продуктов мениджър и намерих своето амплоа. Впоследствие компанията се разрасна и стартирахме операции в няколко държави в Европа, Азия и Латинска Америка. Аз и екипът ми отговаряхме  за продуктовото и бизнес развитие в тези региони. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Вече от 7 месеца съм щастлива, че съм част от екипа на Resolute Software, където съм на позиция Service Delivery Director. Отговарям за изграждането на екип от Product Owner-и и технически проект мениджъри. Всички ние помагаме на архитектите, програмистите и UX/UI дизайнерите с по-бързото и ясно разбиране на изискванията на клиентите. Също така се грижим да предвиждаме нуждите от развитието на проектите, по които работим.  

  Лично за вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Това, че имам възможността да вникна и „прегърна“ визията на продукта, да си представя как той би изглеждал, така че да удовлетвори изискванията на клиентите и потребителите. Да предам по най-убедителния и същевременно рационален начин тези изисквания на дизайнерите и софтуерните разработчици. Взаимодействието с всички заинтересовани страни ми дава възможност да превърна въображението си в реалност. Всичко това е много зареждащо и често кара мозъка ми да работи на пълни обороти :)

  Изключително мотивиращо е, когато знаеш, че заедно с екипа си помогнал на клиент да подобри софтуерните си продукти чрез модернизация. В Resolute Software работим с глобални клиенти от различни индустрии, предлагащи социално значими решения. Гъвкавостта, предлагането на Аgile методологии и добри практики, са от изключително значение за успеха на всеки един проект, по който работим, особено в контекста на бързоразвиващия се дигитален технологичен свят, в който живеем. 

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Според мен всеки човек може да научи нещо ново от хората, които среща, с които работи и комуникира. Ценностите, на които най-много държа, са желанието за споделяне на опит, директната комуникация, отвореността за изслушване и подпомагане на другите. Лидерство, креативност, адаптивност, желание за промяна и  това да предизвикваш себе си са отличителни белези на успешните хора и качества, които постоянно се стремя да развивам. 

  Интересувам се и от успехите на велики личности от миналото и от нашето време. От развитието на идеите в успешен бизнес, от успеха на предприемачите и startup компаниите. Всичко това ме обогатява както като човек, така и като професионалист. Един успешен бизнесмен на нашето време, на когото симпатизирам и се възхищавам най-вече заради освободения дух, който носи, е Ричард Брансън. 

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Не смятам, че да си жена в ИТ компания е предизвикателство. Предизвикателствата са за всеки, който желае да се развива и да се адаптира към постоянно развиващите се технологии. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  В Resolute Software съотношението мъже-жени е 50/50, което е показателно, че не трябва да приемаме стереотипите за вечни. Но дори и когато съм работила в екипи с повече мъже, съм се чувствала добре.

  Имам щастието и късмета да работя със страхотни професионалисти, с които споделяме общи ценности, в основата на които са екипният дух и мотивацията да се развиваме заедно, трупайки и споделяйки знания и опит. 

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Вярвам, че отминава времето, когато, поставяйки „жена“ пред определени професии се приема като изненада – жена програмист, жена пилот, жена хирург. Живеем във времена, в които няма жени лидери, а просто има лидери. 

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  В свободното си време обичам да правя толкова много неща, че често се чудя защо денонощието е само 24 часа. Много обичам да пътувам, да съм сред близки и приятели. Обичам както морето, така и планината. Да плувам през лятото, да планинарствам през пролетта и есента, и да карам сноуборд през зимата. Да „обръщам“ сезоните, когато имам възможност като ходя на море през зимата и обратно. Не обичам да спя много, затова и късно вечер гледам филми, чета, гледам NBA, тенис. Много обичам да се разхождам, слушайки музика, да ходя на концерти, да пея за разпускане.

  Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Бих им казала, че трябва да се възползват от възможностите и неограничения достъп до информация и технологии. И нека го направят сега, не утре, не следващия месец. Постоянното търсене на таланти в ИТ сферата в България дава огромно преимущество. Разбира се, освен желанието важни са и постоянството, хъсът и мотивацията.  И нека не се впускат в индустрията, поставяйки финансовите облаги на първо място. Изграждането на идеи и продукти, които виждат бял свят и се ползват от реални потребители, те прави щастлив. Насладата от процеса, независимо дали успяваме, или грешим, ни прави истински удовлетворени и още по-мотивирани.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg

   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 4 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 6 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 6 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 9 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 10 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители