неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5520 прочитания

  Women in IT: Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software

  В нашата компания съотношението между мъже и жени е 50 на 50, което е доста добро доказателство, че ИТ индустрията не е само за мъже, казва Величка
  20 май 2022, 11:19 a+ a- a

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software. Снимка: Личен архив

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software. Resolute Software е част от Ocean Investments - семейна инвестиционна компания, фокусирана върху early-stage technology иноватори в сферата на киберсигурност, здраве и недвижими имоти.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Завършила съм специалност „Информатика“ във Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Продължих развитието си с различни курсове и се квалифицирах за няколко сертификата, които са свързани с работата ми: ISTQB Foundation Level, ISTQB Advance Level – Test Analyst, ISTQB Advance Level –  Technical Test Analyst, ISTQB Advance Level – Test Manager, Professional Scrum Master I, SAFe 4 Agilist Exam. 

  За мен е важно постоянно да развивам знанията си и да следя последните тенденции в сферата. Последното ми обучение беше в Лондон на тема Product Leadership skills training. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
  Преподавателят ми по информатика в училище беше студент от Американския университет в Благоевград. Той успя да запали интереса в мен и да направи часовете доста интересни и забавни. Също така математиката ми беше един от любимите предмети в училище и исках да кандидатствам с нея. Една от най-обещаващите специалности, в която се кандидатстваше с математика, беше информатика в Софийския университет и аз реших, че това е, което искам да кандидатствам и да уча. 

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше в САЩ, когато заминах с Work & Travel програма за лятото. Тази програма е за студенти, които искат да работят и да пътуват в САЩ. Работех като камериерка, сервитьорка и на рецепция на хотел. Бих казала, че това беше едно незабравимо преживяване и го препоръчвам на всеки. Страхотен начин, за да опознаеш дадена страна, да срещнеш нови хора, да опознаеш себе си, да видиш, как ще се справиш с различни ситуации, когато си далеч от дома и най-близките си. 

  „Възхищавам се и се уча от хора, които имат визия за нещата и знаят как да постигнат целите си, без да е за сметка на някой друг. Хора, които независимо от успехите и постиженията си, са останали земни и човечни, държат се почтително с всеки един и се опитват да му помогнат.“

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  В ИТ сферата започнах, когато бях семестриално завършила и трябваше да реша  дали искам да остана и да се развивам в България, или да замина за чужбина и да се развивам там. Точно в този период се бях прибрала в родния си град (Сандански) и моята сестра ми сподели за обява за работа, която беше видяла. Ставаше дума за Quality Assurance в американска компания в София. Според нея беше добра възможност и ме мотивира да опитам. Разгледах обявата, допадна ми написаното, кандидатствах и така стартирах като Quality Assurance. Естеството на работа ми беше доста интересно, продуктите, по които работех ми харесваха много, хората в екипа бяха много мили и винаги готови да помогнат. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента съм директор „Софтуерно тестване" в Resolute Software. Отговарям за изграждането на QA направлението в компанията, подсигуряване качеството на продуктите, по които компанията работи и използването на най-новите и модерни технологии за тестване. Работата ми е доста интересна и динамична. Изискват се задълбочени познания както за самите технологии, така и за чисто човешките взаимоотношения. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Най-мотивиращо в работата ми е да видя, че допринасям за развитието на компанията и хората в нея. Да виждам смисъл в това, което правя и в края на деня да знам, че усилията, които полагаме като екип и компания дават резултат. Да знам, че сме успели да помогнем на нашите клиенти да модернизират приложенията си и това ще ги направи по-успешни и желани.

  Най-интересното в работата ми е динамиката, постоянното развитие и новите технологии, които използваме за решаването на различни проблеми. Всеки ден научавам нещо ново, което ми помага да се развивам и усъвършенствам. 

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Възхищавам се и се уча от хора, които имат визия за нещата и знаят как да постигнат целите си, без да е за сметка на някой друг. Хора, които независимо от успехите и постиженията си, са останали земни и човечни, държат се почтително с всеки един и се опитват да му помогнат. Хора, които са готови да изслушат идеята и мнението ти, и ако си заслужава, да ти дадат шанс. Хора, които са готови да излязат от комфортната си зона и да се предизвикат. Хора, които не се оплакват, а действат. Такива, които не ги е страх да се провалят, а са готови да пробват, да научат урока си и да опитат отново. 

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Предизвикателствата в ИТ сектора са еднакви както за жените в него, така и за мъжете. Ако искаш да си добър в това, което правиш, е важно да учиш и да се развиваш постоянно. Динамиката в тази сфера е доста голяма и е важно да умееш да се приспособяваш бързо, да учиш нови неща, да имаш логическо мислене и да си креативен. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  През по-голямата част от моята кариера съм била в екипи, където е имало повече мъже, отколкото дами и бих казала, че се чувствах доста добре. В нито един момент не съм била подценявана или пренебрегвана, защото съм жена. Винаги сме работили заедно, като един екип и полът не е имал значение. Изслушвали сме се и мнението на всеки един от нас е вземано под внимание независимо от пола или титлата. 

  Мисля, че това клише е отживелица и ако човек има качества и умения, той бива ценен независимо какъв пол е. Дори мога да кажа, че в текущата ми компания съотношението между мъже и жени е 50 на 50, което е доста добро доказателство, че ИТ индустрията не е само за мъже. 

  „На момичетата, които сега избират професията си, бих казала да търсят онова, което ги прави щастливи и със сигурност ще работят с удоволствие.“ 

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Може би най-голямото клише, което съм чувала е, че „жените програмисти не стават“ и по-добре да се откажат, докато е време. Друго клише е, че емоционалната интелигентност на жените е по-ниска и затова не стават за ръководни позиции.  

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Свободното си време обичам да прекарвам с близки и приятели, да спортувам, да се разхождам сред природата, да опитвам различни кулинарни изкушения, да редя пъзели. Също така обичам да пътувам както в България, така и извън нея. С цялата Ковид ситуация и всичките ограничения за пътуване в чужбина през последните две години успях да посетя и да се насладя на места в България, за които преди никога не ми оставаше време.

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  На момичетата, които сега избират професията си, бих казала да търсят онова, което ги прави щастливи и със сигурност ще работят с удоволствие. Нещо, което ще ги мотивира, ще им харесва и ще ги кара да се събуждат с усмивка всяка сутрин. Аз вярвам, че работата трябва да ти доставя удоволствие и да я правиш с желание. Когато харесваш това, което правиш, и качеството е по-голямо. 

  ИТ сферата е място, на което може да си креативен, да споделяш идеите си, да разработваш технологични решения, които улесняват работата на други хора, да учиш и да се развиваш през цялото време. 

  Вижте по какви проекти работи Resolute Software

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Resolute Software JSC в JOBS.bg 


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  преди 2 дни
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  преди 2 дни
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  преди 2 дни
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари