неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3701 прочитания

  Какво четат PR лидерите: Мария Джерекарова, Related PR

  „Добрият Аз, лошият Аз“ насърчава смелостта да се изправяш пред собствените си вътрешни конфликти, споделя Мария
  08 април 2024, 09:12 a+ a- a

  Мария Джерекарова, Related PR снимка: личен архив

  Коя е най-голямата грешка, която хората или корпорациите допускат, когато попаднат в PR криза? – Това, че не оценяват ситуацията като кризисна! В областта на публичните и кризисните комуникации разбирането на човешкото поведение и психологията е от съществено значение.

  Мария Джерекарова е основател на Related PR. Има над 15 години опит в областта на PR и кризисни комуникации. От създаването си до момента агенцията е ангажирана с редица успешно реализирани кампании и проекти, носител на BAPRA Bright Awards в категорията „Кризисни комуникации“ през 2018 г. В момента сред клиентите на агенцията са techem, eBag, „Слънчев бряг“ АД, Central Park Complex, Ghome.

  Наскоро се потопих в книгата на Джуди Смит „Добрият Аз, лошият Аз“ (Good Self, Bad Self), която предлага убедително изследване на двойствеността на човешката природа и последиците от нашите действия, бездействия и решения. В PR професията, която се върти около изграждането на отношения и управлението на възприятия, разбирането на нюансите на човешкото поведение е от ключово значение. В „Добрият Аз, лошият Аз“ Смит, която е утвърден експерт по управление на кризи и прессекретар в Белия дом по времето на президента Джордж Буш-старши, се занимава със сложността на човешкото поведение. Книгата насърчава да имаш смелостта да се изправяш пред собствените си вътрешни конфликти и мотивации, подчертава важността на разбирането на движещите сили зад нашите действия и това да посрещаш истината и последствията от нея. Това самосъзнание не е само от съществено значение за личностния растеж, но също играе ключова роля в PR и по време на кризи.

  Книгата въоръжава специалистите по публични комуникации с ценни прозрения, които могат да формират стратегии и нови подходи при работа с клиенти, заинтересовани страни и обществеността като цяло. Дори когато чета много, винаги имам чувството, че не е достатъчно. Любимо четиво са добрите спортни биографии, които мотивират. Най-вдъхновяващата книга за мен е „Открит“ на Андре Агаси – суров и честен разказ за пътя му към самооткритие и успех както на тенис корта, така и извън него. До нея нареждам „Неудържима“, която Мария Шарапова завършва по време на изтърпяване на наказанието за употреба на допинг. Нейната история за възраждане и упорство служи като напомняне, че провалът не съществува, а е само част от пътя към успеха. Впечатли ме и пътят от мизерията и глада към големите спортни успехи и непоколебима вяра в себе си на Златан Ибрахимович в „Аз съм Златан“. Аудиокнигите ме спечелиха с „Моята история“ на Мишел Обама, прочетена от самата нея. Книгите са един вид упражнение за емпатия – да влезеш в обувките на друг за известно време. По този начин се пренасяш другаде, като трябва да останеш там, където всъщност си в момента.

  Вижте още материали от рубриката на Economy.bg „Какво четат PR лидерите?":

  Рая Стефанова, Параграф 42
  Ива Григорова, MSL Sofia
  Любомир Аламанов, SiteMedia Consultancy
  Соня Славчева, Well Done
  Ана Арнаудова, All Channels
  Максим Бехар, M3 Communications Group, Inc.
  Елина Цанкова, Карлсберг България АД

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство