петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1043 прочитания

    ИКЕА внедрява система за проследяване на хранителните отпадъци

    Глобалната цел е намаляването на хранителните отпадъци с 50% до декември 2022 във всички магазини на шведската компания по света
    22 март 2022, 09:37 a+ a- a

    ИКЕА България внедрява нова системата за контрол на хранителните отпадъци Waste Watchers, която вече дава първите резултати. Тя използва дигитална технология за разпознаване, измерване, записване и анализиране на отпадъците, генерирани от приготвянето на храната в обектите на компанията. Тази система е част от по-голяма глобална амбиция за намаляване на хранителните отпадъци във всички магазини на ИКЕА с 50% до края на 2022.

    Програмата беше представена от Георги Ангелов, ръководител по внедряването в ИКЕА София, по време на кулинарното събитие GastronomiX 2022 в рамките на българското хорека изложение СИХРЕ. „Първата цел, която си поставихме, беше да измерваме и регистрираме 100% от хранителните отпадъци, които генерираме от различните ни дейности в ресторанта и бистрото на ИКЕА София. Чрез два модела устройства за контрол с везна и камера, която разпознава автоматично хранителните отпадъци, данните се регистрират в онлайн платформа. Така можем да следим причините за отпадъците ежедневно и да оптимизираме начина си на работа и в дългосрочен план да допринасяме за по-устойчиво използване на ресурсите“, сподели Георги Ангелов.

    Управлението на хранителните отпадъци и намаляването на разхищението на храна представляват основна стъпка на шведската компания в посока намаляване на въглеродния отпечатък. От процеса на интеграция на системата в България, сътрудниците на ИКЕА са отчели 965 кг храна, спасена от изхвърляне, за периода август 2021 – февруари 2022. Това се равнява на 2499 порции* и 4.2 тона по-малко въглероден диоксид (CO2).

    „Освен, че получаваме актуална информация, която води до по-добро планиране в кухнята и до редуциране на хранителните остатъци, автоматизираната ситема ни дава повече време, в което да се фокусираме върху качеството на нашия продукт и обслужването на повече доволни клиенти. Освен това ангажирането на всички сътрудници в процеса е от голямо значение за постигане на крайната ни цел. Ние виждамет какъв реално е нашият принос, защото програмата ни показва на ежедневна база колко килограма е спестената храна и как въглеродните емисии намаляват. Това действа мотивиращо и променя в положителен аспект поведението ни както на работа, така и в личния ни живот“, допълни Георги Ангелов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 53 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate