събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7837 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?

  За проектите, екипите и технологиите научете от Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, Ангел Маринов - Professional Services Lead, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development
  08 февруари 2022, 10:19 a+ a- a

  От ляво надясно: Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, Ангел Маринов - Professional Services Lead, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  HeleCloud e основана от Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев през 2016 г. във Великобритания. Има офиси в Лондон, Хага и София с над 120 служители и над 150 големи международни клиенти от най-различни сектори. В България е инженерният екип от близо 100 души. HeleCloud, най-общо казано, е консултант в областта на облачните услуги, като работи с Amazon Web Services (AWS), където има статут на Premier Consulting Partner – най-високото ниво на партньорската им мрежа.

  По какви проекти работи HeleCloud в България, пред Economy.bg разказват Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Ангел Маринов - Professional Services Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development.

  Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите в България?
  Ангел: HeleCloud има за цел да води клиентите и партньорите си по техния път към облачните технологии и да им помага в дългосрочен план с вземането на технически решения спрямо добрите практики. В тази връзка основните ни технически екипи в България Professional Services, Software Development и Cloud Operations работят по множество разнообразни проекти за изграждане на облачна инфраструктура, модернизация, BigData и Сloud-native софтуерни решения в Amazon Web Services (AWS) платформата, както и тяхната поддръжка и дългосрочни подобрения.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Илко: Ключовите ни проекти обикновено започват с изграждане на базовата инфраструктура в AWS, мрежовата свързаност между облака и клиентските центрове за данни и имплементиране на правилата за сигурност в новата облачна среда. Нашите инженери се позовават на добрите DevSecOps практики и методологии, автоматизирайки deployment и release процесите.

  Следващата стъпка най-често е изграждането на нови софтуерни решения, базирани изцяло върху облачните технологии. Последващата модернизация допринася значително, като променя съществуващия софтуер и подобрява нефункционални изисквания и характеристики – скалируемост, бързо действие, надеждност, сигурност и др.

  Повечето клиенти остават в дългосрочни отношения с HeleCloud, като Cloud Operations екипът се ангажира с поддръжка на решенията и подобрения на облачната среда. Примери за това са оптимизация на процесите, автоматизации с цел минимизиране на времето за реакция при инцидент и на разходите. За основа на процеса използваме AWS Well-Architected Framework.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Станислав: Екипът ни в България се състои от над 110 души, като това включва инженерните и административните екипи. В зависимост от размера на всеки проект, средата и решенията, които се имплементират, проектът може да започне с един/двама и да достигне до 5+ души. Това включва инженери и/или консултанти по софтуер или инфраструктура. 

  Tехническите ни екипи се състоят от AWS сертифицирани консултанти и инженери с разнообразен опит в сфери като DevOps, автоматизация, техническа поддръжка и разработка на софтуер.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Николай: При изграждането на инфраструктура и автоматизация използваме различни технологии и инструменти, сред които: AWS CloudFormation, HashiCorp’s Terraform, Python, Ansible, Docker, Kubernetes, Serverless и др.

  В контекста на разработване на  софтуерни продукти предпочитаме основно, но не само решения от Java екосистемата, предимно популярни такива с отворен код, които са станали стандарт в индустрията. 

  Как се промениха проектите през годините?
  Ангел: През годините наблюдаваме промяна в цялата индустрия - все повече компании вече търсят цялостна дигитализация на бизнеса си, а не само изработката на отделен продукт. 

  Нашите клиенти се нуждаят от разнообразни по същество и мащаб решения. Основната промяна идва от необходимостта да имплементираме тези решения по-бързо и по-качествено с всеки следващ проект. Така например се появи първият ни продукт наречен Landing Zone, който полага основите за пълноценно използване на най-добрите практики в облака, дефинирани от самите AWS.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Станислав: През последната година разширихме технологичните си екипи в пъти – една от основните ни цели и за тази година. Така печелим и все повече на брой проекти, което е предизвикателство за нас, защото във възможно най-кратък срок трябва да обучим новодошлите колеги на практиките, които сме изградили. Това доведе до нуждата да създадем изцяло нов процес по onboarding, в рамките на който те да могат да тестват тези практики в безопасна среда.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при проектите, по които работите?
  Николай: Горди сме да бъдем отличени като AWS Premier Consulting Partner, което е най-високото ниво в партньорската им мрежа. Получихме това признание през 2020 година вследствие на усилена работа по всички проекти и високо ниво на обслужване на всички наши клиенти.

  През 2021 се превърнахме и в AWS Managed Service Provider (MSP) Partner. С това доказваме, че HeleCloud може да управлява и поддържа инфраструктурата на клиенти, използвайки най-модерните и актуални технологии и методологии на работа, докато работим върху AWS.

  Тези признания са много важни за нас, защото разграничават HeleCloud с експертизата и успеха, когато помагаме на нашите клиенти с дизайн и архитектура, имплементация, миграция или поддръжка на техните системи и приложения върху AWS платформата.

  Какво предстои в HeleCloud?
  Илко: В последното тримесечие на 2021 HeleCloud стана част от швейцарската SoftwareONE Holding AG. Чрез придобиването HeleCloud, която е консултант в областта на облачните услуги и е най-големият независим партньор на Amazon Web Services (AWS) в регион ЕМЕА, ще продължи да развива софийския си инженерен офис като един от водещите европейски, а впоследствие и глобален хъб за подобни решения.

  Предстои ни наемане на нови кадри в екипите в България както в техническите отдели, така и в отделите с бизнес насоченост.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на HeleCloud Bulgaria LLC в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект