събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5671 прочитания

    Вижте списък с вдъхновяващи книги за празниците

    Ето кои заглавия препоръчват да прочетем по Коледа едни от водещите издателства в България
    13 декември 2021, 16:00 a+ a- a

    Предстоят едни от най-светлите празници в годината - Коледа и Нова година. Дни, в които прекарваме повече време у дома в компанията на хубава, усмихваща и вдъхновяваща книга... Чудите ли се каква да е тя? Допитахме се за препоръки до водещи издателства в България. Вижте заглавията, които ни препоръчват да прочетем през предстоящите празници (подредени по азбучен ред): 

    „Голямата панда и Малкия дракон“ от Джеймс Норбъри, Изток-Запад

    Двамата приятели пътуват заедно през годишните времена – денем и нощем, в дъжд и пек. Докато странстват сред природата, те откриват надежда и вдъхновение в заобикалящия ги свят, като си дават сметка, че и след най-мрачните дни пак ще настъпи пролет.

    В тази на пръв поглед детска книга, която напомня на „Мечо Пух“, Джеймс Норбъри ни среща с двама очарователни герои, чрез които дарява смисъл, доброта и вдъхновение именно на нас, големите хора. Но не големи по дела, а големи на години, които често забравяме, че разковничето е в малките неща. Почувствайте успокоителното влияние на Голямата панда, който ни припомня истински важните неща, докато се наслаждава на обикновените моменти.

    За празниците препоръчваме и „Яж, чети, обичай и пътувай“ от Славея Лазарова. Тази книга крие в себе си уют, спокойствие и топлина; тя може да ви накара да се усмихнете дори когато навън е мрачно. В страниците и ще откриете себе си, ще усетите вдъхновение и ще преминете през чудна палитра от емоции. Ще ви се допътува надалеч, ще се пренесете в спомените си или просто ще се насладите на едно вълшебно бягство от ежедневието. Смисълът на текстовете ще се променя през сезоните от живота ви и ще можете да ги препрочитате, откривайки по нещо ново, което да ви развълнува всеки път. Направете си чаша ароматно кафе, опечете любимия си сладкиш и се насладете на всяка страница, написана с любов.

    „Зелени светлини“ от Матю Макконъхи, Бард

    „Зелени светлини“ е бестселър №1 на „Ню Йорк таймс“ с повече от 1 милион продадени копия. Автобиографията на носителя на „Оскар“ за най-добър актьор е нетрадиционна книга, изпълнена с палави истории, мъдрост извън закона и трудно научени уроци как да живееш живота си с удовлетворение. „Гардиън“ я определя за една от най-добрите книги на годината.

    Другата ни препоръка за празниците е новият роман на Стивън Кинг „Били Съмърс“. Това определено е книгата, с която мнозина ще запомнят лятото на 2021. Нещо повече, „Гардиън” например я нарича „най-доброто, излязло изпод перото на Стивън Кинг напоследък”. Ще прочетете тази книга на един дъх и никога няма да забравите Били.

     

    „Книга на утехата“ на Мат Хейг, Intense
     
    Нищо не е по-силно от мъничка надежда, която не се отказва. „Книга на утехата“ на Мат Хейг е книгата, към която да посегнете, когато имате нужда от приятелски съвет, от утехата на прегръдката или от напомняне, че надеждата идва от неочаквани места. Пространство, светлина, надежда: кой не се нуждае от тях?
     
    „Книга на утехата“ е сборник от малки островчета надежда. Събира в себе си истории и утешения, които ни помагат да видим себе си и света по нов начин. Смесицата от философия, мемоар и саморефлексия на Мат Хейг стъпва на мъдростта на философите и на хора, достигнали до нас през историята – от Марк Аврелий през Нели Блай и Емили Дикинсън до Джеймс Болдуин.
     
    Мат Хейг е автор на бестселърите Причините да останеш жив и шест романа, включително Как да спрем времето и Кланът Радли. Пише и книги за деца. Във Великобритания са продадени над 1 милион екземпляра от неговите книги, преведен е на повече от 40 езика.
     
    „Книжарницата на мистър Ливингстън“ от Моника Гутиерес, Кръгозор
     
    „Книжарницата на мистър Ливингстън“ e роман, в който се чувстваш уютно - с коледно настроение, хумор и усещане за  топлина. В който любовта към книгите е перфектно съчетана с романтичната любов. В който хората се събират и споделят чудни мигове с книги и приятели в книжарницата на мистър Ливингстън. Това изпълнено с вълшебство място може да променя живота на тези, които идват там и които го чувстват като свой дом. История за всички, които някога са имали усещането, че книгите  ги спасяват. 
     
    И ако романът за книги и уютна книжарница може да ви зареди с романтика, то „Кулинарни пътешествия“ на незабравимия Антъни Бурдейн непременно ще ви вдъхне оптимизъм и надежда, че пандемията е към края си и отново идва време за пътешествия. С тази книга ще съпреживеете света през очите и стомаха на световноизвестния готвач, писател и телевизионен водещ и със сигурност ще помечтаете за пътуване по неговите стъпки. 
     
    А през 2022  г. ние от „Кръгозор“ ще ви зарадваме с „Разказаната биография на Антъни Бурдейн“ (работно) и ще покажем един непознат за всички ни Бурдейн. Книгата  показва, че нещата невинаги са такива, каквито изглеждат. Авантюристът, който показа на милиони вкуса на живота и чистата наслада, оживява като истински и пълнокръвен човек. Човек изтъкан от противоречия – космополитен, прям и циничен, забавен и саркастичен, ерудиран,  уязвим, понякога дори свенлив, но и човек, който се бори с вътрешните си демони.
     
    Авторката Лори Уливър интервюира семейството му – брат му, покойната му вече майка, бившата му жена, дъщеря му, негови близки приятели, партньори, колеги и издатели. В книгата тя подрежда хронологично историите на тези близо 100 души, които обрисуват една нова, ярка и по-завършена картина на живота и работата на един забележителен човек с всичките му нюанси. Истории от първо лице на хора, чийто житейски път неведнъж се е преплитал с този на Бурдейн.  Истории, разказани след смъртта му – искрени и пълнокръвни, сърцераздирателни, вбесяващи, но описани без притеснения и избегнати от куртоазия подробности. 
     
    „Коледния Прасчо“ от Дж. К. Роулинг, Егмонт

    „Коледния Прасчо“ е първият детски роман на Дж. К. Роулинг след поредицата за Хари Потър и следва нейното блестящо завръщане към творчеството за деца след миналогодишната приказка „Икабог“. 
     
    „Коледния Прасчо“ разказва трогателната история за любовта на едно момче към най-ценната му играчка и приключенията, на които е готово, за да я открие отново. Това е самостоятелна творба, подходяща за деца над 8 години, както за ранно детско четене на глас. Сърдечна, емоционална, изпълнена с дълбок смисъл и подплатена с вълшебството на писателския талант, „Коледния Прасчо“ е приказка, която цялото семейство ще обикне, създадена от един от най-големите разказвачи на съвремието.
     
    Джак обича своята детска играчка Дър Пиг. Дър Пиг винаги е бил до него и в добро, и в лошо. Докато веднъж на Бъдни вечер не се случва нещо ужасно – Дър Пиг изчезва. Но Бъдни вечер е нощ на чудеса и загубени неща. Нощ, в която всичко може да оживее, и играчките дори. А най-новата играчка на Джак – Коледния Прасчо, макар досаден заместител на Дър Пиг, има смел план. Заедно с Джак да се отправят на вълшебно пътешествие и да потърсят изгубеното, за да спасят най-добрия приятел, когото момчето познава...
     
    „Красотата да живееш два пъти“ от Шарън Стоун, Locus
     
    „Красотата да живееш два пъти“ от Шарън Стоун е книга за наранените и за онези, които оцеляват. Тя е възхвала на женската сила и издръжливост, равносметка и призив за активна житейска позиция. Тя е доказателство, че никога не е твърде късно човек да надигне глас и да заговори открито.
     
    Актрисата е известна не само със своя талант и красота, а и с откритостта и отказа си да се съобразява с нормите на приличие. Именно тези ѝ качества превръщат автобиографията ѝ, „Красотата да живееш два пъти”, във въздействащо четиво.
     
    В тази дълбоко лична изповед, откровена като разговор с близък човек, Стоун говори за своите ключови роли, за приятелствата, променили живота ѝ, за най-тежките си разочарования и най-големите си постижения. Тя разкрива как от болезнено и изпълнено с насилие детство стига до кариера в индустрия, която в много отношения под прикритието на пари и блясък повтаря същите тези извращения. Стоун описва силата и смисъла, които открива в децата си и в хуманитарните си прояви. И накрая, тя споделя трудния път към откриване не само на собствената си истина, а и към постигането на помирение и любов със семейството си.
     
    „Лиза“ от Елисавета Багряна, Ентусиаст
     
     За Коледа препоръчваме на читателите да се потопят в поетичния свят на една от най-знаковите личности в българската литература, Елисавета Багряна, чийто образ блестящо пресъздава Боряна Дукова в романа „Лиза“.
     
    Съкровено и интимно звучи гласът на Багряна, докато лети към най-далечната точка, която ще посети – Рио де Жанейро, за да ни разкаже за най-драматичните и вълшебни дни от своя живот. В тези истории се редят образите на съпруга ѝ Иван Шапкарев, на големите ѝ любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, на личности, определили професионалния ѝ път – Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе...   
     
    Влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана от близките си, споделя от първо лице, откровено и без задръжки, за големите срещи и любови, белязали вихрения ѝ житейски път и дръзката ѝ поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата ѝ изпраща.
     
    „Отвъд възможното“ от Нимсдай Пурджа, Вакон
     
    В края на една трудна и странна година имаме нужда от ударна доза надежда и мотивация. Затова ви предлагаме завладяваща история за високи върхове, силна вяра и смелост. В книгата „Отвъд възможното“ непалският катерач Нирмал „Нимсдай“ Пурджа разказва вдъхновяващата си история, която започва от малко непалско селце и стига до най-високите върхове на Земята. История, изпълнена с адреналин и опасности, яростни лавини и коварни цепнатини, провали и триумф.
     
    Според мнозина мисията на Нимсдай е точно толкова невъзможна, колкото да „стигнеш с плуване до Луната“. Но с амбициозния си „Възможен проект 14/7“ той осъществява това, което е смятано за непостижимо, и разкрива какво е необходимо, за да прекрачиш отвъд възможното и да триумфираш.
     
    „Приказки подаръци“, Софтпрес
     
    Ако трябва да се спрем само на едно заглавие, това ще е „Приказки подаръци“. Изданието събира 25 коледни приказки от авторите на „Софтпрес“, които ще зарадват предпразнично малки и големи читатели, а част от тиража е безвъзмезден подарък за благотворителни организации и деца в неравностойно положение. „Приказки подаръци“ включва 25 истории, които разказват за чудото на Коледа и срещат читателите с безброй симпатични герои, сред които котаракът Филип, заекът Сънливко, дракончето Злоги и кучето Рембранд. Страница след страница деца и родители пътешестват из магични места, участват в незабравими зимни приключения и събират съкровени спомени.
     
    „Приказки подаръци“ ухае на канела, джинджифил и домашен уют и разказва истории за вълшебния звън на камбаната и за най-специалната коледна мелодия, за прошепнати желания и сбъднати мечти, за традиции, които се предават от поколения, и за дарове, които са невидими за очите.
     
     „Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова, ИК Хермес
     
    „В каталога на ИК „Хермес“ ще откриете разнообразни издания, носещи коледния дух като романите от Джени Хейл, Мануела Инуса, сборници с избрани приказки като „Коледна магия“ и много други заглавия, с които да внесете празнично настроени у дома. Ако търсите източник на вдъхновение, препоръчваме и едно по-различно издание от български автор - „Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова. Книгата идва в красиво луксозно оформление и събира размислите на писателката по разнообразни теми като любовта, писането, Бог, смисъла на живота.
     
    Неда Антонова е автор на повече от двайсет романа, преведени на различни езици. По-голяма част от тях са на историческа тематика като „Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски“, „Баладата. Любовта на Ботев и Венета“ и  „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“. „Пепел от мислеща тръстика“ тя нарича „сборник белези от съществуването“. А редакторът на книгата Стойо Вартоломеев пише за нея: Блестяща книга. Писана с душата на поет и опита на мъдрец. Прозрения за смисъла, за вярата и надеждата, за любовта и избора, за вътрешната хармония на човек, намерил себе си и своето поприще.
     
    Благодарение на разнообразните теми, включени в изданието, всеки читател може да открие по нещо за себе си сред страниците, което прави „Пепел от мислеща тръстика“ чудесен и вдъхновяващ избор за предстоящите празници.

    „Цветовете на живота“ от Лиса Айсату, Сиела

    Коледа е онзи притихнал период от годината, в който сякаш ни остава време да погледнем към себе си. Затова мислим, че най-добрият подарък за празниците е самият живот. А именно – „Цветовете на живота“ от норвежката художничка Лиса Айсату.
     
    Преведено на 30 езика, изданието излиза за първи път през  2019 г. и печели на Айсату знаковата награда на норвежките книжари, която за пръв път в над 70-годишната история на отличието е присъдена на илюстрована книга. Само преди дни авторката беше номинирана и за наградата „Астрид Линдгрен“ за изключителния ѝ принос към литературата за деца и юноши. „Цветовете на живота“ събира най-красивите картини на художничката, в които буйните истории на живота ни оживяват – понякога весели и слънчеви, друг път – тъжни и носталгични, но винаги изпълнени с красота и значимост. Думите на Лиса Айсату придружават илюстрациите ѝ и деликатно превеждат читателя в пъстрия океан на изданието.

    „Човекът, който разхождаше книги“ от Карстен Хен, Ера

    Имаме перфектната книга, подходяща за топлите и уютни коледни празници - „Човекът, който разхождаше книги“ от Карстен Хен. Препоръчителна за всички любители на книгите, всички, които вярват в необятната сила на литературата и всички, които се нуждаят от „храна за душата“.

    Карстен Хен е популярен автор на повече от осемнайсет бестселъра. Авторът признава, че връзката му с тази книга е много емоционална, идеята се заражда години преди да напише романа. Откакто се е появил „Човекът, който разхождаше книги“ неизменнно присъства в европейските класации за най-продавани книги.

     

    „Чудният вълшебник от Оз“ от Лиман Франк Баум Колибри

    На първо място „Чудният вълшебник от Оз“ - нов превод на любимата на поколения деца книга на Лиман Франк Баум.

    Защото литературата е като сребърните обувки на Дороти - има чудната сила да ни пренася на всяко място на света. Удряте токовете три пъти, разлиствате не повече от три страници и се пренасяте там, където желаете, дори във времена на външни ограничения или зли вещици.

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 17 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 19 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години