вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11296 прочитания

    Кои са най-добрите книги, които излязоха в България през 2021?

    Вижте кои заглавия заслужават внимание според водещи български издателства
    20 декември 2021, 14:05 a+ a- a

    Коя е най-добрата книга, която издадохте през 2021, и защо според вас заслужава внимание?  Попитахме това някои от водещите издателства в България. Вижте кои заглавия определиха те като книги на годината (подредени по азбучен ред):

    „Аномалията“ от Ерве Льо Телие, Колибри
     
    Навярно „Аномалията“ на Ерве Льо Телие - любопитен литературен експеримент, същевременно четивен и достъпен за широката публика. Неслучайно са продадени 1 милион екземпляра в рамките на една-единствена година, и то още преди стъпването на американския пазар.
     
    Има си всичко - фантастичен елемент, морални дилеми, двойници.
    Всеки би могъл да се идентифицира с някой от многобройните герои, защо не и с ловкия поръчков убиец. 
     
     
    „Глина“ от Виктория Бешлийска, Софтпрес
     
    Безспорен фаворит сред читателите и тази година е романът „Глина“. Дебютната книга на Виктория Бешлийска достигна тираж от няколко десетки хиляди, превърна се в едно от най-обсъжданите и харесвани заглавия и спечели наградата на най-голямата верига книжарници у нас - „Изборът на книжаря“ за 2021 г. Магична, пленителна, завладяваща – това са трите думи, с които читателите най-често описват „Глина“, а богатството на езика е най-голямото предимство, което изтъкват. 
     
    Освен нея на голямо внимание се радва и „Списъкът“ от Луси Фоли – завладяващ роман, който пък е носител на наградата на Goodreads за 2020 г. в категория „Трилър“. Литературните критици определят стила на авторката като смесица от модерно и познато, съчетавайки съвременни теми и проблеми с класически сюжет, вдъхновен от Агата Кристи.
     
    „Екстремна отговорност“ на Джоко Уилинк, Locus
     
    „Екстремна отговорност“ на Джоко Уилинк е абсолютният пътеводител по лидерство: двама елитни морски тюлени, водили знакови специални операции в Иракската война, споделят жизненоважни принципи на лидерството в бизнеса и живота.
     
    Джоко Уилинк и Лийф Бабин овладяват уроците по лидерство от първа ръка на най-ожесточеното и опасно бойно поле в Ирак. Като ръководители на един от най-ефективните военни екипи в света – 3-та специална бойна група на военноморските тюлени, те са натоварени с мисия, определяна от мнозина като невъзможна: да помогнат за обезопасяването на град Рамади, център на терористите тогава. 
     
    Внушителният им опит, белязан от героизъм, тежки загуби и трудно извоювани победи, ги учи, че основният фактор за успеха или провала на екипа е лидерството, и то на абсолютно всяко ниво.
     
    Тази книга има революционен принос по темата за лидерството и налага нов стандарт в бизнес литературата. Чрез увлекателния си стил на писане авторите ни предоставят работещи мощни напътствия, напълно приложими в реалния живот.
     
    „Живот на нашата планета“ от сър Дейвид Атънбъро, ИК „Хермес“
     
     През 2021 година със знака на ИК „Хермес“ бяха публикувани разнообразни издания от български и чужди автори. Сред по-значимите от тях се откроява „Живот на нашата планета“ от сър Дейвид Атънбъро. В книгата световнопризнатият естественик и пионер в научнопопулярните телевизионни програми, прави равносметка на промените в околната среда през последния век и споделя надеждата и визията си за по-устойчиво бъдеще. 
    Заглавието е актуално и носи послания от голяма обществена значимост. Както самият автор пише: Имаме последна възможност да построим стабилен дом за себе си и да възстановим богатия и прекрасен свят, който сме наследили от предците си.
    Всичко, от което се нуждаем, е воля. 
     
     „Зелени светлини“ от Матю Макконъхи, Бард
     
    Една книга преди всичко трябва да е интересна. Матю Макконъхи е имал богат, пълен със събития, странности и приключения живот и определено е имал какво да разкаже. Получила се е мъдра, забавна и добре разказана история, а книгата сама по себе си е едно полиграфично бижу.
     
    „Били Съмърс“ на Кинг е другото заглавие, което успешно може да конкурира „Зелени светлини“, но за нея тепърва ще се говори. 
     

    „Неверест“ от Максим и Стефан Иванови, Вакон 
     
    Годината ни мина под знака на една експедиция, за която още дълго време ще говорим. Експедиция, която възроди позабравени ценности като смелост, себеотрицание, подкрепа, съпричастност.
     
    Книгата „Неверест“ не е само разказ за една дръзка мечта, превърнала се в неповторимо приключение. Тя е вдъхновяваща история за двама смели мъже, които решават да изпитат силите си насред свирепата арена на океана. Експедицията на Максим и Стефан Иванови започва на 14 юни 2020 г. от Португалия, а целта им е да прекосят Атлантическия океан от изток на запад.    105 дни на вода, 4444 морски мили (8230 км) в сезона на ураганите. Двама мъже в една гребна лодка, създадена от собствените им ръце. Хиляди хора по света със затаен дъх следят всяко загребване, всяка прогноза за приближаващ ураган или техническа повреда на борда.
     
    След успешното плаване на първата океанска гребна експедиция за България тя се превръща в символ на свободния дух. Преминава граници и доказва, че няма нищо по-силно от жаждата за живот и стремежа да побеждаваш себе си. 
     
    „Не всичко започва от теб“ от  Марк Уолин, Изток-Запад
     
    Последните научни изследвания потвърждават това, което мнозина вече знаят: травматичните преживявания може да се предават от едно поколение на друго. Стресът, преживян от родителите, бабите и дядовците и дори по-далечен роднина, е закодиран в гените ни. Поколение след поколение възпроизвежда определени модели – алкохолизъм, депресия, агресивност, зависимости... Сякаш сме обречени да повтаряме грешките на своите предшественици. Да преживяваме като свои чужди емоции, страдание и стрес. Дори ако човекът, получил травмата, е починал или историята му е била забравена, споменът и чувствата продължават да живеят в потомците и да определят тяхното емоционално и физическо състояние.
     
    Има ли изход? Как да се справим, когато дори не си даваме сметка за тази мрачна наследственост? Разработените от Уолин инструменти дават възможност да стигнем до страховете и тревогите, надничащи зад думите, поведението и физическите ни симптоми. Техниките за изработване на генограма, или разширено родословно дърво, създават карта на преживяванията, връщайки ни поколения назад.  „Не всичко започва от теб“ е трансформиращ подход към разрешаването на дългогодишни проблеми и трудности, които в много случаи не се повлияват от традиционна терапия и лекарства. 
     
    Сред най-добрите книги на 2021 бихме посочили и „Интелигентният инвеститор“ от  Бенджамин Греъм и „Смущения в човешкото мислене. Noise“ от Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънстейн. 
     
    Жизненоважна и незаменима, „Интелигентният инвеститор“ е най-значимата книга, която някога ще прочетете за това как да постигнете финансовите си цели.  В „Смущения в човешкото мислене“ Даниъл Канеман, Оливие Сибони и Кас Р. Сънстейн изваждат наяве вредните последици от смущенията в най-различни области: медицина, право, икономически прогнози, криминология, съдебни и стратегически решения, подбор на кадри и др. Пълна с оригинални идеи и насоки за нови изследвания, „Смущения в човешкото мислене“ обяснява как и защо хората мислят погрешно и как да не допускат това.
     
     
    „Островът на изгубените дървета“ на Елиф Шафак, Егмонт 
     
    Отличена с множество литературни награди и номинирана за „Букър“, Елиф Шафак е автор на дванайсет романа, последният, от които е „Островът на изгубените дървета“. Тя пише както на английски, така и на турски език, а творбите ѝ са преведени на петдесет и пет езика. „Островът на изгубените дървета“ излиза на български в превод на Красимира Абаджиева броени дни след световната премиера през август 2021 г., за да се превърне в едно от най-търсените заглавия у нас, с общ тираж към момента, надхвърлящ 14 хил. екземпляра.  
    „Островът на изгубените дървета“, посветен на болезнената история на разделения Кипър, е елегия за войната, забранената любов, белезите, които нанася родовата принадлежност, животворната сила на природата.  
     
    Любовта между Костас – кипърец от гръцки произход, и Дефне – кипърка от турски произход, разцъфва под гирлянди от чеснови снопове и люти чушки, висящи от почернелите греди в любима таверна на острова, която младите възприемат като свое убежище. Елиф Шафак ще разгърне историята им в три времеви периода: по време на преврата и войната в Кипър от 1974 г.; през 90-те години на 20 в., когато Костас и Дефне отново намират един другиго; и в настоящето, ситуирано в Лондон, където тийнейджърката Ада скърби за загубата на майка си и отчаяно иска да научи повече за миналото на своите родители и родина. В духа на творчеството на Елиф в романа има неочакван, магичен елемент – едно смокиново дърво. Едно дърво, което ще бъде погребано, за да оцелее през студената зима и сподели с нас история, чийто свидетел е от древността.
     
     „Помисли пак“ от Адам Грант, Кръгозор
     
    „Помисли пак. Как да се научим да преосмисляме възгледите си в нашия бързопроменящ се свят“  на организационния психолог Адам Грант е не само най-добрата, но и най-значимата книга на „Кръгозор“ за 2021 г. Обявена е за една от най-важните книги на 2021 г. в САЩ и е начело на световните класации през цялата година.
     
    Появява се в най-подходящия момент както в световен мащаб, така и за България. Закостеняло мислене в политиката, в управлението на бизнеса, вкоренена, „твърда“ реакция на здравната криза – всичко това пречи на хората и държавите по цял свят и държи страната ни „на дъното“.
    А днешният свят се променя толкова бързо, че много неща, които вчера сме приемали за верни, днес вече не са. От изключителна важност се оказва способността ни да преосмисляме и да се отказваме от наученото, защото то вече не е валидно, и дори от досегашните си възгледи, защото са престанали да ни служат. Адам Грант представя най-убедителните доказателства, както и някои от най-добрите примери от бизнеса, политиката и  спорта, за да покаже как можем да отворим съзнанието си и да приемаме нови идеи, да създаваме общности, готови да се учат през целия си живот, и така да изграждаме култура, посветена на преосмислянето.  
     
    „Психология на забогатяването“ от Моргън Хаузел, Ера
     
    Изключително трудно е да посочим само едно заглавие сред толкова много чудесни книги, които достигнаха до читателите под логото на издателство "Ера". Със сигурност като много добра, атрактивна и полезна книга можем да посочим "Психология на забогатяването" от Моргън Хаузел. Като специалист в областта на финансите той дава много ценни знания и насоки, които са представени на достъпен и разбираем език. Не можем да пропуснем и една много важна книга, която излезе на книжния пазар в последните седмици на 2021 г. - "Последната зелена долина" на Марк Съливан. Световноизвестният майстор на перото ни прави съпричастни към вълнуващата, трогателна и обнадеждаваща истинска история на едно семейство, което се изправя пред ужасите на Втората световна война. Съливан ни отвежда на място, което сякаш стои в периферията на войната и широката публика слабо познава. Друго заглавие, с което особено се гордеем и целият екип на "Ера" препоръчва е "Как Исландия промени света" на Егил Бяртнасон. Написана със страхотно чувство за хумор, тя ни дава един необичаен поглед към и без това не особено познатата островна държава. Книгата е част от страхотната ни поредица за пътуване и представяне на културата, историята и особеностите на различни държави по увлекателен и дори забавен начин.
     
    „Пътешествайки“ от Никос Казандзакис, Ентусиаст
     
    Една от най-важните ни „мисии“ през 2021 г. беше поредицата с емблематичните творби на Никос Казандзакис, които преиздадохме със знаковите преводи на Георги Куфов в твърди корици и стилно библиотечно оформление, дело на арт директора на „Ентусиаст“ Яна Аргиропулос.
     
    За първи път обаче българските читатели имаха възможност да се докоснат и до пътеписите на големия гръцки писател, преведени и селектирани от Николай Костов в тома „Пътешествайки“. Освен изящно написани истории за Рим, Одеса, Кайро, Кипър, Москва, Киев и др., тези текстове са своеобразни философски трактати за смисъла на човешкото съществуване, смъртта, бога, вярата, политиката, свободата, за Аза и другите, за силата и смисъла на словото и думите.
     
    „Утопия авеню“ от Дейвид Мичъл, Сиела
     
    Изминалата 2021 г. е една от най-разнообразните що се отнася до заглавията, които се появиха с логото на издателство „Сиела“ на пазара. Трудно би било да се спрем на една единствена от над 250 нови книги. Но със сигурност можем да посочим като приносни: 
     
    • „Утопия авеню“ от Дейвид Мичъл – авторът на „Облакът Атлас“ и сценарист на „Матрицата: Възкресения“ създава мащабен роман, който успява да проследи нецензурираната история на годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтовете по улиците през 60-те години на миналия век през съдбата на една прохождаща рок банда.  Книга за красивите мечти на младостта и цената, която човек трябва да плати по пътя към сбъдването им. Името на Дейвид Мичъл е емблематично за литературната сцена и „Утопия Авеню“ потвърждава това. 
    „Събрани разкази“ от Кърт Вонегът –  два мащабни тома с всички разкази, които Вонегът е написал, включително такива, които никога преди не са били публикувани на български език.
    „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ от Чарли Макеси  - сензацията на New York Times, която спечели сърцата на милиони читатели по света, е фин и деликатен разказ за човешките емоции в духа на вечните класики „Малкият принц“ и „Мечо пух“. Книга, която носи утеха в несигурните времена, в които живеем.
     
    „Холистична психология“ от д-р Никол ЛеПера, Intense
     
    „Холистична психология“ на д-р Никол ЛеПера ни помага да осъзнаем моделите си на поведение, да се изцелим от миналото си и да разкрием автентичния си Аз.
     
    Д-р Никол ЛeПера, създателка на Холистичния психолог – онлайн явлението с над три милиона последователи в Instagram - предлага революционен подход към изцеляването, в основата на който е способността на Аза да предизвиква трайна промяна. Холистично-психологическото движение на д-р ЛеПера се превръща в истинска „Whole30 (програма за личностно развитие) на психиката“.
     
    Тази книга е едновременно инструментариум и протокол за всекидневна работа по самоизцеление. Холистичната психология се фокусира върху ума, тялото и духа, с цел ребалансиране на тялото и нервната система, изцелявайки нерешени емоционални рани и създавайки съзнателна промяна. Д-р ЛеПера представя най-новите научни открития в областта на епигенетиката, стомашно-чревното здраве и поливагусната теория. Тя интегрира психологически концепции на базата на теорията за привързаността, травмата и подсъзнанието, за да създаде истински чудотворен наръчник. Д-р ЛеПера създава пространство за квантов скок в нашия човешки потенциал!
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 16 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 16 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 22 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев