неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9788 прочитания

  Women in IT: Мадлена Далкалъчева - Ръководител „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“, tbi bank

  В областта на данните специфичното за жените внимание към детайла може да бъде актив, който колегите мъже трябва да развиват с години, казва Мадлена
  16 април 2024, 16:54 a+ a- a

  Мадлена Далкалъчева - Ръководител „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“, tbi bank. Снимка: Economy.bg

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Мадлена Далкалъчева – Ръководител на отдел „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“ в tbi bank.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Свързващата нишка във всички степени на образованието ми е математиката. Още от етапите на средното ми образование имах силно изразен интерес към статистиката. Официалните ми образователни степени са все в сферата на икономиката и финансите, като притежавам магистърска степен по финанси. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
  Не съм се насочвала, ИТ сферата се насочи към мен. В началото доста се дърпах и винаги настоявах ролите ми да бъдат в бизнеса, защото вярвам, че каквато и да било техническа задача не е възможна, без задълбочено разбиране на бизнес процесите, които тази задача трябва да обслужи. Въпреки това, докато се развивах в кариерата си, много хора повлияха съществено на близостта ми с технологичния сектор. Всеки един от тях мога да изброя поименно и въпреки че с част от тях не сме колеги от много години, до ден днешен сме близки приятели. 

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше в съвсем различно поле. Бях редактор във в. „Капитал“. Когато все още бях студентка, си мислех, че най-скучното, което може да ми се случи, е да работя в банка. И тогава се научих никога да не казвам „никога“, защото вече 20 години работя в банковия сектор. А иначе „Капитал“ беше интересен опит, без който със сигурност животът ми щеше да се развие по различен начин. 

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  През цялата ми кариера позициите ми са били свързани с ИТ индустрията по един или друг начин главно поради фокуса ми върху работата с данни. Първата ми пряка работа в ИТ сектора беше проект за сливане между две банки, включващ предизвикателна миграция на данни и сливане на клиентски записи. Този опит постави началото на поредица от сливания, като всяко следващо ставаше все по-гладко и ефективно. 

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  Сега съм ръководител на отдел „Бизнес проучване и анализ на информационни масиви“  в tbi bank, където работя вече над 7 години. За да стигна дотук, преминах през позициите ръководител на отдел „Анализ на данни и инженеринг“ и ръководител на отдел „Анализ на данни“, на които придобих безценен опит. Когато приятелите ми ме питат какво работя, обяснявам, че работя всичко, свързано с данни, тяхната интерпретация, начинът, по който се движат през системите и крайният резултат от всички тези данни в отчетите на банката.

  А как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си :)?
  На 5-годишно дете ще обясня така: „Представи си, че имаш кутия, в която държиш всичките си любими играчки. Но понякога се чудиш с коя си играеш най-много. Е, това, което аз работя, е да мога да погледна в твоята кутия, да използвам най-различни инструменти, за да броя всеки ден с коя играчка по колко време си играеш и да ти кажа коя за всеки ден от седмицата ти е била любима.“

  А на баба ми може би ще обясня нещо от рода: „Представи си, че всяка компания е като пъзел с много парчета. Всяко парче от пъзела прави различни неща. Аз мога да видя всяко едно от отделните парчета и след това да ги сглобя, така че да успеем да видим голямата картина, за да могат хората да успеят да вземат правилните решения за всяко от парчетата, които управляват.“ 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Категорично най-мотивиращо е, че виждаш резултата от усилията си веднага. 

  В областта на данните всичко се променя непрекъснато. Това те държи във форма. Нито един проект не се повтаря, всичко е различно всеки път, така че няма време нещо да ти омръзне.  

  Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
  Уча се от децата. Нищо не те приземява така, както те приземява необременеността на детското съзнание. Децата могат да ти покажат, че и най-сложната ситуация вероятно има далеч по-лесно решение от сложните схеми, които се въртят в главата ти.  Хората, които са били ролеви модели за мен, са много. Колеги, приятели, членове на семейството ми, дори образи от книги. В живота си влизаме в толкова много роли, че няма как моделът да е един. И на всеки един от тях съм дълбоко благодарна и всеки един от тях знае, че е оставил своя отпечатък върху човека, който съм днес.  

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ отдел?
  Не мисля, че полът има значение за предизвикателствата, в която и да било сфера. Те са предизвикателства за личността. Всеки сам решава какви предизвикателства да поеме. За мен основните предизвикателства са две: това, че безсънните нощи са по-скоро вероятно събитие, отколкото невероятно; постоянно променящата се среда, която може да доведе до това да си легнеш професор в дадено поле и да се събудиш абсолютно неук, защото промяната е постоянна, понякога дори драстична. 

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Колегите в tbi са прекрасни, няма как да не се чувствам добре. Не бих казала, че ИТ индустрията е за мъже, по-скоро те проявяват повече интерес в технологичната област, отколкото жените. Не са ме рекрутвали жени, а само мъже, което значи, че нямат нищо против да работят с нас, важно е дали ние имаме желание.  

  Снимка: Economy.bg

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Че имаме мустаци и тренираме борба. 

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Свободното време е за нещата, които обичаш извън работата си. Казвам го, защото, ако не си влюбен в работата си, си по-скоро нещастен човек, прекарващ 70% от будното си време в нездрава връзка без любов. Моето свободно време е за семейството и списъците с книги, които стават все по-дълги. Имам интереси в областта на фармакоикономиката, които подхранвам в свободното си време. Карам ски, плувам, играя табла, гледам футбол. Завършен фен съм на футболен клуб „Арсенал“. 

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Момичета, можете да бъдете всичко, което пожелаете в този живот! Ако изберете да положите усилия да се развиете в технологичната сферата, да знаете, че там ви чака всекидневно удовлетворение. Ще виждате резултата от труда си мигновено. Особено в областта на данните – там специфичното за жените внимание към детайла, може да бъде актив, който колегите ви мъже трябва да развиват с години. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на tbi bank в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Станислава Тахрилова-Николова - Manager Vendor operations, Amadeus Sofia
  Елена Григорова, Мениджър на отдел KYC/KYB в myPOS
  Любка Котова - Senior Scrum Master в Anthill
  Златка Серафимова - Head of Customer Service в Anakatech
  Димитрина Гинева, Engineering Manager, Liveperson
  Йоанна Атанасова, Technical Тeam Lead, Proxiad SEE
  Гергана Вълова – QA Team Lead в Merkle

  Теодора Димитрова – Digital Transformation Lead в Resolute Software
  Ива Андонова, Scrum Master в Commerzbank DTC Sofia

  Яна Василева – Principal UX/UI дизайнер в Resolute Software
  Юлиана Колова - Digital Strategist, Световната Банка, България
  Светлана Костадинова – Team Lead, ZaUtre
  Ива Аладжова, Project Manager в DSS
  Николета Спасова, Competency Expert в Business Analysis Office в SoftServe
  Катя Иванова, Chief Sales Officer в Acronis
  Силвия Шишкова-Дочева - Project Manager в Blankfactor
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство