четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2634 прочитания

  Кои са най-търсените умения за програмисти в момента и как AI променя софтуерната разработка?

  Сара Фаац - Директор „Връзки с технологичната общност“ в Progress и главен организатор на DevReach, коментира актуалните тенденции в бързопроменящия се технологичен свят
  15 август 2023, 10:39 a+ a- a

  Сара Фаац - Директор „Връзки с технологичната общност“ в Progress и главен организатор на DevReach. Снимка: Progress

  Сара Фаац е Директор „Връзки с технологичната общност“ в Progress и главен организатор на водещата конференция за разработчици в Централна и Източна Европа – DevReach. Голяма част от професионалния ѝ път преминава в създаването на общности около разработчици, продуцирането на събития и изграждането на маркетинг програми за мултимилионни международни организации. Има 20 години опит в ръководенето на корпоративен и продуктов маркетинг и създаването на кампании, които развиват бранда и оказват положително влияние върху имиджа и приходите на компанията.

  Сара Фаац и нейният екип в Progress стоят зад конференцията DevReach, която тази година ще се проведе на 25-26 октомври в Sofia Event Center в София. Economy.bg е медиен партньор на събитието. Свързахме се със Сара, за да поговорим за актуалните тенденции в бързопроменящия се технологичен свят, влиянието на изкуствения интелект, еволюцията на професията „софтуерен разработчик“ и предизвикателствата пред програмистите днес.

  През последните няколко години наблюдаваме ускорена дигитализация на услуги, процеси и комуникации във всички индустрии. Какво означава това за разработчиците на софтуер – как се променят изискванията на бизнеса и на крайните потребители към тяхната работа?
  За един разработчик, който иска да расте в ИТ сферата, бързата дигитализация на услуги, процеси и комуникации във всички индустрии означава стабилна работа. Пандемията беше повратна точка за начина, по който обществото разчита на технологиите – започнахме да използваме изцяло приложения за работа или обучение, медицинска грижа, пазаруване, празнуване на рождени дни, завършвания. Не погледнахме повече назад. Промени се начинът, по който функционираме и това се отрази на очакванията на крайните потребители относно какво технологиите могат да правят за тях. 

  Голяма част от съвременните технологии заменят присъственото общуване и програмистите имат задачата да създават преживявания, репликиращи го по най-добрия възможен начин. Това означава създаването на приложения, които са приобщаващи, достъпни и лесни за ползване. Пример за това е динамичната форма, която позволява ползването на специални символи, така че хората с фамилии с тирета да могат да изписват цялото си име. Или пък форма, която стои повече време заредена, така че човекът със счупена ръка да може спокойно да я попълни. Този тип функционалности показват емпатия и създават по-дълбока ангажираност, докато в същото време отговарят на очакванията на бизнеса и крайния потребител.

  Как разработчиците могат да повишат продуктивността си, за да отговорят на нарастващата нужда от създаването на повече приложения и на все по-високите изисквания на крайните потребители?
  С еволюцията на разработката на приложения се променят и инструментите, създадени да подпомагат продуктивността на програмистите. Трудната част, разбира се, е да разбереш какви инструменти да използваш и как. Например решенията за разработка с малко или никакъв код са чудесни в определени случаи. CMS, която позволява на нетехнически хора да създават нови страници или да променят вече написано съдържание, докато оставят на разработчиците пълния контрол върху функционалността и възможностите, е чудесен начин за повишаване на продуктивността. Така програмистът може да се фокусира върху логиката и структурата на приложението и даде свобода на нетехническите си колеги да поемат някои от по-леките задачи в контролирана среда.

  Progress се гордее с висококачествените си продукти, които помагат на разработчиците да подобрят продуктивността си и следователно преживяването си. Виждаме, че разработката и приложенията стават по-сложни. От години създаваме технологии – компоненти за потребителски интерфейс, CMS, инструменти за тестване на софтуер, репортинг и други – които подпомагат разработчиците да предоставят отличаващи се дигитални преживявания. 

  В допълнение към тези технологии програмистите могат да повишат продуктивността си чрез обучение. Може и да е клише, но знанието е сила. Колкото повече знаеш и разбираш съвременните технологии, инструменти на пазара и тенденции в индустрията, толкова по-лесно е да ги прилагаш по правилния начин. Времето, прекарано в разширяване на техническото ноу-хау, често ще се отплати в по-висока продуктивност.

  Кои са най-търсените технологични умения за програмисти в момента в технологичната индустрия?
  Няма нужда да ви казвам, че технологичният свят се променя с бърз темп. Ако си говорихме с вас за това в началото на ноември 2022 г., вероятно и дума нямаше да кажа за генеративния изкуствен интелект (AI). А днес няма как да не спомена, че програмистите трябва да са запознати с етичните и практичните начини за използване на генеративния AI, както и за разработката на продуктите си. След шест месеца може да се появи друга трансформираща технологична тенденция, която да повлияе на професията ни. Заради това отговорът ми е прост – най-търсените умения за разработчиците в ИТ индустрията днес са всъщност две: 1) опит и експертиза в технологичния стак, който използва; 2) и което може би е по-важно – силен любознателен дух и желание винаги да учи. Програмистът, който постоянно иска да учи, е човекът, който ще ви помогне да изведете приложението си на следващото ниво. 

  Кои са най-големите предизвикателства пред програмистите в момента?
  Предизвикателствата, с които програмистите се сблъскват днес, в голяма част са това, което ги е привлякло към професията на първо място. Технологиите не са статични. Те се променят като че ли със скоростта на светлината, което е вълнуващо. Винаги има нещо, на което да обърнеш внимание и да научиш, както и иновативни начини, по които крайните потребители могат да си взаимодействат с приложението. Освен това винаги има нужда и желание за модернизиране на приложенията. Най-голямата тайна е, че модернизацията е хаотична, най-вече за по-стари приложения. Очакванията към програмистите са много високи, а изискванията за функционалности се повишават с всеки изминал ден. Много пъти пренаписването на приложение няма смисъл от бизнес гледна точка и разработчиците са принудени да търсят креативни начини да го направят. Това може да стане чрез актуализиране на потребителския интерфейс или добавяне на нови функционалности и възможности във фронт-енда, за да оптимизират потребителското преживяване. А може и да искат да преместят приложението в облака. Екипите трябва да балансират тези нужди често с ограничени ресурси. И докато се занимават с това, трябва и да мислят за бъдещите нужди на приложението – дори и ако не знаят какво ще им донесе бъдещето.

  Каква е ролята на изкуствения интелект в процеса на създаването на софтуер? Какви ползи и рискове носи?
  Може и да е клише да се каже, че е вълнуващо да си програмист точно сега, но аз вярвам, че е така. Въпреки че AI съществува от отдавна, покачващата се популярност на генеративния AI ни доведе до трансформационен момент не само за програмистите, но и за обществото като цяло. Генеративният AI променя нашата индустрия и начина, по който крайните потребители си взаимодействат с технологията по нови и различни начини всеки ден. 

  Ползите, които носи, са очевидно възможността за споделяне на знание, повишаване на продуктивността и иновации.

  Рисковете обаче са много реални в момента. И ако се правим, че не виждаме последствията, резултатите могат да бъдат разрушителни. 

  Например кодът, който се генерира от генеративния AI в момента, не се преглежда или регулира откъм собственост на данните. Големите езикови модели (LLMs) за много от инструментите за генеративен AI  с отворен код обикалят уеба за данни. Това поражда въпроса: „Ако LLM консумира и споделя код, но този, който го поддържа или му е собственик, не е съгласен с това, как може програмистът да знае това и какви са последствията?“ Ще трябва ли изцяло да пренапишат приложението?

  Или може би по-лошо, тъй като инструментите за генеративен AI основно разчитат на напасването на модели, те са известни с това, че предоставят т.нар. „халюцинации“ – измислени резултати. Това се е случвало с код – AI „халюцинира“ код, който не съществува, лоши играчи го откриват и създават зловредни версии. Ако разработчикът включи това в приложението си, ще вкара зловреден софтуер в проекта си.

  Вярвам, че най-новите итерации на AI могат да са революционни за нашата индустрия и общество. Просто трябва да бъдем хиперосъзнати за много от реалните рискове и да работим като общност за отстраняването им отрано.

  Как конференцията DevReach ще помогне на разработчиците да се подготвят за бъдещето на технологиите?
  Лекторите и това, което представят, са в сърцето на преживяването на DevReach. Имахме 500 кандидатури за лекции тази година и всяка от тях беше прегледана от всеки член на нашия екип. Програмата, която подготвихме, цели да предаде на програмистите нови умения, които те могат да ползват веднага, и да им поднесе провокиращи мисълта теми, за да ги подготви за бъдещето.

  DevReach през 2019. Снимка: Progress

  Сред темите е „Следващото десетилетие на разработката на софтуер“ от Ричард Кемпбъл -  невероятен разказвач с богат опит в програмирането. Селам Моугс ще представи темата „Програмиран с етика: компютърна етика за технологисти“ и ще разкаже за много реални съображения, за които много програмисти може и да не са се сещали. Ще покрием също и основите на ASP.NET, най-новото в Angular, Blazor и MAUI и още много. Всички теми ще бъдат представени от едни от най-добрите експерти в индустрията, които ще пристигнат в София от целия свят. Както винаги на DevReach лекторите ще бъдат на разположение за неформални разговори с участниците в събитието. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 17 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 19 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 20 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 21 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ
  преди 23 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан