четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5456 прочитания

    С колко нараснаха възнагражденията в България?

    Вижте какво показват наблюденията на консултанти по подбор на персонал за различните индустрии и сегменти от пазара
    21 декември 2022, 12:21 a+ a- a

    Колаж: Economy.bg

    Имаше ли ръст на възнагражденията през 2022, в кои сектори и за кой тип позиции? С този въпрос се обърнахме към водещи консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара. Вижте какво коментираха.

    Надежда Василева, Оперативен Директор на Adecco България. Снимка: Личен архив

    Надежда Василева - Оперативен Директор на Adecco България      

    По-голямата част от бизнеса се затруднява да отговори на очакванията на служителите за увеличение на възнагражденията 

    Очакванията на служителите са възнагражденията да се повишат с нивото на инфлацията, но по-голямата част от бизнеса се затруднява да отговори на тези очаквания. В сектори като ИТ, аутсорсинг, финансов сектор тенденцията от последните години за ръст на възнагражденията с поне 10% – 15% се запази и през 2022 г.

    Едновременно с това наблюдаваме нов тренд при част от производствата (лека промишленост и автомобилна), където освен традиционното увеличение през март/април, имаше втора актуализация и през есента. Част от тези компании предпочетоха да увеличат размера на ваучерите средно до 150 лева месечно, а други – директно увеличиха основното възнаграждение.

    Смятам, че с това решение работодателите най-вече адресират затрудненията да задържат служителите си във времена на висока инфлация и недостиг на работна ръка. 

    Ангел Маджаров - Group Director на Talent Group. Снимка: Личен архив

    Ангел Маджаров - Group Director на Talent Group

    В момента под влияние на мащабни промени, съкращения и оптимизации в ИТ сектора в САЩ, Западна Европа и Израел -  пазари, с които българският ИТ сектор е традиционно свързан, се наблюдава свиване на ИТ пазара

    2022 беше изключително предизвикателна и непредсказуема година за бизнеса като цяло. Прогнозите за тежка икономическа ситуация през зимата и ръстът на инфлацията повишиха вниманието на работодателите, които въпреки всичко, се опитаха да останат конкурентни, включително и на пазара на труда. Възнагражденията в различните сектори се движеха различно през 2022 година, но определено трендът за увеличения присъстваше навсякъде. 

    Например в заплащането при по-нискоквалифицираните позиции в секторите Производство, Земеделие и Транспорт и Логистика забелязахме умерен ръст на увеличение на възнагражденията най-вече чрез различни инструменти за допълнително материално стимулиране, като ваучери за храна и бонуси. В тези сектори, а и във всички останали основен проблем остава намирането на служители за нискоквалифицираните позиции. 

    За сравнение, при квалифицираните и експертни позиции в сферите на Търговията, Маркетинга, Финансите, Администрацията и Клиентското Обслужване наблюдавахме възходящ тренд на увеличение на възнагражденията през цялата година – около 20% спрямо предходните две години и леко забавяне в последното тримесечие. 

    Що се отнася до ИТ сектора, през 2022 година се наблюдаваше постоянен ръст на възнагражденията, който стана типичен за сектора. В последното тримесечие и този ръст намали темпа си осезаемо. Интересна тенденция през 2022 година в ИТ сектора беше, че нивата на възнагражденията на Mid-level IT специалистите се повишиха с малко над 13%-14% в сравнение с нивата на възнагражденията при тези със Senior опит, при които ръстът беше с над 25%. Досега, поради наличието на повече отворени позиции, отколкото са висококвалифицираните ИТ професионалисти в  България, бяхме свикнали с перманентния ръст на възнагражденията в сектора.

    В момента под влияние на мащабни промени, съкращения и оптимизации в ИТ сектора в САЩ, Западна Европа и Израел -  пазари, с които българският ИТ сектор е традиционно свързан, се наблюдава свиване на ИТ пазара. Отворените позиции са по-малко сравнено с предишната година, част от ИТ фирмите направиха съкращения и това определено оказва влияние върху ръста на възнаграженията. Според мен това състояние на ИТ сектора е моментно. То няма да остане задълго и растящият тренд ще се възобнови бързо в началото на 2023 година. Засега обаче конкуренцията между българските ИТ специалисти започна плавно да се измества в посока на експертността и опита. 

    Снежана Райкинска - Съосновател на Bulwork. Снимка: Личен архив

     Снежана Райкинска - Съосновател на Bulwork

    Във втората половина на годината имаше забавяне на ръста на възнагражденията

    Да, определено се забеляза ръст на възнагражденията, особено в първата половина на 2022 година, особено за специалисти с над 4 – 5 години опит. Тъй като сме фокусирани в ИТ сектора, може да споделим нашия опит единствено за тази икономическа сфера на дейност. Основно имаше ръст при разработчиците на софтуер с опит над 5 години, както и на по-тясно ориентирани специалисти със специфични умения и над 3 години комерсиален опит в областта.

    Във втората половина на годината имаше забавяне на ръста на възнагражденията, тяхното стабилизиране, а последните сигнали, които стигат до нас от ноември и декември месец, са за освобождаване на персонал, който е над средния бюджет за компаниите.

    Мария Динева – Експерт HR проучвания, Manpower България. Снимка: Личен архив

    Мария Динева – Експерт HR проучвания, Manpower България

    В ИТ и аутсорсинг възнагражденията нараснаха средно с около 25 – 30% за повечето заети

    В годината с рекордно висок процент инфлация доста организации повишиха възнагражденията на работещите в тях дори повече от веднъж. За първото полугодие на 2022 г., когато инфлацията не бе нараснала толкова, бизнес сектори като „Производство“, „Енергетика“, „Автомобилна индустрия“ все още се бореха с проблема след COVID-19 – недостигащите кадри на пазара на труда. След събитията Украйна – Русия и продължаващия конфликт обаче тези индустрии се сблъскаха с още няколко нови предизвикателства – трудности при внос и износ на продукция и нарастващата ежеседмично инфлация. Това наложи почти мигновено увеличение не само на възнагражденията с цел задържане на текущи кадри, но и добавяне на допълнителни придобивки и финансови стимули. В тези сектори наблюдаваме и най-силен интерес за внос на кадри от трети страни поради константен недостиг на хора в определени региони на България. Най-често интересът е към кадри, които да заемат операторски и технически позиции с възможност за работа на нощни смени. Увеличението в тези сектори за 2022 година средно е около 15%, отнасящо се до повечето заети в анкетираните организации. 

    Тенденцията за увеличение на възнагражденията и в сектори „Информационни технологии“ и „Аутсорсинг на услуги“ се запази почти до втората половина на 2022 година. В края на годината обаче наблюдаваме все по-често бизнесите да замразяват търсене на необходими роли, като най-често причината за това е именно покачването на инфлационния процент и невъзможност за покриване на високите изисквания за възнаграждения от страна на кадрите. Паралелно с това, в България се усеща и недостиг на специалисти с владеене на чужди езици, които допреди няколко години бяха налични на пазара на труда – например немскоговорещи. През 2022 година навлязоха и нови инвеститори, които наложиха увеличения на възнагражденията и развитие на социалните придобивки в сектора, като средно увеличението на възнагражденията е с около 25 – 30% за повечето заети.

    Ели Стойнева и Димитър Калев – Съоснователи на Top Skills Recruitment. Снимка: Личен архив

    Ели Стойнева и Димитър Калев – Съоснователи на Top Skills Recruitment

    Средното възнаграждение е нараснало с 51% през последните 4 години

    През изминалите месеци на 2022 година забелязахме, че средното възнаграждение се увеличи с 51% за последните четири години. Ако трябва да направим сравнение с предходната година, през 2022 година  заплатите в България отбелязаха ръст с около 7%. Но въпреки това предвид настъпилата инфлация  средната заплата не се промени спрямо средната заплата за 2021 година.

    Анализирайки трудовия пазар през 2022 година, покачване на възнагражденията се забеляза на първо място в сектора на високите технологии, където средното увеличение е в размер на 8% по данни към май 2022 година. Тази индустрия беше последвана от производствения сектор, където увеличението беше в размер на 7% за 2022 година. Други сектори, които отбелзаха ръст, са финансовите и този на изнесените услуги – с по 6%.

    Ирен Николова – Talent Acquisition Executive, Астреа Рикрутмънт. Снимка: Личен архив

    Ирен Николова – Talent Acquisition Executive, Астреа Рикрутмънт

    Повишиха се не само заплатите, а и очакванията на самите кандидати

    2022 година беше доста разнообразна и динамична за пазара на труда. През първото тримесечие се наблюдаваше доста голям недостиг на кандидати, което впоследствие доведе и до това работодателите да увеличат своите заплащания. Малките частни бизнеси пострадаха доста поради политическите отношения в страната. Други частни бизнеси пък се развиха и разрастнаха много. Динамиката на пазара, дойде от последващите промени в цял свят, които все още са налице. Основен пример за това е глобалната инфлация, която започна да влияе на качеството на живота на кандидатите.

    През втората половина на 2022 г. се забеляза драстичен ръст на възнагражденията. Повишиха се не само заплатите, а и очакванията на самите кандидати. Някои компании, които не успяха да повишат възнагражденията си, се опитаха да компенсират с по-добри социални придобивки. Това компенсиране им помагаше в привличането на успешни кандидати с по-високи очаквания. Увеличението на доходите се наблюдава във всички сфери, но най-голям ръст на заплатите отбелязаха – IT и BPO компаниите.

    Кристиян Георгиев – Ръководител и основател на екип „Консултации и проучвания“, HRS Bulgaria. Снимка: Личен архив

    Кристиян Георгиев – Ръководител и основател на екип „Консултации и проучвания“, HRS Bulgaria  

    В повечето сектори, които наблюдаваме, покачването е между 15% и 20%, като в сферата на производството достига до 25%

    През 2022 г. несъмнено видяхме по-значителен ръст на възнагражденията поради комбинация от фактори. Най-вече оказа влияние недостигът на таланти, инфлацията и до известна степен вдигането на минималния осигурителен праг. Продължи да се увеличава броят на заетите лица и безработицата най-сетне се понижи до нивата от преди пандемията (3,7% през третото тримесечие на 2022 г.). Това идва на фона на очакван спад в приходите на бизнеса. Затова ще е много трудно очакваното от служителите допълнително увеличение да се препокрие с предвидените от компаниите разходи.  

    Особено интересна за нас е ролята на инфлацията за покачването на възнагражденията в страната. Затова направихме справка с наблюденията на нашите експерти по дадени сектори и официалните данни на НСИ „Статистика на пазара на труда“.  

    Ако през 2021 г. според НСИ най-голямо увеличение на заплатите на годишна база се наблюдаваше в сектор „Хуманно здравеопазване и социална работа”, то през 2022 г. това е най-малко повлияният сектор (под 8 %). Сравнително слаб е и ръстът в секторите „Образование“ и „Финансови и застрахователни дейности“ (прибл. 12%). Всички останали сектори растат с над 13%, като средното ниво е около 15%. Най-засегнат според данните на НСИ е секторът „Селско, горско и рибно стопанство“ с над 18% прираст.

    В повечето сектори, които в HRS наблюдаваме, покачването е между 15% и 20%, като в сферата на производството достига до 25%, спрямо 15-16% по данни на НСИ. Отделно от това, не трябва да забравяме и значителното нарастване в стойността на допълнителните социални придобивки. В много случаи то е над 80 лв. на месец, като особено повлиян е отново сектора на производството и в частност ваучерите за храна.

    Годишната инфлация надскочи 15% и сякаш заплатите нарастват адекватно, но това е повърхността на айсберга. На пръв поглед, в производството и селското стопанство заплатите са нараснали най-много в процентно съотношение и уж изпреварват инфлацията. Но като вземем предвид потребителската кошница на хората в тези сектори и колко тя е поскъпнала, определено не можем да кажем, че стандартът им на живот се е подобрил. Не се е подобрил и за служителите в повечето останали сектори.

    Ако погледнем през призмата на работодателите обаче, се вижда наистина притеснителната страна на нещата. Приходите намаляват, разходите за заплати нарастват в крак с инфлацията без стандарта на живот на служителите да се повишава. Същевременно, работата на служителите като че ли нараства, тъй като ситуацията с недостига на таланти във всеки един сектор е на ръба да стане хронична.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 11 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 12 часа
    преди 13 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 14 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично