четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6252 прочитания

    Любимата книга на Ивелин Иванов, DHL ESS

    Какво обичат да четат най-успелите хора у нас и по света?
    16 октомври 2019, 16:49 a+ a- a

    Ти си това, което четеш, казват хората. Библиотеката на човек е негово своеобразно огледало. Затова Economy.bg реши да попита какво обичат да четат някои от най-успелите хора у нас и по света.

    В рубриката „Любимата книга на ...“ професионалисти от различни бизнес сфери, както и популярни личности от България и света, споделят коя е любимата им книга или последната, която ги е впечатлила.

    Вижте какво чете Ивелин Иванов, директор „Развойна дейност“ в DHL Enterprise Software Solutions (DHL ESS).

    „Една от книгите, които особено много ме впечатлиха наскоро, е “Extreme Ownership” на Джоко Уилинк и Лийф Бабин. Двамата автори са бивши членове на един от най-ефективните и най-внушителни военни екипи в света – морски тюлени Екип 3, поделение „Bruiser“, в което служат заедно с американския снайперист Крис Кайл.

    В книгата те разказват за мисиите и случките, през които преминават, участвайки във войната в Ирак, на може би най-трудното място, а именно битката за град Рамади (2006 г.), който е център на терористите по това време. Именно там те научават и споделят жизнено важните принципи на чест, смирение, отговорност и лидерство, които описват в своята книга. 

    Също е важно, че именно там се случва повратен момент в историята на американската армия, и в частност в начина, по който САЩ водят войни, осъзнавайки че тяхната антитерористична тактика, останала от времето на войната във Виетнам, е недостатъчна за ръководенето на операциите в Ирак. Там те преминават в режим на тясно свързано разузнаване, съставено от различни екипи (също добре описано в „One Mission: How Leaders Build A Team of Teams“ на Крис Фъсел) и гъвкава военна единица, често съставена от редовната армия, иракски войници и морската пехота, както и в доста по-гъвкав режим на организация и взимане на решения, доста приличащ на такъв в една Agile организация. 

    Основните мотиви, които останаха в мен след прочитането на книгата, са изцяло свързани с концепцията за поемане на екстремна отговорност за всичко – добро или лошо, проблемите и техните решения, за работата, екипа, бъдещето и активното им водене към успеха, както и това че няма лоши екипи, само лоши лидери.  

    Също бих препоръчал продължението на книгата - „The Dichotomy of Leadership: Balancing the Challenges of Extreme Ownership to Lead and Win“, където в детайли се разискват дванайсетте принципа, описани в първата и как да намерим баланса в тях.“ 

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Любимата книга на Ричард Хейууд, Ocado Technology
    Любимата книга на Елена Маринова, "Мусала Софт"
    Любимата книга на Стефано Балди, посланик на Италия у нас

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 17 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 20 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично