събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1893 прочитания

    Какво четат HR лидерите в България: Радослава Димитрова, HRLabs

    Прочетете „Смелиян, Амидофен и още двама-трима“, после случвайте промяната, за да бъде по-добра действителността на нашите деца, призовава Радослава
    21 ноември 2023, 16:03 a+ a- a

    Радослава Димитрова - Съосновател на HR агенцията HRLabs и създател на Facebook групата Работа за нашите родители/Senior Careers. Снимка: Личен архив

    Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Радослава Димитрова - Съосновател на HR агенцията HRLabs и създател на Facebook групата Работа за нашите родители/Senior Careers. HRLabs предоставя услуги в сферата на подбор и консултиране във всички направления, свързани с управлението на хора. Това, което я отличава от останалите HR компании, са обществените и социално насочени каузи, в които участва.

    Обожавам да чета, което в натовареното ежедневие все по-трудно ми се отдава. Вечер е моето време за поредната книга, която разширява кръгозора ми и ме обогатява.

    Освен обичайните за професията ми книги, свързани с личностно развитие, разбиране на другите, мотивация, изграждане на екипи, менторство, ораторство и т.н., протягам ръка към непознати произведения от нови за мен автори. 

    На една импровизирана инициатива за размяна на книги преди години в ръцете ми се озова „Родени да тичат през каньоните на Мексико“ от Кристофър МакДугъл. От дете не обичам да тичам, никога не съм участвала в маратон. Но тази книга ме потопи в темата и я прочетох на един дъх. По този начин ми въздействат истории, автобиографии (фаворит ми е книгата на Андре Агаси „Открито“), романи. Не очаквах да получа същото вдъхновение от една нова българска книга със смелото название „Смелиян, Амидофен и още двама-трима“ от Георги Млеканов.

    Книгата е събрала 18 автентични разказа, провокирани от българската действителност. Чрез хумор, ирония и прикрита тъга Георги Млеканов пресъздава кратки истории от ежедневието. Те по индиректен начин осмиват държавата и частния сектор – от пенсионната реформа и непрекъснатото увеличаване на възрастта за пенсиониране през здравната грижа, промяната на ценностната система на голяма част от българите в посока слагане на пиедестал титлите и материалните притежания пред човечността и добротата, опорочаването на процеса по търсене и предлагане на работа до дребнавостта и често срещаната нагласа да се прави всичко на всяка цена, без значение дали това наранява, опустошава, или заробва.

    Книгата се чете леко и всеки ще открие в нея персонаж, който може да асоциира с действително лице. Дали това би била касиерката в магазина (Тони /Стойка), случаен потребител от групи в социалните мрежи, в които членувате (Бисерка Баштодорова), общопрактикуващ лекар, който се стреми да усвои средства от Здравната каса и в резултат най-потърпевш е пациентът (Амидофен и Смелиян), или държавният управник, слагащ собственото си облагодетелстване пред дълга си към хората, гласували му доверие (Станой).

    Георги провокира с историите си, призовава ни да се замислим и да бъдем по-добри. С целия си абсурд и нелепост разказите карат читателя да се усмихне, но и да се мотивира. Мотивация за промяна на тази тъжна действителност, а ако всеки от нас направи малка крачка, заедно ще пробягаме много маратони. 

    Прочетете „Смелиян, Амидофен и още двама-трима“. После случвайте промяната, за да бъде по-добра действителността на нашите деца.

    Вижте профила и обявените позиции за работа от HR Labs OOD в Jobs.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Мартина Георгиева, Булмаркет Груп
    Благовеста Нешева, Devision
    Боряна Нейчева 
    Десислава Димитрова, Milestone Systems
    Сашка Владимирова, Express Logistics and Distribution Ltd. 
    Ирина Лилова, Телерик Академия
    Ралица Рускова, Siemens Bulgaria
    Даяна Гочева, Appolica
    Васил Николов, Дев-Харбор
    Ралица Бояджиева-Цветанова, WINBET
    Михаела Георгиева, Progress
    Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
    Милена Хаджииванова, Булсатком
    Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
    Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
    Албена Паралингова, А3-ВД
    Илиян Бойчев, IBTrainings
    Петър Джугански, OpenTag
    Галина Георгиева, Дунапак Родина
    Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
    Даниела Назим, Endava 
    Рада Йосифова, AG Capital
    Радослава Кроснева, Банка ДСК
    Никола Киров, Американски Университет в България
    Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години